Kwis2010

Ronde 1

Geef een automodel, wij geven u reeds de beginletter en het aantal letters, maar ook automerk wiens model het moet zijn !

A. Nissan, 6 letters
B. Volkswagen, 4 letters
C. Posche, 7 letters, maar niet : Carrera
D. Fiat, 5 letters
E. Renault, 6 letters
F. Ford, 6 letters
G. Ford 6 letters
H. Toyota, 5 letters
I. Seat, 5 letters
J. Volkswagen, 5 letters
K. Renault 6 letters
L. Seat, 4 letters
M. Opel, 6 letters, maar niet : Movano
N. Nissan, 4 letters
O. Skoda, 7 letters
P. Citroën, 7 letters
Q. Nissan, 7 letters
R. Skoda, 8 letters
S. Toyota, 7 letters
T. Renault, 6 letters
U. Fiat, 3 letters
V. Suzuki, 6 letters
W. Suzuki, 5 letters
X. Citroën, 6 letters
Y. Toyota, 5 letters
Z. Opel, 6 letters

Antwoord:

Ronde 2

Schiftingsvraag : onze huidige paus is Benedictus ? De hoeveelste Benedictus is hij ? De hoeveelste paus is hij en in wat is zijn geboortejaar ? Tel deze 3 getallen op, en dit is dan uw antwoord op de schiftingsvraag.

Antwoord:

1. Een auto legt 80 km af in de tijd dat een andere auto, die 10 km per uur sneller rijdt, 100 km aflegt. Hoe hard rijdt de snelste auto?

Antwoord:

2. Hoe noemt de 200km lange kuststrook van de Middellandse Zee in Catalonië in het noordoosten van Spanje met bekende badplaatsen als Lloret de Mar, Palamos en Platja d’Aro ?

Antwoord:

3. ‘Komen eten’ is een tv-programma, waarin 4 mensen het beste van zichzelf tonen. Wie is de presentator van dit programma op VT4 ?

Antwoord:

4. U krijgt van ons een aperitief aangeboden waarin vijf verschillende ingrediënten in verwerkt zijn. We geven er 4 van, aan u de taak om het vijfde te herkennen. Martini Rose, Triple Sec, Citroen en Sinaasappelsap. Santé !

Antwoord:

5. Hij stopte met voetballen in 2009, maakte in zijn carrière 410 competitiedoelpunten. Hij speelde voor Dessel Sport, Lommel, Beerschot, Kortrijk, Genk, Beveren, St.-Truiden, Antwerp, Turnhout, KV Mechelen, Mol Wezel en Thes Sport.

Antwoord:

6. Hoe noemde het Britse stoomschip van Cunard Line die in 1915 vanuit New York vertrok voor zijn laatste reis. Een Duitse onderzeeër torpedeerde het schip voor de Ierse kust ?

Antwoord:

7. Hoe luidt de naam van de kristalfabriek te Seraing nabij Luik, die sierglas, glazen en kristallen kunst- en gebruiksvoorwerpen produceert ?

Antwoord:

8. Hoe noemt men een half tussenverdiep of een lage verdieping, meestal onder het dak ? Meestal heeft ook lage vensters en de term is afkomstig van het Italiaans.

Antwoord:

9. Wie is de nieuwe voorzitter van de Open VLD ?

Antwoord:

10. Koningin Fabiola was 45 jaar lang de erevoorzitster van de Damiaanactie maar nu geeft ze de fakkel door. Wie wordt het nieuwe boegbeeld van deze Damiaanactie ?

Antwoord:

11. Louis Braille vond het schrift uit voor de blinden, dat naar hem genoemd werd. Welke nationaliteit had deze persoon ?

Antwoord:

12. Voor wat staat de letter V in het internationaal fonetisch Navo-alfabet. Alpha, Bravo, Charlie enz… ?

Antwoord:

Ronde 3


1. Cryptische omschrijving : ‘Dit dier loopt over de weg'  

Antwoord:

2. Welke stad hoort thuis op de plaats van het vraagteken. Download afbeelding hier.

Antwoord:

3. Hoe noemt de Vlaamse thriller geregisseerd door Jan Verheyen. Het is een spectaculaire misdaadthriller met een groot Hollywoodgehalte en gaat over passie en verraad, over wraak, en speelt zich af in het Albanese maffiamilieu ?

Antwoord:

4. Wanneer u een Florentijnse soep krijgt geserveerd, welke groente overheerst tegenover de andere ingrediënten ?

Antwoord:

5. Wie werd vorig jaar wereldkampioen Formule I ?

Antwoord:

6. Hoe noemt men een kwaadaardig gezwel dat voorkomt in de huid ? Deze kan ontstaan uit goedaardige moedervlekken, al is de kans hierop beperkt. Het bestaat uit cellen die huidpigment produceren en bruin of zwart kleuren. Het kan ook ontstaan in de ogen. 

Antwoord:

7. De kledij die we zoeken is hoofdzakelijk zwart, maar ook zilver en rood. Het is een donkere, soms morbide, geërotiseerde stijl. Typisch voor de vrouwen zijn lange jurken, zwarte vingernagels, netkousen en eyeliners. 

Antwoord:

8. Hoe noemt men een organisme of een mens die zowel de mannelijke als de vrouwelijke geslachtsorganen heeft, m.a.w. tweeslachtig is ? Ook wel inter-seksueel genoemd.

Antwoord:

9. Vlaamse dichter die stierf op 32 jarige leeftijd in 1928. Hij werd geboren in 1896, zijn minnares noemde Emma Clement en hij was vooral bekend van ‘bezette stad’, ‘het sienjaal’ en ‘Music Hall’.

Antwoord:

10. De werkgelegenheid heeft in ons land de jongste weken rake klappe gekregen. Thomas Leysen voorzitter van het VBO en andere werkgevers zijn daarom samengekomen rond de tafel en kwamen tot een conclusie met als motto ‘laat ons ondernemen’. Maar onze vraag luidt nu voor wat staan de letters VBO ?

Antwoord:

11. In welk land kwam wielrenner Frank Vandenbroucke om het leven ?

Antwoord:

12. De opwarming van de aarde, de stijging van de zeespiegel, teveel co2-uitstoten… De klimaattop van Kopenhagen probeerde er iets aan te veranderen. Bij ons nam een regisseur als eerste het iniatief met ‘The Big Ask Again : The Time is Now’ door 10.000 figuranten op het strand van Oostende te laten dansen, wat resulteerde in een mooie videoclip. Geef de naam van deze Gentenaar, ook bekend van Vlaanderen Vakantieland.

Antwoord:

Ronde 4

Fotoronde: download de foto's hier.

Antwoorden fotoronde:

Ronde 5

1. Wat is het beroep van deze persoon ? Draccot Tumuren 


Antwoord:

2. Hoe noemt het hoogste punt van België ? Het ligt in de Hoge Venen en meet 694 meter.

Antwoord:

3. Geef de naam van de generaal van de Duitse soldaten in Nouvion uit de serie ‘Allo, Allo’. Hij is direct en bijzonder streng, ook voor Kolonel Von Strohm en Luitenant Gruber en hij is tevens gek op de vrouwen.

Antwoord:

4. U krijgt van ons iets om op te eten. Wij vragen jullie de naam van de pasta.

Antwoord:

5. Hij overleed op 54 jarige leeftijd aan blaaskanker vorig jaar. Deze in Vorselaar geboren tweevoudig Olympisch finalist op de 400m werd in Montreal 1976 vierde en in Moskou 1980 vijfde.

Antwoord:

6. Hoe wordt de wet genoemd die bepaalt dat alleen mannen in aanmerking komen voor de troon en die afkomstig van de Romeinen ? In  België moest deze er pas in 1991 aan geloven.

Antwoord:

7. Het Engels supermodel dat we zoeken noemt eigenlijk Leslie Hornby en werd geboren in 1949 in een Londense voorstad. Zij was naast model ook actrice en zangeres en groeide uit tot een cultfiguur in Londen in de jaren zestig. Zij was vooral gekend onder haar bijnaam, die ze kreeg door haar slanke jongensachtige figuur. Wat is die naam ?

Antwoord:

8. Na swaffelen kent met ook een nieuw woord dat betekent : het anaal of vaginaal inbrengen van een met alcoholische drank, meestal wodka doordrenkte tampon. De bedoeling hiervan is om snel de alcohol in de bloedsomloop op te nemen.

Antwoord:

9. Na de voor zijn partij succesrijk verlopen verkiezingen van 7 juni 2009 werd deze N-VA-er, met ruim 27 000 Limburgse voorkeurstemmen, voorzitter van het Vlaams Parlement, in opvolging van Marleen Vanderpoorten. Zijn naam.

Antwoord:

10. Wie werd de opvolger van aartsbisschop Godfried Danneels ? 

Antwoord:

11. Tot welk land behoort het eiland Elba ? 

Antwoord:

12. Traditioneel worden tot ons zonnestelsel negen planeten gerekend met de dwergplaneet Pluto erbij. De anderen zijn de Aarde, Mars, Jupiter, Uranus, Venus, Mecurius, en Saturnus.  Eéntje vergeten, help mij.

Antwoord:

Ronde 6

1. Welk getal hoort op de plaats van het vraagteken ?

Antwoord:

2. Israël grenst aan één Afrikaans land. Welk ?

Antwoord:

3. Wie is de regisseur van sciencefictionfilm Avatar uit 2009. De film ging op 17 december 2009 in première.

Antwoord:

4. Geef de naam van een typisch Nederlands gebakje. Het bestaat uit een laagje bladerdeeg met daar overheen een dikke laag vanillebanketbakkersroom. Daaroverheen zit weer een laagje bladerdeeg bedekt met een laagje, meestal roze glazuur. Verder is de baksteenvorm kenmerkend. Bij ons wel eens ‘boekske’ genoemd. Het is tevens de naam van een stripfiguur. 

Antwoord:

5. In het veldrijden staan onze Belgen aan de top. Nijs en Albert zijn de renners waar het meest over gesproken wordt. Maar er zijn ook nog anderen oa. de neven Vanthournout en ook een zekere Vantornout. We verwisselen deze namen wel eens door elkaar. Wij vragen nu de voornaam van niet de neven, maar van Vantornout. 

Antwoord:

6. Welke naam geeft men aan Indiase vorsten, die beroemd zijn om hun schitterende paleizen en hun mooie edelstenen ? De naam die we zoeken betekent eigenlijk grote koning.

Antwoord:

7. Hoe noemt de kleine kaarsenfabrikant met als locatie Hamont, in België dus, en die is uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers in de internationale wereld ? De kaarsen zijn de beste keuze voor alle sfeermomenten.

Antwoord:

8. Hoe luidt  de naam van een groep ceremoniële dansen van de Maori's uit Nieuw-Zeeland? Door middel van deze dans  probeert men de goden (voorvaderen) aan te roepen. Ze worden bij allerlei gelegenheden uitgevoerd, bijvoorbeeld ter verwelkoming van, maar ook bij festiviteiten en sportwedstrijden. De bekendste is de Ka Mate, die al jarenlang door het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, de All Blacks, vóór het begin van iedere wedstrijd wordt uitgevoerd.

Antwoord:

9. Geef de naam van de hoofdpersoon uit de 105 romans die Georges Simenon geschreven heeft. Hij is een massieve, boomgrote, breedgeschouderde commissaris met zware jas met zwartfluwelen bontkraag en met bolhoed en die een aantal moorden moet zien te ontrafelen. 

Antwoord:

10. Wie is sinds 24 juni 2006 de voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond? Er was onlangs heel wat commotie over het al dan niet aftreden van deze persoon.  

Antwoord:

11. In welk land ligt de lanceerbasis Bajkonoer, heel goed gekend door Frank De Winne ?

Antwoord:

12. Hoe noemt de clown uit The Simpsons ? Hij is het grote idool van Bart Simpson en is verslaafd aan sigaretten, gokken en porno. Hij heeft ook een eigen kinderprogramma en is Joods maar stiekem is hij nog altijd een klein beetje gelovig.

Antwoord:

Ronde 7

A. Hoe noemen de inwoners in het land met als hoofdstad Tirana ?
B. Wie speelde de rol van prins Filip in de VTM serie ‘Wij, Van België’ ? Mathilde werd gespeeld door Nathalie Meskens.
C. Vervolledig de titel van het kinderboek van Roald Dahl uit 1964 : Sjakie en de…
D. Geef de achternaam van onze Belgische zangeres Natalia.
E.  Brengt dag en nacht electriciteit en aardgas tot bij u, thuis en op het werk.
F.  Hoe noemt men een taalgemengde samenleving in een gemeente ?
G. Wallace is een maffe uitvinder en kaasliefhebber en een animatiefiguur van de filmmaker Nick Park. Geef de naam van zijn hond.
H. Uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, dat volgens de Islamitische voorschriften moet geslacht worden. Fastfoodketen Quick experimenteert ermee.
I.  Afkorting van de groep die instaat voor de verzameling en de verwerking van het huisvuil in Gent.
J.  Voornaam van de dochter van Kim Clijsters.
K. Nieuwe kinderzender vanaf 10 oktober 2009 in het basispakket van Belgacom TV.
L. Speler die in het tussenseizoen de overstap van Moeskroen naar Club Brugge maakte.
M. Gemeente in de provincie Luxemburg met aldaar de plaatselijke stroom de Sûre. Bekend van lage prijzen voor brandstof, sigaretten en alcohol.
N. Canadees acteur en komiek met een ruim 50j. carrière in film en op TV. In ‘Police Squad’ als serie en ‘The Naked Guns’ films was hij de ster.
O. Plaats waar Sven Nijs zijn zevende nationale titel veroverde.
P. Hoe noemt men iemand die veel talen kent ?
Q. Een vierkoppige skeletspier aan de voorzijde van de dij, vooral bij sportmensen goed ontwikkeld.
R. Dierlijk vet men name afkomstig van varkensbuikvet. Verkregen door het buikvet te smelten en ook wel smout genoemd.
S. Staatssecretaris van Mobiliteit in ons land.
T. Naam die striptekenaar Jef Nijs gaf aan de bloedmooie prinses Tita T…
U. Boksterm die een stoot van onder naar boven verklaart, ook wel kinstoot of opstoot genoemd.
V. Oersimpel blaasinstrument dat een eentonig gezoem voortbrengt en misschien het geheime wapen op de Wereldbeker in Zuid-Afrika.
W.Gerecht, populair als ontbijt en bekend in Vlaanderen onder de naam Verloren Brood. Eieren, melk, kaneel, boter, brood en bruine suiker.
X. Volledige benaming van de Zwitserse voetbalclub Neuchatel X…
Y. Een Japanse pro biotische zuiveldrank, ook bij ons in de winkels verkrijgbaar.
Z. Fitnessprogramma gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans zoals onder andere de salsa, merengue, samba ..

Antwoord:

Ronde 8

1. Een vrouw jogt met  een snelheid van 6 km per uur over een bepaald traject en wandelt dezelfde route terug met een snelheid van 4 km per uur.  Wat is de gemiddelde snelheid van de jogger ?

Antwoord:

2. Ken uw kust : welke badstad hoort op de plaats van het zwarte bolletje ?
Download afbeelding hier.

Antwoord:

3. Hoe noemt de reeks op VT4 die gaat over de detective Patrick Jane die het California Bureau of Investigation adviseert ? Jane heeft een opmerkelijke gave om serieuze misdaden op te lossen door zijn messcherpe observatievaardigheden te gebruiken.

Antwoord:

4. U krijgt van ons iets te drinken, alvast santé, maar schrijf op wat je hebt gedronken.

Antwoord:

5. Alpe d'Huez is een wintersportoord in de Franse Alpen. Het ligt op 1860 meter hoogte, op de flanken van de berg Pic Blanc in het departement Isère. Het is bekend geworden als aankomst in de Ronde van Frankrijk. De beklimming begint vanuit het dorp Le Bourg d'Oisans. Wij vragen echter hoeveel officieel genummerde haarspeldbochten deze col telt. 

Antwoord:

6. Hoe noemde de Britse pionier in de verpleegkunde. Ze was later gekend als “Lady of the lamp”. In 1910 stierf ze op 90-jarige leeftijd. Tijdens de Krimoorlog redde ze het leven van duizenden Britse soldaten aan het front.

Antwoord:

7. We zoeken de naam van een bekende Nederlandse miniatuurstad in Den Haag. Dit toeristisch attractiepark bestaat uit een historische binnenstad, gebouwen, havengebied, luchthaven, kanalen, wegen enz…

Antwoord:

8. Een verandering van windrichting luidt vaak een verandering van het weer in. Wind die draait met de wijzers van de klok wordt ruimend genoemd. Vaak hangt dat samen met de komst van een hogedrukgebied en beter weer. Hoe wordt de wind die draait tegen de richting van de wijzers van de klok genoemd ? Meestal nadert dan een depressie met regen. De benamingen komen uit de zeilwereld.

Antwoord:

9. Geef de naam van de Vlaamse stripreeks, geschreven door Urbanus en getekend door Jan Bosschaert. Is berucht omdat ze de spot drijft met talloze Bekende Vlamingen, gewoonlijk door hen naakt of in seksuele posities af te beelden. 

Antwoord:

10. Op zijn einland Necker verhuurt hij een duikboot aan toeristen. Voor 18.000 euro mag u met 3 personen tot 40 meter diep duiken. Deze flamboyante zakenman heeft ook een eigen luchtvaartmaatschappij, een platenlabel, een telefoonmaatschappij enz. Zijn naam.

Antwoord:

11.Uit wel land is de amateur zangeres Susan Boyle afkomstig? Ze kwam in 2009 in de publieke belangstelling toen ze meedeed aan een zangwedstrijd. 

Antwoord:

12. Deze Noord-Amerikaanse indianenleider die we zoeken behoorde tot de stam van de Apaches. Hij leefde van 1829 tot 1909 toen hij van zijn paard viel in een greppel en er tot de volgende morgen bleef liggen. Hij stierf een paar dagen later aan een longontsteking. Er was indertijd ongeveer 5000 man van het Amerikaanse leger nodig om hemzelf en nog 35 indianen van zijn stam te vangen.

Antwoord:

Ronde 9

1. Voeg telkens een letter toe aan de gegeven letters en maak zo 9 juiste woorden van 4 letters. De toegevoegde letters dienen samen op de grijze horizontale balk een woord te vormen.

Antwoord:

2. De Brennerpas is een bergpas door de Tiroler Alpen op de huidige grens tussen twee landen. Het is een van de weinige  toegankelijke punten (op een hoogte van 1375 meter) in Tirol waar de Alpen overgestoken kunnen worden,  en daarom werd de pas in het verleden door beide naties opgeëist. Sinds 1918 is de controle over de pas de gedeelde verantwoordelijkheid van die twee landen. Geef hun namen. 

Antwoord:

3. Wanneer Koens huwelijk met Magda dreigt uiteen te vallen, beslist hij om zijn eigen fatsoengrenzen tot het uiterste te testen. Samen ontdekken ze haar verborgen verlangens. Nooit had Koen gedacht dat SM tot een gelukkig huwelijk zou kunnen leiden. SM Rechter is een film van Eric Lammens. Wie speelde de rol van Koen, als je weet dat Veerle Dobbelaere Magda speelde ? 

Antwoord:

4. Hoe heet de dure uit Modena afkomstige azijnsoort die in de Italiaanse keuken vaak gebruikt wordt om gerechten en groenten op smaak te brengen ? 

Antwoord:

5. Voetbalclub Moeskroen bestaat niet meer. Op het moment van het faillissement deden ze het nochtans niet zo slecht in de competitie. Wie was toen hun trainer en tevens ook de laatste trainer van Moeskroen ?                                         

Antwoord:

6. Hitler werd als Duits president opgevolgd door Karl Donitz maar wie was zijn voorganger ?                                                 

Antwoord:

7. Franse industrieel, en pionier van natuurlijke cosmetica die in december 2009 op 79 jarige leeftijd stierf.

Antwoord:

8. Geef de benaming van een diakritisch teken dat oa in de spelling van het Catalaans, Frans, Turks en Portugees gebruikt wordt, en ook bij ons, maar dan in leenwoorden. Het is een haakje dat onder een medeklinker wordt geplaatst meestal onder een c. vb garçon, françois, reçu.

Antwoord:

9. Wie is de schrijver van het boek ‘The Horse Whisperer’ of ‘De Paardenfluisteraar’ ?                                                                    

Antwoord:

10. Wat is de hoofdstad van Haïti, dat meerdere malen door slechte omstandigheden het nieuws haalde ?     

Antwoord:

11. Het beruchte Duitse opschrift 'Arbeit macht frei' boven de ingang van een vroegere nazi concentratie- en vernietigingskamp, werd onlangs gestolen. In welk land was dit ?                                             

Antwoord:

12. Hoe luidt de naam van de grofgebekte en slecht getekende kabouter die oa te zien was in Humo en Man bijt hond ? Zijn bedenker was Jonas Geirnaert. 

Antwoord:

Ronde 10


Antwoorden muziekronde:

Ronde 11

1. Welke letter moet nog zwart worden ingekleurd ?

Antwoord:

2. We zoeken een stadsdistrict in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, 30 km ten oosten van Dusseldorf, en gelegen aan een rivier met als bekendste attractie en tevens belangrijk vervoermiddel, de hangende monorail die daar is gebouwd in 1901. Het spoor hangt acht meter boven de weg en twaalf meter over de rivier.                                                                                                  

Antwoord:

3. Iedereen was in de ban van het programma ‘de slimste mens’. Iedere ronde heeft een benaming. Zo beginnen ze met 3-6-9, men krijgt dan een puzzel en een open deur ronde en dan moeten ze foto’s, tekeningen of zoiets herkennen. Hoe wordt deze ronde aangekondigd ? 

Antwoord:

4. U krijgt van ons lekkere fruitstukjes aangeboden die u rustig mag opeten, maar weet ons te zeggen wat je eet.

Antwoord:

5. Het Vlaams sportjuweel is een onderscheiding die wordt toegekend door de Vlaamse overheid aan een Vlaamse sporter die in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsloot. Men kan deze prijs slechts éénmaal in het leven winnen. Tom Goegebuer won vorig jaar, maar in welke sport blonk hij uit ?                              

Antwoord:

6. Hoe noemt men een navolger van een mono theïstische religie, geïnspireerd op het onderwijs van de tien goeroes ? Een man is te herkennen aan zijn tulband. Hij mag  zijn hoofdhaar niet afknippen, en dat haar wordt met deze tulband bijeengehouden. Ze tooien zich met de vijf "kakkars” : ongeknipt haar, kam, korte broek, stalen armband en zwaard.                                            

Antwoord:

7. Welk woord is weggelaten op deze logo, die je terugvindt op kwaliteitsvolle deegwaren, bloem, griesmeel, beschuiten, pasta’s enz ?

Antwoord:

8. Het visje dat we zoeken is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. De mannetjes worden gemiddeld 4 cm en de vrouwtjes 6 cm lang. De meeste leven 2-3 jaar. Er zijn er weinig die ouder dan 5 worden. Ze worden ook wel "missionarisvisje” en "miljoenenvisje” genoemd.                                                                                               

Antwoord:

9. Humoritische strip die zich afspeelt in het hedendaagse Amerika en die dagelijks in Het Nieuwsblad staat. Het gaat over een zes jaar oud jongentje en zijn knuffeldier, een opgevulde tijger die soms tot leven komt. De strip is van tekenaar Bill Watterson. Geef de naam van één van de twee hoofdpersonages uit de gelijknamige strip.                                                                                                            

Antwoord:

10. Wie was de grote slokkop op de Grammy Awards in het Amerikaans Los Angeles ? Deze persoon won liefst 6 Grammy’s, ook wel de Oscars van de muziek genoemd.                                 

Antwoord:

11. In welk land ligt Mekka, de belangrijkste stad binnen de Islam ?                                                             

Antwoord:

12. Dieren vertoeven vaak in groepen. Zo spreekt men van een kudde schapen, een roedel honden en wolven. Hoe noemt men een groot aantal mieren ?                                                                                                 

Antwoord:

Ronde 12

1. Puzzel : zoek de drie verbanden, er horen telkens vier tips bij elkaar.
Stippellijn, pedigree, hemelvaart, overmorgen uitslapen, witte, spel zonder, doaune, -post, brokken, frolic, slecht stoofvlees, morgen vis.

Antwoord:

2. Welke Belgische provincie heeft de grootste oppervlakte ?                                                                  

Antwoord:

3. Wij zoeken de naam van een Canadees acteur, komiek en filmproducer. Hij was gedurende lange tijd te zien in de show Saturday Night Live op NBC in de jaren tachtig. In de jaren negentig vertolkte hij rollen in films en series zoals Wayne’s World, Austin Powers en Shrek.                                                                                                                                 

Antwoord:

4. In 1849 werd Cointreau voor het eerst gemaakt door de twee broers Cointreau, Adolphe en Édouard-Jean. Die zochten naar nieuwe likeuren met ingrediënten uit de regio. Men merkte dat de likeuren na enige tijd hun smaak verloren en toen gingen ze op zoek naar likeur die zijn smaak vast zou houden tot aan de consumptie. Na veel proberen kwam ze uiteindelijke terecht bij een likeur op basis van … welke groeten- of fruitsoort ?                                                                                            

Antwoord:

5. Tijdens de voorbije week zagen we hoe Anderlecht en Club Brugge werden uitgeschakeld in de Beker van Belgie. Wij vragen niet tegen wie ze hebben verloren maar wel hoe deze beker wordt genoemd.                                                                                          

Antwoord:

6. Welke paus heeft zijn naam gegeven aan de kalender die wij nog steeds gebruiken sinds het einde van de 16de eeuw ?                  

Antwoord:

7. U krijgt van ons een logo te zien van een een Duitse producent van kampeer- en trektochtspullen. Geef de naam. 
                  

Antwoord:

8. De oppervlakte van aarde bestaat uit grote en verschillende kleinere platen. Dit zijn drijvende platen die soms over elkaar schuiven. Een aardbeving ontstaat als de randen van de platen tegen elkaar drukken en er geen beweging meer mogelijk is. Op het moment dat de platen los schieten schudt de aarde hevig. Hoe noemt men zo een plaat die ook wel schol wordt genoemd ?                                                                                                        

Antwoord:

9. Herman Van Rompuy is een Belgische politicus van de christendemocratische partij CD&V en is nu de President van Europa. Zijn ambtstermijn begon effectief op 1 januari 2010. Hij heeft ook nog een broer die bekend is in de politiek. Geef zijn voornaam.                                                                                                                                         

Antwoord:

10. De gure wintermaanden hebben de wegen serieus beschadigd. Volledig herstel blijft voorlopig uit, enkel een tijdelijke opknapbeurt gebeurt daar waar het dringend nodig is. Wie is vlaams minister van Openbare Werken ?                                                         

Antwoord:

11. Welk land won vorig jaar het Eurovisiesonfestival.                                                                     

Antwoord:

12. Wij zijn aan de laatste vraag en straks hebben we een winnaar. Maar om die te bekomen zal onze jury eerst nog even de eindafrekening moeten maken. Geeft u ondertussen de naam van het radioprogramma waarin de 31 beste platen worden gedraaid. Deze top 31 wordt opgemaakt door middel van stemming van de luisteraars. De top 30 en de stoot werden voor het eerst aangekondigd door Herbert Bruynseels in 1988 toen het programma voor het eerst werd uitgezonden.                                                                                                                                

Antwoord: