Kwis2011

Ronde 1

TV ronde. U krijgt 20 foto’s uit TV series, geef de naam van de serie.

Download hier de foto's.

Antwoord:

Ronde 2

1. Boemel moet de valse Kwak zoeken maar ze zijn allebei niet zo slim. Bewijs direct dat je slimmer bent en wij wensen jullie een leuke avond toe.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Antwoord:

2. Geef de naam van één van de 17 autonome regio van Spanje. Tevens het grootste naar inwonersaantal en met als hoofdstad Sevilla. Andere bekende steden zijn onder andere Cordoba en Malaga.

Antwoord:

3. Er staan nootjes voor jullie klaar en u merkt vijf verschillende soorten op. Wij geven u de namen van vier soorten en vragen het ontbrekende te herkennen. Ze bevatten veel magnesium, fosfor, eiwit en ijzer en ze worden gebruikt als borrelnootje maar ook als keukeningrediënt. Walnoten, apenoten of pinda, pistachenoten en pecannoten.

Antwoord:

4. Hoe noemt de zogenaamde marathonman of de persoon die dit jaar elke dag een marathon liep ?

Antwoord:

5. Geef de naam van de eerste stadsarchivaris van Oudenaarde. Hij begon met archiveren in 1828 van het heden en van het verleden, hij stierf in 1931.

Antwoord:

6. Voor welke keten maakte het gereputeerde modehuis Lanvin een gelegenheidscollectie. Met stijlvolle, flamboyante ontwerpen hoopte men de Parijse glamour voor elke vrouw bereikbaar te maken. Overal in Europa een succes maar bij ons laten veel vrouwen de creaties links liggen en gaan ze de onverkochte stukken recycleren.

Antwoord:

7. Hoe noemt de zogenaamde opvolger van de film Jurassic Park I of geef de titel van Jurissac Park II.

Antwoord:

8. Hoe noemt men het paren van vissen, waarbij de bevruchting in het water plaatsvindt ?

Antwoord:

9. Hoe noemt onze huidige minister van Buitenlandse zaken ?

Antwoord:

10. Welke trappistenbrouwerij in België kende op 29 december 2010 een abdijbrand ?

Antwoord:

11. Geef de voornaam van de zuster van de succesvolle sprinters en broers Borlée Jonathan en Kevin.

Antwoord:

12. Met welk personage werd de zoon van Nonkel Bob namelijk David Davidse beter bekend bij het brede publiek ?

Antwoord:

Ronde 3

1. Een atleet loopt tien ronden in 14 minuten en 15 seconden. Hij loopt per ronde drie seconden sneller. Geef zijn tijd van de eerste ronde.

Antwoord:

2. Welke gemeente is weggelaten op de plaats van het vraagteken ?

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Antwoord:

3. We zoeken de naam van een geel kruid met een milde bittere smaak. Het wordt in de Oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan de gerechten te geven. Wordt ook wel Indiase geelwortel genoemd.

Antwoord:

4. Welke wielrenner was de laureaat in de Ronde van Italië 2010 ?

Antwoord:

5. Wat was de benaming voor het Duitsland in de periode 1918 tot 1933 ? De republiek was zwaar belast door het vredesverdrag van Versailles dat het einde van de Eerste Wereldoorlog bezegelde en de herstelbetalingen moest doen.

Antwoord:

6. Roulette is een gokspel dat men speelt in casino's. Wat is nu het hoogste getal in een roulette ?

Antwoord:

7. Op 24 juli 2010 liep het verkeerd af op het dancefestival Love Parade, toen honderden bezoekers bij de ingang van het feestterrein in verdrukking kwamen. Op welke plaats in Duitsland lieten 21 mensen het leven en vielen er ongeveer 500 gewonden ?

Antwoord:

8. Een bekken is een slaginstrument dat bv in een drumstel wordt gebruikt. Het bestaat uit een ronde, iets gekromde metalen schijf . Geef de meer gebruikte naam afkomstig van het Engels.

Antwoord:

9. Van wie is de roman “Tien kleine negertjes” uit 1939 ?

Antwoord:

10. Hij was al 23 jaar aan de macht als president van Tunesië maar moest vorige maand het land ontvluchten nadat er hevige rellen ontstonden. Zijn naam.

Antwoord:

11. Niet een Belg maar een 18 jarige Nederlander werd de populairste danser van de lage landen. Geef de voornaam van de persoon die winnaar werd van “So you think you can dance”. Zijn achternaam is Bosveld.

Antwoord:

12. De gouden Palm in Cannes, de gouden beer in Berlijn, de gouden leeuw in Venetië en wat reikt met op het Nederlands Filmfestival uit te Utrecht ?

Antwoord:

Ronde 4.

ABC-ronde

A. Hoe noemt men de mengeling van toverkunst en giswerk die ooit aan de basis lag van de scheikunde ?

B. Hoe heet de Iange korrel rijst, beroemd om zijn geur en gevoelig aroma ? Zijn naam betekent “zachte rijst” en India is de grootste exporteur ervan.

C. Lekkernij in de streek rond Gent uitgevonden rond 1870. Geef de echte naam van rode neuskes, tsoepkies, pastoorhoedjes enz...

D. Tunesisch eiland, ligt ten oosten van het vasteland aan de golf van Gabès in de Middellandse Zee en is een populaire vankantiebestemming.

E. Petroleumreus en tevens één van de waardevolste bedrijven ter wereld.

F. Niet de overleden Bobby Farrell zong de liedjes in van de succesvolle groep Boney M, maar wel de Duitse producer van de groep.

G. Eén van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

H. Belgische voetballer die momenteel het goede weer maakt bij de Franse ploeg Lille.

I. Een internationale organisatie die zich bezig houdt met het ondersteunen van politiemachten bij het voorkomen en bestrijden van de criminaliteit.

J. Een eiland in de republiek Indonesïe.

K. Hoe noemt de sport waarbij je op een speciale plank staat en wordt voortgetrokken door een soort vlieger in het water ?

L. Wat leest men als men iemand streng wil berispen en precies wil wijzen op wat wel en niet mag ?

M. Iemand die een vriend of een collega verraadt, noemt men zo; maar we kennen de term beter uit het voetbalmilieu. Hoe noemt de persoon die een ander een kaart ten onrechte aansmeert ?

N. Middellaat aardappelras, dat geelvlezige, langovale knollen heeft. Dit ras is ontstaan in 1964 en is weinig gevoelig voor droogte.

O. Heuvel in Geraardsbergen waarop een bedevaartkapel staat uit de 19e Eeuw. Op deze heuvel wordt de Krakelingenworp gehouden.

P. Term die werd gebruikt tijdens het Romeinse rijk voor de gewone burgers, niet patriciërs.

Q. Herman Van Molle, Ben Crabbé, Eric Van Looy en Carrie zijn .........., de ene al wat beter dan de andere.

R. Lijn die bij het bouwen niet overschreden mag worden, bepaald door de gemeente.

S. Hilde Van Mieghems nieuwste langspeelfilm. Als regisseur leidt ze ons binnen in het universum van een door vrouwen gedomineerd gezin.

T. Geef de naam van een Zwitsers chocolade merk , bekend om zijn bergachtige vorm van de reep, in een gele verpakking in prismavorm genoemd naar de berg Matterhorn. Het bevat melkchocolade, noga, amandel en honing.

U. Britse elektronische popgroep uit de jaren '70 en begin de jaren '80. De groep kwam in 1993 in een nieuwe bezetting terug om 3 jaar later opnieuw te verdwijnen. Een hit was oa. “Dancing with tears in my eyes”.

V. Van origine een Amerikaans maandelijks gepubliceerd mode- en lifestyle tijdschrift dat volledig in kleur wordt uitgegeven. Vooral tot de vrouwen gericht.

W. Duitse motorhomebouwer dat in februari in 2010 failliet ging. Bekend van de VW Bulli busjes in de jaren '60-'70. Deze campingcars doken als cultobjecten in verschillende films op.

X. Winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2010. Hij zit in China een straf uit wegens jarenlange ondermijning van het staatsgezag.

Y. Personage uit de filmsage Stars Wars en die een Jedimaster is.

Z. Deze Franse zangeres, chansonnière en filmactrice heet Renée Marcelle Jeanmaire. Ze is echter beter bekend met een andere voornaam.

Antwoord:

 Ronde 5

1. Wat is het beroep van HERGE VON CORSSETE ?

Antwoord:

2.  Hoe noemt de streek in het noordoosten van Frankrijk met steden als Metz, Nancy en Verdun en kuuroorden als Vittel en Contrexville ? Ook gekend van de productie van de mirabelpruim en van een quiche op basis van eieren, spek en room.

Antwoord:

3. U krijgt van ons een soep aangeboden, klaargemaakt met sjalotten, boter, bloem, water, bouillonblokjes, gepelde tomaten en curry. Wij vragen nog één ingrediënt, nl. een fruitsoort.

Antwoord:

4. Welke Belgische sportman mag zich vanaf 2010 voor vier jaar de wereldkampioen van de jumping noemen ?

Antwoord:

5. Hoe noemde de overheidsdienst in de Sovjet-Unie die verantwoordelijk was voor de straf- en werkkampen ? De term werd ook gebruikt om deze kampen zelf aan te duiden.

Antwoord:

6. Het werd sinds 1954 gebruikt als slaap- en kalmeringsmiddel. In 1961 stelde men echter ernstige misvormingen vast, meestal aan armen en benen bij baby's waarvan de moeder het geneesmiddel had genomen tijdens de zwangerschap. Het werd dan ook uit de handel genomen. Onder welke merknaam was het bekend ?

Antwoord:

7.  Tron : Legacy is een hedendaagse Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2010 en een vervolg op de film Tron uit 1982. Welke acteur speelt de hoofdrol en wordt geconfronteerd met een 20 jaar jongere versie van zichzelf ?

Antwoord:

8.  Topsporters moeten in kader van de dopingbestrijding via computer of sms zich permanent melden waar ze verblijven. Welke Engelse term wordt hiervoor gebruikt ?

Antwoord:

9. We zoeken het hoofdpersonage uit de Amerikaanse stripreeks Peanuts van Charles M. Schulz. Een lieve kleine jongen, maar gedomineerd en geplaagd door zijn naasten, die luisteren naar de namen Lucy, Linus en Snoopy.

Antwoord:

10. Welke Belgische kunstenaar is deze week op 89 jarige leeftijd nog in het huwelijk getreden met een 37 jaar jongere vrouw ?

Antwoord:

11. Hoe noemt de zus van de in 1997 doodgeschoten Italiaanse modeontwerper Gianni Versace met haar voornaam ? Ze nam het volledige imperium en de taken van haar broer over.

Antwoord:

12. Hoe noemt het mensgeworden aapje met duim in de mond die in de jaren 70 een rage was ? Deze Japanse creatie had een pluchen vacht, hoofdhaar als een aap en een plastic hoofd.

Antwoord:

Ronde 6

1. Ruiters en paarden hebben samen 82 benen en 26 hoofden samen. Hoeveel paarden zijn er aanwezig ?

Antwoord:

2. In 1703 vond er een zeeslag plaats tussen Franse en Nederlandse schepen, maar hoe luidt de naam van de zeeboezem aan de Atlantische Oceaan, langs de westkust van Frankrijk en de noordkust van Spanje, genoemd naar een Spaanse provincie en met als belangrijkste havensteden Santander en Bilbao ?

Antwoord:

3. Hoe noemt men de rolls royce van de pepermolens ? Wie produceert deze ?

Antwoord:

4. Spanje werd vorig jaar met glans wereldkampioen voetbal ! Desondanks waren ze niet goed gestart en verloren ze hun eerste wedstrijd. Tegen welke ploeg was deze misstap ?

Antwoord:

5. Geef de naam van een onontwarbare knoop, afkomstig uit de tijd van Alexander De Grote die hem doorhakte. Deze term wordt nu nog steeds gebruikt wanneer iemand een zeer moeilijk probleem met de nodige voorvarendheid of gewelddadigheid uit de weg ruimt of oplost.

Antwoord:

6. Hoe noemt men een zeer kort jasje met lange of korte mouwen, zowel gedragen door mannen als vrouwen ? Het heeft zijn oorsprong in de dracht van Spaanse stierenvechters.

Antwoord:

7. Waar heeft het jaarlijks terugkerend driedaagse Metal Festival plaats ? En dit op
het terrein De Stenehei. Vorig jaar speelde de groep Guns and Roses de weide volledig plat.

Antwoord:

8. Geef de Engelse benaming voor een zeer trouwe fan, meestal een vrouw, van een bekend persoon of groep. Deze zoekt toenadering tot de persoonlijke levenssfeer en volgt hene overal. Soms leidt dit zelf tot seks met hun idool.

Antwoord:

9. Hoe noemt de verre neef van Mic Mac Jampudding uit de Jommekesstrips met zijn achternaam ? Puddy woont eveneens op een kasteel in Schotland en is gehuwd met Lolly die waakt als een moederkloek over haar tweeling Chucky en Chicky.

Antwoord:

10. Lijst Dedecker heeft een nieuwe naam en Jean-Marie Dedecker wordt opnieuw voorzitter. Voor wat staat LDD als we u Libertair cadeau geven.

Antwoord:

11. Geef de voornaam van de flamboyante vader van de tenniszussen Venus en Serena Williams.

Antwoord:

12. Hoe noemt men een outdoor-toilet in een kamp, bestaande uit een houten zitje en een overkapping boven een in de grond gegraven put ?

Antwoord:

Ronde 7

Fotoronde

Wie herken je op volgende foto's.
Download de foto's hier.

Antwoord:

Ronde 8

1. We geven u een cryptische omschrijving en het woord dat we zoeken bestaat uit acht letters : “er zit inderdaad gang in de economische bloei".

Antwoord:

2. In België zijn er hoofdsteden van provincies die identiek zijn aan de provincienamen zelf, vb Namen, Luik en Antwerpen. Ook in Nederland komen er een paar voor. Noem er één van.

Antwoord:

3. Wij vragen u de naam van het broodje geserveerd met pesto en gedroogde tomaten.

Antwoord:

4. Noem één van de twee spelers die de langste tenniswedstrijd ooit speelden, gerealiseerd in Wimbledon. Ze speelden liefst 11 uur, 5 min en de uitslag was 70-68 in de 5e set.

Antwoord:

5. Theseus is een held uit de Griekse mythologie. Zijn bekendste daad was het doden van de Minotaurus, een half mens - half stier, en dat in een labyrint in Kreta. Wie was op hem verliefd en hielp hem ontsnappen ?

Antwoord:

6. Ze vinden hun herkomst in 'down-under" waar ze al langer populair waren oa. bij de piloten tijdens de wereldoorlogen. Nu zijn deze laarzen van schapenleer, die altijd warm aanvoelen en lekker lopen, overal ter wereld gekend. Hoe worden ze genoemd ?

Antwoord:

7. Geef de naam van de acteur die overleed in september 2010. Hij werd vooral bekend als travestiet aan de zijde van Marilyn Monroe en Jack Lemmon in de film "Some like it hot". Hij is ook gekend  van de serie “De Speelvogels” (“Persuaders”) waar hij aan de zijde van Roger Moore acteert.

Antwoord:

8. Met welk Engels woord duidt men een grote foto op de binnenpagina van een tijdschrift aan ?

Antwoord:

9. Wie werd in oktober 2010 de nieuwe premier van Nederland, en dus de opvolger van Jan Pieter Balkenende ?

Antwoord:

10. Oliver Twist, het beste boek van Charles Dickens , heeft het over een weesjongen die alles moet doen om niet in de dievenclub van een vrekkige jeugdbendeleider te geraken. Hoe noemt deze figuur die onlangs in de Belgische musical gespeeld werd door Peter Van Den Begin ?

Antwoord:

11. Geef de voornaam van de eerste koningin van België.

Antwoord:

12. Geef de naam van een plastisch, geurloos mengsel van explosieve stoffen, vooral gebruikt voor het opblazen van gebouwen en voor militaire doeleinden. Dit materiaal is tevens geliefd bij terroristen, en werd gebruikt voor het neerstorten van de Pan Am vlucht in Lockerbie.

Antwoord:

Ronde 9

1. Schrijf de juise leter in het lege vakje.

Antwoord:

2. Welk land is het nummer 5 op deze foto.

Antwoord:

3. Hoe noemt het nationale gerecht van Congo, dat letterlijk “acht”betekent en dat verwijst naar de acht ingrediënten die in deze schotel verwerkt worden zoals kip, maniokbladeren, bananen enz  ?

Antwoord:

4. Jong Belgisch toptalent van Limburgse afkomst die al heel wat van zich liet spreken in de snookerwereld.

Antwoord:

5. Naar welke Franse natuurkundige wordt de eenheid van radioactiviteit genoemd die hij per toeval in 1896 ontdekte ?

Antwoord:

6. Geef de naam van de grootste supermarkketen in Nederland, met 33% marktaandeel, 820 warenhuizen en zo'n 70.000 werknemers en genoemd naar de stichter die onlangs is overleden ? In maart 2011 opent hij ook in België, namelijk in Brasschaat, een winkel.

Antwoord:

7. De rondborstige Lesley-Ann-Poppe was al bekend bij iedereen als opvallende kandidate in “Komen Eten”. Nu heeft ze ook een meidengroep opgericht dat bestaat uit Tanja Dexters, Griet Van Hees en haarzelf. Geef de naam van dit damestrio.

Antwoord:

8. Hoe noemt de in 2006 opgezette website van de Australiër Julian Assange, die bedoeld is als een plaats waar klokkenluiders uit overheidsdiensten en bedrijven anoniem documenten kunnen zetten, om allerlei misverstanden en mistoestanden in het zicht te zetten ?

Antwoord:

9. Van welke Schotse schrijver zijn de beroemde romans "Schateiland" en het verhaal over "Dr Jekyll en Dr Hyde" ?

Antwoord:

10. Hoe worden de veelvuldige, rubberen armbandjes genoemd die stilaan een hype bij ons aan het worden zijn, zoals vroeger de flippo's, de pokemonkaarten of tamagotchi. ?

Antwoord:

11. The Wizard of Oz draait om een 15 jarig meisje die met haar tante, oom en hond Toto op een boerderij in het Amerikaanse Kansas woont. Geef haar voornaam.

Antwoord:

12. Welke naam kreeg het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk naar aanleiding van het geval Roger Vangheluwe ?

Antwoord:

Ronde 10.

Muziekronde

Welke uitvoerders hoor je op onderstaand muziekfragment.(20)

Antwoord:

Ronde 11

1. Welk getal hoort thuis op de plaats van het vraagteken ?
2 + 3 = 10
7 + 2 = 63
6 + 5 = 66  
9 + ? = 144

Antwoord:

2. Langs welke rivier in Frankrijk kan je een kastelenroute volgen en liefst een 140-tal renaissance kastelen bezichtigen ? Sommige van die kastelen bezitten Franse tuinen in Barokstijl, zoals bijvb. de kastelen van Chambord, Amboise en Clermont.

Antwoord:

3. Welke hoofdgroente herkent u in de aardappelpuree ?

Antwoord:

4. Elf jaar na Brigitte Becue heeft ons land opnieuw een medaille behaald op een Europees Kampioenschap in klein bad. Geef de naam van de 21 jarige zwemster die zilver behaalde in Eindhoven.

Antwoord:

5. Geef de naam van de dynastie die een belangrijk Europees vorstengeslacht was, vernoemd naar het stamslot in Aargau. Leden van dit huis regeerden bijna 650 jaar over Oostenrijk, Bohemen en Hongarije. Van 1438 tot 1806 behoorden alle keizers van het Heilige Roomse Rijk tot dit huis.

Antwoord:

6. We zoeken de naam van een gewezen internationaal model afkomstig uit Rollegem bij Kortrijk, die de personal coach en backstage-coördinatrice is van de kandidaten die meedoen aan de Miss België verkiezing. Recent was ze ook op Vitaya te zien in "Model in één dag" maar ze ook zwaar ten val is gekomen en een herschudding opliep.

Antwoord:

7. Geef de titel van de veel besproken “facebookfilm” van regisseur David  Fincher. Onlangs nog gelauwerd met een Golden Globe Award.

Antwoord:

8. Met welke naam duiden we een memotechniek aan om iets moeilijks gemakkelijk te kunnen onthouden ? Bijvb 't kofschip of roggbiv : het eerste om de onvoltooid verleden tijd te kennen, het tweede om de kleuren van de regenboog te onthouden.

Antwoord:

9. Hoe wordt het bebaarde mannetje met een grote vissestaart genoemd in de strips van Suske en Wiske ? Hij werkt vaak samen met Lange Wapper en verschijnt in de buurt van de zwarte madam.

Antwoord:

10. Drie uur voordat de openbare verkoop van het stadion van Kv Mechelen moest beginnen, trok de ex-voorzitter zijn staart in. Kv Mechelen reageerde opgelucht op de uitgestrekte hand en hoopt op een onderhandelende oplossing met zijn ex-voorzitter. Geef zijn naam.

Antwoord:

11. Welke voornaam gaf men aan de octopus die steeds de winnende ploeg voorspelde op het voorbije WK voetbal ?

Antwoord:

12. Zeppe en Zikki zijn de centrale figuren in de campagne van Levenslijn en hadden ook een song. Wat voor dieren zijn deze twee figuurtjes ?

Antwoord:

Ronde 12

1. In volgende tekst zitten zes landen verborgen. Geef het land dat niet in Europa en niet in Azië ligt :
“Relax! Ontspan je_! Zo ja, pantser jezelf tegen stress. Ach, in alle beroepen heb je die heibel. Giet gewoon wat olie op de golven,  doe die kleine Noor weg en wip er uit voor een week.”

Antwoord:

2. De Mount Everest is een berg in de Himayala op de grens van twee landen en is met een hoogte van 8848 meter de hoogste berg op aarde. Geef die twee landen.

Antwoord:

3. Hoe noemt de Amerikaanse keten van koffiewinkels die in 1971 als een simpele koffiebranderij in Seattle is begonnen, maar ondertussen reeds internationaal is uitgegroeid ? Naast koffie, verkopen ze ook andere koude en warme dranken, en ook gebak en andere etenswaren. Bij ons is dit vooral in de Luchthaven. Hun logo is een gestileerde weergave van een sirene.

Antwoord:

4. Een uit Rusland afkomstige altete, nl. Svetlana Bolshakova, behaalde voor België op het EK 2010 in Barcelona een bronzen medaille. Wij vragen in welke discipline ze dit deed.

Antwoord:

5. Het betekent letterlijk "strijder" in het Arabisch. Dit is iemand die zich op gewelddadige manier inzet voor de jihad of heilige oorlog. De term wordt gebruikt voor de gewapende strijders die moslimfundamentalitische idelologieën aanhangen.

Antwoord:

6. Kledingmerk dat zijn naam dankt aan de vijfde graaf die in 1909 het professionele boksen in Engeland organiseerde. Oorspronkelijk bedoeld voor boksers, maar later ook populair onder punks en zowel linkse als rechtse skinheads.

Antwoord:

7. De Belgische zanger Paul Van Haver, van Rwandese afkomst, die een succeshit had met "Alors on dance" noemt zichzelf Stromae. Maar van welk woord is zijn artiestennaam afkomstig ?

Antwoord:

8. Hoe wordt de zijde van een berg of boot genoemd, die doorgaans in de wind ligt of waar de wind vandaan komt. Het omgekeerde noemt men de lijzijde.

Antwoord:

9. Marc Sleen, auteur van de avonturen van Nero, tekende ook nog een andere Vlaamse stripreeks nl. de avonturen van Piet Fluwijn en zijn zoon. Hoe noemde zijn zoon ? Of maw, vervolledig de strip.

Antwoord:

10. Wie volgt er Didier Reynders op en is de nieuwe voorzitter van de Franstalige liberale formatie MR ?

Antwoord:

11. Robin Hood, goedhartig en weldadig jegens het volk maar wreed en onverbiddelijk tegen de adel en de rijke kloosterlingen, is de held in een Engels Middeleeuwse epos. In dit verhaal geraakt hij verliefd op … Geef haar voornaam.

Antwoord:

12.  Deze Française wilde de mensen doen lachen als comédienne maar de wereld zal haar vooral herinneren als anorexiamodel die zich in 2007 naakt liet fotografen. Ze stierf aan haar ziekte eind 2010, werd slechts 28 jaar en woog nog 31 kg.

Antwoord:
Speaker en quizmaster El Caro dankt u voor uw deelname en uw aandacht !