Kwis2012

RONDE 1

Speciale ronde: PREMIEJAGERS

Download blad 1: hier
Download blad 2: hier

Antwoord:

RONDE 2

1


Antwoord:

2 Bergketen in Italië die bekend is  door de gletsjers, steile rotswanden die zijn ontstaan doorerosie en verwering. De hoogste top is 3343 meter hoog en ze werden in 2009 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Antwoord:

3 In maart 2011 hadden we opnieuw een landgenoot in de Formule I namelijk Jerome D'Ambrosio, maar helaas werd hij door zijn team dit jaar de laan uitgestuurd. Bij welke ploeg reed hij.
Antwoord:

4

Geef de Frans klinkende de naam die we gebruiken voor de tompoes, kenmerkend voor de bak-steenvorm.

Antwoord:

5

De dunne darm is een onderdeel van het menselijk spijsverteringsstelsel en is ongeveer 5 tot 6 mlang en haalt de belangrijkste voedingsstoffen uit het eten. Hij bestaat uit drie delen waarvan wijer twee geven nl de nuchtere darm en de kronkeldarm. Geef het derde deel.

Antwoord:

6

Hoe noemt de Britse tv-presentator van het populaire automagazine Top Gear die hij sinds 1989op de BBC presenteert. Hij staat bekend voor zijn uitspraak : Er zijn maar twee meningen de zijneen de verkeerde.

Antwoord:

7

Hoe noemde de Italiaanse links-extremistische guerillabeweging die in de jaren '70 begin '80 eenreeks gerichte terroristische aanslagen pleegde uit onvrede met de politiek met als bekendstedaad de ontvoering van de politicus Aldo Moro.

Antwoord:

8

Wij zoeken het vestimentiair antwoord op het handelsmerk van inspecteurs Witse en De Cockdat bekend staat om zijn ondoordringbaarheid, waterdichtheid.

Antwoord:

9

Eindelijk een regering, weerom nieuwe ministers en weerom verschuivingen van posten, maar wiebleef op post als voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers sinds 20 juli 2010.

Antwoord:

10

Hoe noemt men een rechthoekige rasp waarmee je flinterdunne plakjes kunt maken door een stukgroente of fruit overheen te brengen. Het bevat scherpe mesdelen dus zorgvuldigheid is gewenst.Het is ook de naam van een muziekinstrument.

Antwoord:

11

De man die zijn volk leerde spreuken of de bekendste spreukenmaker van het land is niet meer.hij overleed op 17 januari 2012 op 89 jarige leeftijd en bedacht ruim 500 slogans voor Bond zonderNaam, wie zoeken wij.

Antwoord:

12

De Bremerstadsmuzikanten is een sprookje dat werd opgetekend door de gebroeders Grimm.De muzikale bende bestond uit een ezel, een hond, een kat en wat was het vierde lid.

Antwoord:

RONDE 3

1


Antwoord:

2

Wouter Weylandt kwamom het leven in de afzink van de Passo del Bocco in de voorbije Giro.Zijn rugnummer zal nooit meer worden gebruikt tijdens de Ronde Van Italie.

Antwoord:

3

We zoeken de naam van een vande 17 autonome regio's van Spanje in het noordoosten aan dekust van de Middellandse Zee en het heeft een kustlijn van 580 km die bestaat uit verschillendeCosta's met als bekendste de Costa Brava. Het heeft als hoofdstad Barcelona.

Antwoord:

4

Santé, een lekkere Cava met een bloem erin. Hoe wordt deze bloem genoemd die dient terversiering in het glas meestal bij speciale gelegenheden als bruiloft, valentijnsdag ...

Antwoord:

5

Geef de naam van de Amerikaanse internetondernemer geboren in Alabama in 1966 maar vooralbekend als mede-oprichter van Wikipedia en als voorzitter van Wikimedia Foundation.

Antwoord:

6

In de film Face/Off uit 1997 geregisseerd door John Woo, spelen twee acteurs de hoofdrol.Opvallend aan de film is dat de twee acteurs ieder elkaars personage spelen. De ene is FBI agent John Travolta en wij vragen wie speelde de rol van een gevreesde terrorist.

Antwoord:

7

Van 1570 tot zijn veroordeling tot ophanging en vierendeling op 5 november 1605 was hij eenEngels militair met een enorme ervaring van explosieven. Hij werd bekend wegens zijn rol in desamenzwering om koning Jacobus I te vermoorden. Elk jaar wordt hij herdacht op een kinder-feest waarbij poppen van stro worden in brand gestoken. Lag ook aan de basis voor de filmV for Vendetta uit 2005.

Antwoord:

8

Amerikaanse stockhuizen is niet meer  maar hoe luidt de nieuwe benaming voor deze Belgische winkelketen gesticht door de familie Lathouwers in de jaren '50.

Antwoord:

9

Hoe noemt het spectaculaire kunstwerk van Panamarenko dat bestaat uit drie eilanden die ophet Zegemeer drijven in Knokke-Heist.

Antwoord:

10

Welke term wordt gebruikt voor “een vast maandelijks bedrag” meestal gebruikt in verband met kredieten die terugbetaald worden via vaste maandelijkse bedragen, waarbij de ontlener gedurendede volledige looptijd maandelijks dezelfde som afbetaald.

Antwoord:

11

De Cock met COCK is niet meer, wat was de echte naam van de acteur uit tv reeks Baantjer.

Antwoord:

12

Wat is de naam van misschien wel de bekendste frituur van België in Deurne die als superklant Bart De Wever had.

Antwoord:

RONDE 4

Speciale ronde: FOTORONDE

Downloade de fotoronde: hier

Antwoord:

RONDE 5

1


Antwoord:

2

Las Vegas is Spaans voor de weilanden, maar is vooral bekend omwille van zijn casino's.Maar in welke Staat in de Verenigde Staten bevindt zich deze wereldstad.

Antwoord:

3

Wat is de naam van de uit Gent afkomstige Belgische bokser die uitkomt in de klasse vande lichtgewichten. Zijn roepnaam is Junior.

Antwoord:

4

De Italiaanse wijnboeren hebben grootse plannen want de vraag naar Italiaanse bubbelszit in de lift. Minder duur dan de Spaanse cava en veel goedkoper dan de Franse champagne.Genoemd naar de druif.

Antwoord:

5

Hoe noemt de vijfbaaneenrichtingsstraat in Brussel die parallel loopt met de Wetstraat.Ze begint bij de Kleine Ring en de Kunstlaan en loopt in oostelijke richting tot aan het Jubel-park en is vernoemd naar een Franse generaal.

Antwoord:

6

Geef de naam van het cabaret viertal bestaande uit de neven Jonas Geirnaert en Lieve Scheireaangevuld met vrienden Koen De Poorter en Jelle De Beule die een canvasprogramma maakten met als bekenste aflevering Basta die het had gemunt op de belspelletjes.

Antwoord:

7

Tijl Uilenspiegel is een personage uit onder meer de Nederlandse-Duitse folklore. Hij was eenkwajongen, vagebond maar ook een Vlaams vrijheidsstrijder bijgestaan door zijn vriend Lamme Goedzak en zijn vriendin. Geef haar voornaam.

Antwoord:

8

Geef de naam van het restaurant met als eigenaar en chef kok Sergio Herman dat internati-onale faam heeft en beloond werd met drie sterren.

Antwoord:

9

Harry Mulisch is een gewaardeerd auteur. Het boek 'de ontdekking van iets' wordt beschouwdals het magnum opus van deze auteur. Wat was de ontdekking ?

Antwoord:

10

Welke naam wordt gegeven aan een stroomstootwapen, ook wel elektroschokwagen of stun gun genoemd waarmee belangrijke en vitale spieren tijdelijk kunnen worden verlamd.Hoe noemt het bekendse type dat bij diverse politiekorpsen in gebruik is genomen.

Antwoord:

11

Francesco Schettino zal de geschiedenis ingaan als een laffe kapitein die zijn schip verlietom zichzelf te redden nadat hij eerst op een rots botste en nadien liet stranden in ondiepwater. Geef de naam van het cruiseschip dat vast liep op 13 januari 2012.

Antwoord:

12

Amsterdammekes zijn parkeerpaaltjes, maar hoe worden de Gentse paalkes genoemd.

Antwoord:

RONDE 6

1


Antwoord:

2

Het Brussels Hoofdstedelijk gewest telt 19 gemeenten alfabetisch gerangschikt te beginnen bij Anderlecht en eindigend met Watermaal-Bosvoorde. Maar de vraag luidthoeveel gemeenten beginnen er met Sint.

Antwoord:

3

Wie werd topscoorder in de Belgische voetbalcompetitie vorig jaar met 22doelpunten.

Antwoord:

4

Geef de naam van de schelp die u terugvindt bovenaan deze verfijnde paella. Ook wel karakol.

Antwoord:

5

We zoeken de naam van een wijk in Parijs aan de linkerzijde van de Seine. Werd rond1900 het internationaal verzameloord van avant-garde kunstenaars. Een deel van dit gebiedwerd in de jaren '60 afgebroken om plaats te maken voor een wolkenkrabber van 210 mhoog die centraal in deze wijk staat.

Antwoord:

6

Drie jonge gasten houden van wijn en vrouwen, het eerste proeven ze met plezier maar hettweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Ze reizen naar Spanje om eindelijk van de grondte gaan en niets zal ze tegenhouden ondanks er ene blind is, enen verlamd en de anderein een rolstoel zit. Geef de titel van deze dramatische komedie uit 2011.

Antwoord:

7

Op het eiland Kos woonde in de oudheid een beroemde geneesheer. Nog altijd moetendoktoren dia aan hun loopbaan beginnen een eed zweren waarin zijn naam voorkomt.Hoe noemt deze geneesheer, zijn naam betekent paardentemmer.

Antwoord:

8

Welke blonde presentatrice is gekend vanwege het vtm-programma royalty, rond Belgischeen buitenlandse koningshuizen.

Antwoord:

9

Hoe luidt de naam van de 77ste premier van het Verenigd Koninkrijk of de 26 ste leider vande Conservatieve partij.

Antwoord:

10

Hoe luidt het typografisch woord in de vorm van een sterretje in superscript met 5 of 6punten. Als oorspronkelijke functie een voetnootteken in teksten, maar nu ook om woordente accentueren of om scheldwoorden te censueren.

Antwoord:

11

Welke vis werd uitgeroepen tot vis van het jaar.

Antwoord:

12

De groep steltlopers die we zoeken ontstonden in 1945 bij de bevrijding van België. Het gebruik zelf zou zijn oorsprong danken aan de jaarlijkse overstromingen van de Molenbeek.Van welke gemeente zijn de koninklijke steltlopers van Belgie afkomstig ?

Antwoord:

RONDE 7

Speciale ronde: ABC-RONDE

Download de ABC-ronde: hier

Antwoord:

RONDE 8

1

Boer Karel heeft zijn stalknecht naar de markt gestuurd om een aantal dieren teverkopen, helaas is de stalknecht vergeten welke prijs hij voor elk dier moet vragen.Een tekeningetje moet redding brengen. Welk dier komt op de plaats van hetvraagteken.

download: hier

Antwoord:

2

Geef de naam van de belangrijkste en de meest mysterieuze berg van Catalonië inSpanje. Ongeveer 50 km ten noordwesten van Barcelona en op 720 m bevindtzich er aan de oostzijde een Benedictijns klooster bekend als bedevaartsoord.

Antwoord:

3

Wie werd in 2011 in Zuid-Korea wereldkampioen op de 100 m sprint in een tijd van 9,92. hij werdhiermee de jongste wereldkampioen ooit.

Antwoord:

4

Hoe noemt men de behandeling na het koken van een gerecht, de bodem van een kookpot ofpan, lichtjes bevochtigen om een jus mee te bereiden ook wel blussen genoemd.

Antwoord:

5

Hoe noemt de holding van de christelijke werknemersbeweging ACW en een van de groteaandeelhouders van Dexia die tot de vereffening van enkele van zijn deelvenootschappen over-ging

Antwoord:

6

Wat is de naam van de komische musical gebaseerd op de met liefde uitgemolken film MontyPython and the Holy Grail van regisseur Stany Crets die ermee in de prijzen viel.

Antwoord:

7

Hoe noemt het uitgebreid militair bouwwerk op de Edelareberg dat tijdens het Vereningd Koninkrijk der Nederlanden diende als verdediging tegen de Fransen. Het maakte deel uit vande Wellington barrière en het gangennetwerk is nog steeds bewaard gebleven.

Antwoord:

8

Welke term wordt gegeven aan 'oude kleding die nieuw leven wordt ingeblazen'. Het omvat oudekleding, schoeisel en accessoires waarvoor een hernieuwde belangstelling bestaat.

Antwoord:

9

Geef de naam van de  Noorman of van de fictieve figuur  uit de Nederlandse strips getekenddoor Hans G.Kresse.

Antwoord:

10

Patella is een Latijns woord, het is een medische term die verwijst naar ?

Antwoord:

11

Wie mag zich als 19-jarige de opvolgster van Justine De Jonckheere of Miss België 2012 noemen.

Antwoord:

12

Welk woord werd uitgeroepen tot Vlaams woord van het jaar.

Antwoord:

RONDE 9

1

Twee mannen staan op het startpunt met hun rug tegen elkaar. Als ieder van hen vier meter recht vooruitloopt, dan linksaf draait en nog een drie meter loopt.Hoeveel meter zijn deze mannen dan uiteindelijk van elkaar verwijderd.

download: hier

Antwoord:

2

De hoofdstad van Tsjechië is Praag maar wat is de hoofdstad van Slowakije.

Antwoord:

3

Onze Belgische nationale doelman is momenteel Simon Mignolet, weet u bijwelke ploeg hij momenteel uitkomt ?

Antwoord:

4

U krijgt van ons een drank aangeboden wat proef u ?

Antwoord:

5

We zoeken de grootste producent van wapens in de Verenigde Staten. Deze wapens behoren wereldwijd tot de standaard politieuitrusting en vaak gebruiktin Hollywood actiefilms. Wie stichtte samen met Horace Smith in 1852 dezewapenfirma op.

Antwoord:

6

Wie vertolkt de rol van Mario Verstraete in de nieuwe film 'Tot altijd' over de eersteman die gebruik maakte van de Belgische euthanasiewet. Hij had de ongeneeslijkeziekte MS.

Antwoord:

7

Charles de Gaulle, Georges Pompidou, François Mitterand, Jacques Chirac en Nicolas Sarkozy zijn allen presidenten van Frankrijk maar wie ontbreekt in de rij.

Antwoord:

8

De nieuwe prinses van Monaco noemt Charlene Wittstock en huwde vorig jaarmet prins Albert II , welke nationaliteit heeft deze blonde schoonheid.

Antwoord:

9

We vragen de naam van de titel van een schilderij van Vincent van Gogh gemaaktIn 1885 over de familie De Groot. Het doek hangt in het Van Gogh Museummaar dit zwaarmoedig schilderij zou zeker niet misstaan in een frituur.

Antwoord:

10

Welke Nederlandse term wordt gebruikt voor een scheepskeuken.

Antwoord:

11

Gerd Deutschmann overleed op 21 december 2011 op 73-jarige leeftijd. Misschien hoort u het donderen in Keulen maar van waar was hij bekend bij ons.

Antwoord:

12

Het hoort samen met de verzekeringspapieren, het inschrijvingsbewijs en het keuringsbewijs in het handschoenkastje van de auto, wat zoeken we.

Antwoord:

RONDE 10

Speciale ronde: MUZIEKRONDE

in opbouw

RONDE 11

1


Antwoord:

2

Welke zijrivier van de Missisippi is de langste van Noord-Amerika met een lengte vanliefst 4730 kilometer.

Antwoord:

3

Welke wielrenner nestelde zich mooi op de vierde plaats tussen alle favorieten in tijdens devoorbij Ronde van Frankrijk met Evans, de gebroeders Schleck en Contador

Antwoord:

4

Welke smaak proef je ?

Antwoord:

5

Wat is de Latijnse benaming voor het scheikundig element zilver.

Antwoord:

6

Hoe noemt de Vlaamse documentaire tv reeks van productiehuis Woestijnvis waarin Martin Heylen gedurende een jaar een aantal personaliteiten volgde in hun dagelijks levenen met hem meerdere gesprekken voert.

Antwoord:

7

Met welk land vormde Oostenrijk de Donaumonarchie of dubbelmonarchie. Een staat in Midden-Europa van 1867 tot 1918. Deze vereniging vond plaats door het huwelijk van Anna van Bohemen met aartshertog Ferdinand van Oostenrijk.

Antwoord:

8

Joelle Milquet, Laurette Onkelinx, Monica De Coninck, Sabine Laruelle en Annemie Turtelboom zijn de vijf vrouwen in onze federale regering. Van wat is de laatste minister.

Antwoord:

9

Het Spaanse Spook, de Nerveuze Nerviërs zijn titels van stripboeken van Suske en Wiske.Maar vervolledig de volgende titel De vinnige ....

Antwoord:

10

Wat is de wetenschappelijke benaming voor een vulkaanuitbarsting waarbij gassen engesteenten vrij komen.

Antwoord:

11

Onheilspellende berichten stapelen zich op en blijkbaar zou het zoveelste glamourkoppeleen eind maken aan hun 14 jaar lang durende relatie nl John Depp en zijn vrouw.

Antwoord:

12

Hoe heet de oude Brusselse opslagplaats die is omgetoverd tot een hippe evenenments-locatie met het jaarlijkse multiculturele Couleur Cafe en steevast een van de vaste locatie is van de Brusselse City Parade.

Antwoord:

RONDE 12

1

Geef de naam van een Frans gebak, dat als nagerecht wordt gegeten. Het wordtgemaakt van fruit, origineel van kersen dat wordt overgoten met een beslag vaneieren, melkbloem en gesmolten boter en gebakken in de oven en daarna lauwgeserveerd met een beetje poedersuiker als decoratie.

Antwoord:

2

Welke Belgische veldrijder komt uit voor de Nederlandse ploeg Rabobank.

Antwoord:

3

Hoe noemt de langgerekte binnenzee gelegen tussen Afrika en Azië die nergensbrede is dan 360 km en in het noorden uiloopt  in twee smalle baaien.

Antwoord:

4

Wat is de naam van een Belgisch uitgeverijconcern en mediabedrijf met hoofd-zetel in Roeselare. Het werd in 1954 opgericht door advocaat Willy De Nolf.Eerst kranten, maar vanaf 1971 ook tijdschriften als Knack en Voetbal Magazinewerden uitgegeven.

Antwoord:

5

Als je in het Frans wil zeggen hoe iets vroeger was of dat je iets deed gebruik jede onvoltooid verleden tijd. Hoe heet die tijd in het Frans.

Antwoord:

6

Hoe noemt de fabriek in België gelegen in Kapelle-Op-Den-Bos die met betrekking totde massale wijdverspreide milieuverontreiniging door asbest in de actualiteit is getreden.

Antwoord:

7

Hoe noemde het rijk,  ook wel Oost-Romeinse rijk genoemd dat in de late oudheid en de daaropvolgende middeleeuwen een groot deel van het oostenlijke Middellandse zeegebiedbesloeg met als hoofdstad Constantinopel genoemd naar Constantijn de Grote.De periode liep van 330 t.e.m. 1453.

Antwoord:

8

Ze is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Zij was de zangeres van Lords of Acid een band die bekend was om zijn opwindende podiumacts en dubbel-zinnige teksten. Ze speelde ook in de zaak Alzheimer oa met Jan De Cleir.

Antwoord:

9

Welke letter moet in het lege vakje staan ?

Antwoord:

10

Het zag er even heel slecht uit voor de toekomst van James Bond toen filmproducentMGM in slechte financiele papieren geraakte maar Daniel Craig mag toch weerschitteren als agent 007 in de 23 ste Bondfilm. Geef de titel.

Antwoord:

11

Iemand die oncologie heeft gestudeerd beschikt over medische kennis en behandeling van  ...

Antwoord:

12

Welke Johannes Adrianus van den ...was een Nederlands mediamagnaat op gebied van televisie en musical en een manusje van alles zoals clown, producer, programmamaker en vastgoedmakelaar.

Antwoord: