Kwis2008

Schiftingsvraag : hoe groot is de oppervlakte van Oudenaarde, de volledige stad en in vierkante km ?

Antwoord:

Ronde 1

Bij deze ronde krijgt u een blad met extra tips. Download hier de tips.

1. "To be or not to be, that's the question" - uit welk toneelstuk komt deze regel ?

Antwoord:

2. Hoe worden de inwoners van Mechelen genoemd ?

Antwoord:

3. Deze Amerikaanse pianist, componist en bandleider werd geboren in Washington in 1899 en stierf in New York in 1974. Zijn voornaam is eigenlijk Edward, maar onder de naam Duke geldt hij als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de jazzmuziek.

Antwoord:

4. Hoe worden de warmste dagen van het jaar ook genoemd ? Dit zijn de dagen omstreeks 20 juli tot rond 20 augustus.

Antwoord:

5. We zoeken een schrijver die wordt gerekend tot de beste auteurs in de naoorlogse Nederlandse literatuur. Zijn beeldend, direct taalgebruik vond veel navolging. Hij overleed vorig jaar in oktober in zijn slaap op het eiland Texel op 81 jarige leeftijd.

Antwoord:

6. Hoe luidt de naam van de vader van Pinocchio ?

Antwoord:

7. Hoe noemt de naam, titel, die hoofdzakelijk in Vlaanderen, Henegouwen, Holland en Zeeland, en in Noord-Frankrijk werd gebruikt om de ambtenaren aan te duiden die tijdens het Ancien Régime de vorst in de steden en de landelijke gebieden vertegenwoordigde ?

Antwoord:

8. In België is deze plant zeer zeldzaam. We treffen ze soms aan in de Ardennen op beschaduwde plekken, vooral aan de rand van een bos. Ze bevat giftige alkaloïden en de bessen zijn zeer gevaarlijk en ze behoort tot de familie van de nachtschade.

Antwoord:

9. Hoe noemt het minzame schoolhoofd van Zweinstein, de tovenaarsschool waar Harry Potter de kunsten van het vak leert ?

Antwoord:

10. Wie schreef de boeken : "De Blauwe Tempel", "De Andere Wereld" en "Omgekeerde Land" ?

Antwoord:

11. De speler die we zoeken speelde 12 jaar lang bij Lokeren en keerde er terug met de ploeg AA Gent. Hij werd door de Lokeren fans niet op de handen gedragen en op minder fraaie slogans getrakteerd.

Antwoord:

12. Deze stad is het agrarisch handelscentrum van Mali. Er wordt daar zout gewonnen en er is de ambachtelijke vervaardiging van gebruiksvoorwerpen en kledij. De stad ligt aan de zuidelijke rand van de Sahara en staat sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Antwoord:

13. Wie zingt het liedje "De Vogel", met als bekend zinneke : "Ach meneer, een mooie vogel wil ik zijn, met sterke vleugels alstublieft meneer Merlijn" ?

Antwoord:

14. Wie gaf zijn naam aan het beroemde zakkenmerk met het aapje ?

Antwoord:

15. Hoe noemt de ridder uit de Middeleeuwse ballade, de ridder die maagden verleidt en hen onthoofdt, tot een sluwe jonkvrouw hem onthoofdt ?

Antwoord:

16. Deze acteur overleed in juni 2007, dus op de dag van de verkiezingen. Hij was vooral bekend als commissaris Emiel Migrain in Mega Mindy, maar speelde ook in Sara en Katarakt.

Antwoord:

17. Belgisch politicus (1945), advocaat, studeerde notariaat en kerkelijk recht, werd in 1977 kamerlid voor de CVP en later senator. Hij was van 1988-1992 Minister van Tewerkstelling en Arbeid, en werd in 1992 Minister-President van de rooms-rode Vlaamse Regering. Na de eerste rechtstreekse verkiezing van het Vlaams Parlement op 21/05/1995 werd hij andermaal Minister-President.

Antwoord:

18. Hoe noemt men een persoonlijkheidsstoornis met als hoofdkenmerk het voortdurend bezig zijn met de eigen schoonheid. De naam is ontleed aan een Griekse man uit een Griekse mythe, en die man was verliefd op zijn spiegelbeeld.

Antwoord:

19. Dit snaarinstrument werd in de 17de eeuw in Italië geconstrueerd. Het tokkelinstrument wordt met een plectrum bespeeld. Het heeft een bolvormig achterblad, een snaarbevestiging onder aan de klankkast, een open en rond klankgat en een korte hals.

Antwoord:

20. Hoe luidt de naam van een Servisch politicus die, toen de burgeroorlog aldaar uitbrak, optrad als officieel vertegenwoordiger van de Bosnische Serviërs ? Hij verdween in1996 van het politieke toneel en behoort nog steeds tot één van de meest gezochte oorlogsmisdadigers die zich zal moeten verantwoorden voor het Joegoslavië tribunaal in Den Haag.

Antwoord:


Ronde 2

1. Denksport.

Antwoord:

2. Met wie keert Shrek terug van huwelijksreis in de animatiefilm Shrek 2 ? Enkel de voornaam.

Antwoord:

3. Met welke ploeg fusioneerde RWD Molenbeek in 2002 om Fc Brussels te doen ontstaan ?

Antwoord:

4. Een gebied in de Belgische provincie West-Vlaanderen, dat geklemd ligt tussen de rivier de Ijzer, de Vlaamse kust, De Panne en Koksijde en delen van Nieuwpoort, Diksmuide, Alveringem, en Poperinge. Het gebied maakt deel uit van Veurne-Ambacht en ligt dus in de Westhoek.

Antwoord:

5. "de meute" die zich tegen het individu keert - hoe noemt men met een Engelse term elke vorm van systematisch, vijandig gedrag op de werkvloer, dat gericht is tegen één specifieke medewerker. Dit kan zich uiten in pesten, morele en/of seksuele intimidatie, racisme of discriminatie.

Antwoord:

6. Met wie is de Franse president Nicolas Sarkozy getrouwd, of in den duik getrouwd, of toch niet getrouwd…

Antwoord:

7. Geef de naam van een havenstad in Polen die in de jaren zeventig en tachtig internationaal in de belangstelling kwam toen arbeidsonrust de stad beheerste en leidde tot de oprichting van de vakbeweging Solidarnosc in 1980 ? Danzig was de vroegere Duitse benaming.

Antwoord:

8. Sommige mensen hebben een panische angst voor spinnen, of nemen nooit de lift, of zijn bang van reptielen, vogels, honden of zelfs water. In welk programma op één worden telkens 4 kandidaten geconfronteerd met hun fobie ? Dmv 3 opdrachten proberen ze de kandidaten stap voor stap van hun fobie af te helpen.

Antwoord:

9. Hoe noemt de stripreeks van Jan Bosschaeert, naar eeen scenario van Marc Legendre, dat tevens de naam is van het fanatiek pubermeisje die in een garage werkt ? Deze reeks begon in 1990.

Antwoord:

10. Wie heeft nog nooit "M en M" gegeten ? Deze lekkere snoepjes bestaan al jaren ! Toch hadden deze snoepjes zonder nootjes vroeger een andere naam, de welke ?

Antwoord:

11. Hoe noemt het motief of het sjieke printje dat opduikt op jassen, broeken, blousjes en petjes ? het is een klassieker in de winter en letterlijk betekent het kippenpoot.

Antwoord:

12. Hoe noemt het teken dat bovenaan een letter wordt aangebracht, zich ook op ons toetsenbord bevind en gebruikt wordt op bijvb senõr ?

Antwoord:

Ronde 3

1. Denksport.

Antwoord:

2. Wie speelt de rol van de piraat Jack Sparrow in Pirates of the Caribean ?

Antwoord:

3. Hoe noemt de Belgische bokser en Europees kampioen bij de welters, die onlangs tegen Faradji won en alzo zijn titel behield ? Zijn volledige boksnaam.

Antwoord:

4. Welke rivier vloeit samen in de Rijn in de stad Koblenz ?

Antwoord:

5. Het vertrek in een kerk waar de liturgische gewaden, boeken en gebruiksvoorwerpen worden bewaard en waar de voorganger en zijn assistenten zich voorbereiden op de dienst. Een verouderde benaming is gerfkamer.

Antwoord:

6. Hoe noemt de zwarte kandidaat van de Democraten die een serieuze kans maakt op het Amerikaans presidentschap ? Deze senator strijdt oa voor een gratis ziekteverzekering voor iedere Amerikaanse minderjarige.

Antwoord:

7. Hoe noemt de Joodse kapitein die in 1894 vals werd beschuldigd en veroordeeld voor het uitleveren van militaire geheimen aan Duitsland ? Uiteindelijk werd hij in 1906 helemaal in ere hersteld nadat diverse personen geijverd hadden om hem vrij te krijgen.

Antwoord:

8. Veerle Baetens werd op slag bekend door haar rol van Sara in de gelijknamige serie. Hoe luidt de achternaam van Sara in deze serie ?

Antwoord:

9. Wie was de Italiaanse dichter/schrijver van het boek der tien dagen "Il Decamerone" dat in de Middeleeuwen werd voltooid en gedrukt ? Het werd verboden door de kerk, maar wegens de enorme populariteit werd er een gekuiste versie toegestaan.

Antwoord:

10. Wie is de vriend van de zwangere Mega Mindy, van Free Souffriau dus ?

Antwoord:

11. Welk Grieks gerecht zoeken we : gerapste komkommer, knoflook, yoghurt, azijn, peper en zout, dit in een slakomdoen, olie toevoegen en roeren ? Eén uur in de koelkast, en … opdienen !

Antwoord:

12. Hoe noemt men de neiging hebben om ongevraagd zijn geslachtsdelen in het openbaar te tonen ?

Antwoord:

Ronde 4

Fotoronde, de familienaam is voldoende.
download hier deel 1 (PDF)
download hier deel 2 (PDF)

Antwoord:


Ronde 5

1.Denksport.

Antwoord:

2. In welk woud speelt de film The Adventures of Robin Hood zich af ? Deze legendarische held werd vertolkt door Errol Flynn.

Antwoord:

3. Wie is de huidige trainer van KSK Beveren ?

Antwoord:

4. Welk meer is ontstaan door de Aswandam te bouwen over de Nijl ? Het produceert electriciteit voor een groot deel van de Egyptische bevolking.

Antwoord:

5. Hoe wordt de oorlogsbijl genoemd die door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika, de Indianen, gebruikt werd ?

Antwoord:

6. Geef de naam van de eerste mens op het dak van de wereld. Hiermee bedoelen we natuurlijk de Mount Everest. Hij overleed onlangs.

Antwoord:

7. In 1519 strekte het Azteekse Rijk zich uit van de Atlantische tot de Stille Oceaan. Tientallen miljoen inwoners dus, verdeeld over zo'n 500 steden. Twee jaar later was het afgelopen : ze werden verslagen door een 500 tal soldaten en hun Spaanse leider. Wie was die leider ?

Antwoord:

8. Hoe noemde de partner van de Duitse speurder Derrick, tesamen hebben ze heel wat moorden opgelost ?

Antwoord:

9. De strip Robbedoes, getekend door Franquin, gaat over een reporter die samen met zijn vrienden Kwabbernoot, Spip de eekhoorn en een reuzesterk dier met een lange staart op stap gaat. Hoe noemt dit dier in de strip ?

Antwoord:

10. Hoe luidt de familienaam van de Britse Diana die op 31 augustus 1997 omkwam ?

Antwoord:

11. Imitatiekrab is een populair product, gemaakt van gesneden vis en ingrediënten die de structuur verbeteren. Meestal worden verschillende vissoorten gebruikt die veel voorkomen en weinig smaak hebben, en daarom goed beïnvloedbaar met aroma's en smaakstoffen. Geef een ander woord voor dit namaak product van krab.

Antwoord:

12. Van welke staat is Arnold Schwarzenegger sinds 2003 republikeins gouverneur ?

Antwoord:

Ronde 6

1. Denksport.

Antwoord:

2. Hoe noemt de dramafilm uit 2004 van Martin Scorsese ? Het is een biografische film over de controlefreak en vliegtuigmaker Howard Hughes, personage gespeeld door Leonardo DiCaprio.

Antwoord:

3. Geef een andere benaming voor het tennistornooi de US Open, maar dan genoemd naar het park aldaar.

Antwoord:

4. We zoeken een gebied in Zuid-Amerika, dat gelegen is ten zuiden van de rivier de Colorado (41e breedtegraad) tot aan de Straat Magellaan. Het gebied strekt zich uit van Chili tot Argentinië. Er zijn echter geen duidelijke grenzen vastgelegd. Volgens sommigen behoort ook Vuurland tot dit gebied.

Antwoord:

5. Hoe noemt men het deel van de motor waar de brandstof met lucht vermengd wordt en verneveld wordt voordat dit in de cilinders wordt gezogen ?

Antwoord:

6. Zelfmoord of een ongeluk ? Deze veelbelovende filmster werd in ieder geval dood aangetroffen. Zijn topfilm was Brokeback Mountain, of wordt dat de vertolking van The Joker in Batman ? Zijn naam.

Antwoord:

7. In welke eeuw vond de Boerenkrijg plaats ?

Antwoord:

8. Hoe noemt de docu serie op VTM over dierenartsen in Vlaanderen ?

Antwoord:

9. Hoe noemt de vriendin van commissaris Pieter Van In annex onderzoeksrechter in de thrillers van Pieter Aspa ? Haar voornaam is voldoende.

Antwoord:

10. Hoeveel hoeken heeft volgend verkeersbord : een stopbord ?

Antwoord:

11. We zoeken een kledingmerk dat zijn oorsprong vond in het Duitse plaatsje Metzingen in 1923.
Tijdens WO II ontwierp het merk kledij voor het Nazi leger en de stichter stierf in 1948. Ze ontwerpen niet alleen kledij, maar ook schoenen, parfums, horloges, brillen en andere accessoires. Volledige naam van het merk.

Antwoord:

12. Hoe noemt de huidziekte gekenmerkt door witte vlekken met donkere rand ? Zij berust waarschijnlijk op een auto-immuunziekte waarbij het huidpigment wordt afgebroken.

Antwoord:


Ronde 7

A. Grote zwarte vogel, die vaak met uitgespreide vleugels op een paaltje bij het water zit, viseter bij uitstek en daardoor niet populair bij vissers.

B. Titel van een hit van Shaggy uit 1995.

C. Maandelijks gepubliceerd Amerikaans lifestyle en modetijdschrift, volledig in kleur uitgegeven en sinds enige tijd ook in een Nederlandse en Belgische versie.

D. Een Belg van Griekse afkomst die bekend werd als pralinemaker.

E. Een internationale kunststaal ontworpen door Ludovich Zamenhof.

F. Bretons departement met een enorme veelzijdigheid. Het bezit een aantal exclusieve natuurwonderen langs zijn kustlijn, maar ook typische ommuurde kerkhoven met calvaries, een gezellig vissersdorpje en de stad Quimper.

G. Hij steelde de show in Temptation Island, en toen de liefde voor Ciska over was deed hij de uitspraak : talk to the hand, because the face don't listen anymore.

H. Recreatiepark in Houthalen-Helchteren

I. Voor wat staat de letter I in BIN, een werking die verdachte zaken of handelingen aan de politie meldt.

J. Naam gegeven door de pers aan Ramirez Sanchez, die momenteel een levenslange celstraf uitzit in Frankrijk. Hij werd vooral bekend door een brutale gijzeling in 1975 in het hoofdkantoor van de OPEC.

K. Het conserveren van fruit door het in suiker te leggen.

L. Amerikaans pianist en tv fenomeen, die flirtte met het publiek en gekleed was in vossenbont, hermelijnen mantels of strakke maillots. Overleed in 1987.

M. Naam van de secretaresse van de geheime dienst die in 14 James Bond films speelde.

N. "Joke stop toch met koken, want ik wil gezellig samen met je …"

O. Eén van de ploegen door SV Waregem uitgeschakeld op weg nar e halve finale van de Uefa-Cup in 1985-1986 onder leiding van Urbain Haesaert.

P. Hoe noemen de korrels gemaakt van houtafval die gebruikt worden in kachels en zorgen voor verwarming.

Q. Dans rond 1929 opgekomen in Engeland, en van oorsprong een snelle foxtrot.

R. Naam van het negende rendier van de Kerstman. Hij is te herkennen aan zijn helderrode neus.

S. Andere benaming voor een laptop.

T. Zuid-Afrikaanse Republiek, een door Afrikaners herstichtte staat.

U. Eén van de 4 oorspronkelijke provincies van Ierland; tegenwoordig is deze provincie voor twee derden verdeeld over Noord-Ierland, als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, en voor één derde in de Ierse Republiek.

V. Tijdens WO II was Philippe Pétain de heerser voer het niet bezette deel van Frankrijk. Onder welke naam was zijn regime bekend ?

W. Tot welk huis behoort het Britse Koningshuis ?

X. Naam van een Griekse voetbalclub, waar Emilio Ferrera onlangs nog trainer was en Tomasz Radzinski nog steeds speelt.

Y. Het eerste nationaal park in de Verenigde Staten, zelfs in de wereld, te vinden in Wyoming.

Z. Eén van de 7 sacramenten.

Antwoord:


Ronde 8

1. Hoe schrijf je 999 in Romeinse Cijfers ?

Antwoord:

2. Geef de titel van de film van Stanley Kubrick, waarvan de beginscène het afscheren is van het haar van opgeroepen Amerikaanse Vietnam militairen.

Antwoord:

3. Hij was reeds trainer in Roeselare, Aalst, Kortfijk, Cercle en Club Brugge, Waregem, Harelbeke, AA Gent, Antwerp, St. Truiden en ook nog enkele buitenlandse avonturen. Zijn naam.

Antwoord:

4. Amerika telt 50 staten, maar welke staat is er als laatste bij gekomen in 1959 ?

Antwoord:

5. Hoe noemt het apparaat waarmee men electroschocks kan toedienen zodat het hart van een bewusteloze patiënt soms weer op gang kan geholpen worden ?

Antwoord:

6. Onze Justine Henin kon niet blijven winnen; tegen wie verloor ze in de kwartfinale van de Australian Open met de sprekende cijfers : 6-4, 6-0 ?

Antwoord:

7. Op 2 december 1805 behaalde Napoleon één van zijn schitterendste overwinningen in een Tjechisch plaatsje. Hij zegevierde van de in mankracht sterkere legers van Alexander I van Rusland en Frans I van Oostenrijk. Napoleon verloor 8000 man, de tegenstander 27000. Waar vond deze Driekeizerslag plaats ?

Antwoord:

8. Hoe noemt het personage uit Samson en Gert, gespeeld door Walver Van De Velde ? Hij is de zoon van mevrouw Jeaninne, gespeeld door Ann Petersen, en zijn dochter noemt Miranda.

Antwoord:

9. Wat is de titel van de eerste strip van onze nationale wielerheld Tom Boonen ?

Antwoord:

10. Hoe noemt de schattige ijsbeer uit de zoo van Berlijn ? Men liet hem toch leven en hij werd er de mascotte.

Antwoord:

11. Welke Engelse stadsnaam is tevens de naam van een pikant sausje gebruikt in de keuken ?

Antwoord:

12. Voor wat staat de letter O in het internationaal Navo alfabet ?

Antwoord:


Ronde 9

1. Denksport.

Antwoord:

2. Hoe luidt het pseudoniem van de Belgische dj Dirk Swartenbroeckx ?

Antwoord:

3. Hij nam 10 keer deel aan de Tour en won 6 etappes. In 1987 won hij de proloog en droeg 1 dag de gele trui. Ook 1 jaar later droeg hij geel. Hij was specialist in het ontsnappen in de laatste kilometers. Hij won ook de Ronde van Luxemburg, Dwars door België, Amstel Gold Race, Parijs Brussel, Parijs Tours, de Driedaagse van De Panne en 2 keer de Ronde van Nederland. Zijn naam.

Antwoord:

4. Als we alle landen, geen eilanden !, die zich op het Zuid-Amerikaanse continent bevinden, rangschikken volgens het alfabet, welk land komt dan op de laatste plaats ?

Antwoord:

5. Hoe noemt men dit geïmproviseerd wapen, dat net als een landmijn ergens geplaatst wordt om door het slachtoffer te worden geactiveerd ? Het is niet steeds van een explosief voorzien en wordt geactiveerd door middel van druk, trekkracht, beweging, verstoring van de omgeving ed. Een typisch voorbeeld is het openen van een deur.

Antwoord:

6. Niemand of nergens zijn we nog veilig met "Al Qaeda"; dit werd bewezen doordat Belgische toeristen omkwamen gewoon tijdens een avonturenreis. In welk land vond deze recente aanslag plaats ?

Antwoord:

7. "De Legende van de Rattenvanger" speelt zich af in het jaar 1284. Met een fluitje lokte hij de ratten naar de rivier de Weser, waarin ze verdronken. De burgemeester gaf hem echter niet zijn beloning, en als wraak lokte hij de kinderen weg. In welke stad speelden zich deze taferelen af ?

Antwoord:

8. Hoe noemt de Nederlandse politieserie die bij ons te zien is op Eén met oa volgende acteurs : Johnny De Mol, Peter Faber, Tygo Gernandt, Quintis Ristie ?

Antwoord:

9. We zoeken een PS politicus. Hij was partij voorzitter en de machtigste man van Wallonië tussen 1980 en 1994. Jarenlang was hij burgemeester in Ath en zijn bijnaam was Dieu ! Wie trok zich in 1994 terug, vanwege betrokkenheid in de Augusta smeergeld affaire ?

Antwoord:

10. In december 205 werden de tweelingbroertjes geboren van Prinses Claire en Prins Laurent. De ene noemt Aymeric, hoe noemt de andere met zijn voornaam ?

Antwoord:

11. Ossenhaas is een deel van de lende van het rund. Het heeft een fijne structuur en vrijwel geen vet. Het vleesdeel wordt opgesplitst in 4 delen : kop, middenstuk, punt en ketting. De kop staat bekend als chateaubriand, maar welke term duidt men het middenstuk van de runderhaas aan ?

Antwoord:

12. Hoe werd de spinmachine genoemd die in 1764 werd uitgevonden door James Hargreaves ? Zij werd met de hand aangedreven, had 8 spoelen en kon 16 draden tegelijk spinnen. Latere versies konden 130 draden aan waardoor het spinnen veel sneller en goedkoper werd. Ze werd gebruikt voor het spinnen van katoenen en wollen inslaggarens. Voor scheringsdraden waren de draden niet geschikt, waardoor deze machine al snel werd vervangen.

Antwoord:

Ronde 10

1. hurricane
2. more than a feeling
3. after midnight
4. follow you follow me
5. bakerstreet
6. wild horses
7. in the dutch mountains
8. i feel good
9. hey joe
10. rosie
11. is she really going out with him
12. lucky number
13. mr cab driver
14. summertime in the city
15. the ballad of lucy jordan
16. love today
17. heart of gold
18. on the border
19. even flow
20. show me the way

Antwoord:


Ronde 11

1. Denksport.

Antwoord:

2. In welke film uit 1993 zien we Sylvester Stallone in de bergen vechten tegen John Lithgow ?

Antwoord:

3. De 19 jarige middenvelder van Standard Steven Defour won de 54e Gouden Schoen. Doch met deze leeftijd was hij echter niet de jongste winnaar ooit. Wie was dit dan wel ?

Antwoord:

4. Van welk land is Tbilisi de hoofdstad ?

Antwoord:

5. Hoe noemt men het onderzoek dat gedaan wordt ten behoeve van het strafrechterlijk onderzoek ? Het helpt bij het opsporen van daders of oorzaken van (mogelijke) misdrijven op basis van wetenschappelijk bewijs. Het woord betekent "de rechtspraak ten dienste staand" en stamt af van het Latijn.

Antwoord:

6. Freddy Nieuland overleed op 63 jarige leeftijd na een slepende ziekte. Hij was de stem van de groep Wallace Collection. Wat was hun grootste succes, een wereldhit, die zo doet denken aan de sfeer van de flower power ?

Antwoord:

7. Willem van Nassau, Prins van Oranje, bijgenaamd "De Zwijger", was de grondlegger van de Nederlandse Onafhankelijkheid en werd alzo enorm populair, maar voor Spanje was hij een eeuwige vijand. Na enkele mislukte aanslagen op zijn leven, komt hij in 1584 toch om. Door wie ?

Antwoord:

8. De detectiveserie die we zoeken speelt zich af in de criminele wereld van L.A. Elke maandag zie je een aflevering van deze spannende serie op VT4, waarin moorden worden opgelost door gebruikmaking van cijfers en wiskunde. Naam van de serie.

Antwoord:

9. Jean-Paul Van Den Broeck, beter bekend als cartoonist Jean-Pol, begon in de jaren 70 een strip over een guitige bakkersjongen die allerlei avonturen beleeft met zijn bakfiets. Mevrouw Welgemoed is één van de leuke nevenpersonages. Zij is een kreng van een mens, die alleen maar van haar poes houdt. Geef de naam van de bakkersjongen die uiteraard daar dan allerlei streken mee uithaalt.

Antwoord:

10. Welke naam kreeg het schermpoetsertje van onze GSM waarvoor je kan sparen in de krant Het Nieuwsblad ?

Antwoord:

11. De Italiaanse mode ontwerper die we zoeken is vorig jaar overleden. Hij werd in 1944 geboren in Milaan. In 1974 richtte hij zijn modehuis op en 4 jaar later presenteerde hij zijn eerste vrouwencollectie. Later ontwierp hij ook mannenkledij. Tussen 1989 en 1997 was hij ook artistiek directeur bij Christian Dior. Hij is vooral bekend van strakke mantelpakjes en bontcollecties.

Antwoord:

12. Wanneer een dokter het woord "rubella" uitspreekt, over welke ziekte heeft hij het dan ?

Antwoord:

Ronde 12

1. Cryptische om schrijving : "op tijd aan de arbeid".

Antwoord:

2. Een schot weerklinkt in de Marokkaanse woestijn…. Dit is het startschot van een reeks gebeurtenissen die levens zal veranderen : de levens van een Amerikaans koppel dat vecht voor hun relatie, de levens van 2 jonge Marokanen, het leven van een huishoudster en van een Japanse. Hoewel hun cultuur en levenswijze mijlenver uit elkaar liggen, zullen de wegen van deze mensen elkaar kruisen. Hoe noemt deze film met oa Brtad Pitt en Kate Blanchett ?

Antwoord:

3. Hij stierf zoal hij reed : spectaculair ! Wie overleed 25 jaar geleden op het circuit van Zolder in de kwalificaties, nadat hij het inhalen van een langzamere auto verkeerd had ingeschat ?

Antwoord:

4. We zoeken een zijrivier van de Donau en één van de voornaamste waterafvoerwegen van de Alpen. Het dal van deze rivier is een belangrijke verkeersroute en ze stroomt door 3 landen : Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Haar lengte is 517 km.

Antwoord:

5. Wanneer we in de taalkunde of linguïstiek, wat de wetenschappelijke studie van de natuurlijke talen is, spreken over een medeklinker, welk woord wordt dan gebruikt ?

Antwoord:

6. Steve Stevaert, André Denys, Lode De Witte, Paul Breyne en Camille Paulus zijn de gouverneurs van de Vlaamse provincies. Maar onze Paulus wordt in mei vervangen, en dat is nu al bekend. Door wie ?

Antwoord:

7. Hoe luidde de naam van een Duits reuzengeschut van de wapenfabrikant Gustav Krupp waarmee in 1914 in 4 dagen tijd de forten rondom Luik in puin werden geschoten ? Ook Oudenaarde leerde de verwoestende vuurkracht kennen.

Antwoord:

8. Hoe noemt de Vlaamse dramareeks van VTM die in Cuba werd gefilmd ? In deze serie ontmoet de jonge Stan Vandewalle op het einde van WO II bokstrainer Max in een gevangenkamp. Max herkent meteen de sterke linker vuist van Stan en wordt diens bokstrainer.

Antwoord:

9. Hij was een Belgisch socialistisch politicus, volksvertegenwoordiger en burgemeester van Antwerpen van 1947 tot 1976. Tijdens WO I schreef hij zich in aan de Gentse universiteit en in 1918 werd hij lid van Gentsche Activistische Vlaamsch-Nationale Partij; waarvoor hij na de oorlog 9 maanden celstraf kreeg. In Antwerpen komen we hem nog alle dagen tegen in het verkeer. Zijn naam.

Antwoord:

10. Jim Henson was de producer van Kermit de Kikker, die het theater leidde. Maar wie was de drummer van de Muppet Show, tevens een meidengek ?

Antwoord:

11. Hoe wordt de zachte, romige, Italiaanse kaassoort genoemd, die ondermeer bij de bereiding van tiramisu wordt gebruikt ?

Antwoord:

12. Geef de titel van het liedje dat uitgekozen werd als soundtrack in de film Firmin, een film van Dominique Deruddere.

Antwoord: