Kwis2007

Ronde 1

Geef de echte naam van de 20 volgende personages/artiesten, u krijgt een lijst van 30 mogelijkheden.

1. Johnny Logan
2. Sally Spectra
3. Salim Seghers
4. Johan Daisne
5. Dana International
6. Hyacint Bucket
7. Jimmy Frey
8. Anton Van Wilderode
9. Cliff Richards
10. Saruman De Witte
11. René Artois
12. Elvis Costello
13. Mike Hammer
14. Bono
15. Whoopi Goldberg
16. Xaviera Hollander
17. Alice Cooper
18. Willy Brandt
19. Marilyn Manson
20. Jessica Fletcher

Mogelijke antwoorden :

1. Ivan Moerman
2. Stacy Keach
3. Sean Sherrard
4. Caryn Johnson
5. Jos Aerts
6. Brian Warner
7. Angela Lansbury
8. Darlene Conley
9. Sylvia Millecam
10. Mariska Veres
11. Sylvia Kristel
12. Fred Perry
13. Erik Estrada
14. Vera De Vries
15. Herman Thiery
16. Cyriel Coupé
17. Harry Webb
18.Gordon Kaye
19. Ronnie Biggs
20. Patricia Routledge
21.Yaron Cohen
22. Paul Hewson
23. Herbert Frahm
24. Jos Baudewijn
25. Piet Van Roe
26. Marian Mudder
27. Christophe Lee
28. Vincent Fournier
29. Declan Mc Manus
30. Alain Provist

Antwoord:

Ronde 2

1. Cryptische omschrijving : niet wijs om deze brandstof te nemen

Antwoord:

2. Hoe noemt de Franse landstreek tussen de Vogezen, de Rijn en de Jura ?

Antwoord:

3. Tom Boonen werd nationaal zegekoning in 2006 met 23 overwinningen. Wie werd tweede met 13 zeges ?

Antwoord:

4. Geef de titel van een film uit 2003 van de regisseur Lars von Trier, waarin Nicole Kidman schittert in de rol van Grace. Ze speelt een jonge, mooie vrouw die terecht komt in een gastvrij dorp. Eensgezind besluiten ze haar op te nemen. Eerst moet ze kleine klusjes klaren, maar later worden deze steeds harder en ook minder betaald. Wanneer de gemeenschap beseft dat zij op de vlucht is voor de politie, wordt de blondine prooi van keiharde uitbuiting.

Antwoord:5. Hendrik VIII huwde zes keer : 2 maal met een Anna en 3 maal met een Catharina. Wat is de naam van de andere vrouw ?

Antwoord:6. Tegen welk Amerikaans land begon het gastland Duitsland tijdens de wereldbeker voetbal ?

Antwoord:7. Hoe worden volgens de codex in de studentenwereld de kandidaat-leden tijdens hun eerste actieve jaar binnen de vereniging genoemd, en dit vanaf het moment van de doop in het begin van het jaar tot aan de ontgroening op het einde van het jaar ? Na de ontgroening worden ze ouderejaars en zijn ze definitief lid van de vereniging.

Antwoord:

8. In september 2006 veranderde het bedrijf VUM van naam. Hoe luidt nu de naam van de firma die oa Het Nieuwsblad, De Gentenaar en Het Volk uitgeeft ?

Antwoord:

9. Emma is een nieuwe fictie serie op TV, waarin er een vete bestaat tussen Emma en Myra, de vriendin van haar vader. Wie schuilt er achter dit roodgeverfde rotwijf, of maw wie speelt er de bitch Emma ?

Antwoord:

10. Hoe noemt de eerste vrouwelijke parlementsvoorzitter uit de geschiedenis van de Verenigde Staten ?

Antwoord:

11. Hoe noemt de Duitser die kort na Wereldoorlog II het eerste verzendkantoor voor kleding en ondergoed bedacht, en naar wie het grootste Duitse postorderbedrijf is genoemd ?

Antwoord:12. Hoe noemt de Waalse PS minister van begroting die op het scherm verscheen op 8 oktober in een ietwat dronken bui. Het filmpje hiervan werd een hit op internet.

Antwoord:


Ronde 3

1. Een persoon zei : in een bepaald jaar zal het kwadraat van mijn leeftijd in jaren, op dat moment het jaartal zijn waarin we ons dan bevinden. In welk jaar werd deze persoon geboren, als je weet dat dit in de twintigste eeuw was ?

Antwoord:

2. Hoe noemt het tentoonstellingspark in Brussel, aangelegd onder impuls van Leopold II ? Het opvallendste bouwwerk is de triomfboog en verder vindt men er ook een legermuseum en autoworld.

Antwoord:

3. Welke Belgische zwemmer, afkomstig uit Oostende, verbeterde tijdens zijn carrière maar liefst 78 Belgische record, waarvan er op heden nog steeds heel wat stand houden ? Hij stopte gedurende lange tijd met zwemmen omwille van familiale problemen maar in 2005 kondigde hij zijn comeback aan.

Antwoord:

4. Hoe noemt men de dominante, erfelijke en nog steeds ongeneeslijke neurologische aandoening die geleidelijk de hersencellen vernietigt ? Het begint met onwillekeurige, ongecoördineerde bewegingen met hoofd en ledematen, gepaard gaande met psychische stoornissen, en kent na 10 tot 20 jaar een fatale afloop. Deze ziekte is genoemd naar een Amerikaans neuroloog.

Antwoord:5. Hoe noemt het schip dat als missie had om broodvruchten op te halen in Tahiti, en deze moest vervoeren naar Amerika, maar waarop op 28 april 1789 een muiterij ontstond, 3 weken na hun vertrek uit Tahiti ? Als oorzaak van de muiterij wordt vaak het tirannieke gedrag van kapitein Bligh genoemd, maar het is ook waarschijnlijk dat heimwee naar het seksparadijs Tahiti de oorzaak was.

Antwoord:6. Wie was de trainer die Italië tijdens het voorbije wereldkampioenschap voetbal naar de wereldtitel lootste ?

Antwoord:7. De federale ministerraad heeft met ingang van 1 april het bestaansminimum met 2% verhoogd. Wat is de nieuwe benaming van deze financiële tegemoetkoming aan minder vermogenden in België ?

Antwoord:

8. In het voorbije jaar moest het toprestaurant "Comme Chez Soi" te Brussel 1 Michelin ster inleveren. Dit betekent dat er nu nog 2 Belgische restaurants zijn met 3 Michelin sterren : De Karmeliet in Brugge en … Welk restaurant ontbreekt hier ?

Antwoord:

9. "De slimste mens ter wereld" is een quiz gepresenteerd door Eric Van Looy. Wij vragen wie er iedere aflevering voor kritische commentaar zorgt.

Antwoord:

10. Sinds de nacht van Oud naar Nieuw telt de Europese Unie nu 27 lidstaten. Welke 2 landen zijn de laatste nieuwe lidstaten ?

Antwoord:

11. In 1981 veroorzaakte het familiebedrijf Van De Velde een storm in het lingerie wereldje. Het van oorsprong Oost-Vlaamse korsettenatelier lanceerde een nieuw lingeriemerk beha's en slips in trendy stoffen en kleuren. Vandaag is dit merk marktleider in de Benelux, en heeft als uithangbord Tania Dexters. Naam van het merk.

Antwoord:12. Hij was homoseksueel en een Brits zakenman, die vooral bekend werd als manager van The Beatles. Hij overleed reeds op 27 augustus 1967 aan een overdosis. Zijn naam.

Antwoord:


Ronde 4

Fotoreeks, familienaam is voldoende.


Antwoord:

Ronde 5

1.

Antwoord:

2. Van welke Amerikaanse staat is Nashville, het centrum van de country- en westernmuziek, de hoofdstad ?

Antwoord:

3. Met welke Spaanse term duiden we het geheel van topspelers van Real Madrid aan ?

Antwoord:4. "De Hel van Tanger" is een film van Frank Van Mechelen. Welke acteur vermagerde 35 kg en speelt de rol van Marcel Van Loock, een buschauffeur die samen met zijn collega een lading toeristen naar Marokko vervoert ? Op de terugweg blijkt maar liefst 350 kg drugs in hun laadruimte te zitten.

Antwoord:

5. De Verenigde Naties en de Sovjet-Unie ondertekenden in 1972 in Moskou het eerste van een reeks akkoorden waarmee zij de kernbewapening wilden inperken. Hoe noemt men dit verdrag ? (de afkorting is voldoende)

Antwoord:

6. Welk land verloor de troosting op het voorbije WK voetbal ?

Antwoord:

7. Hoe noemt men en zeer grote computer, waar honderden tot duizenden gebruikers gelijktijdig op kunnen werken ? Vaak wordt deze bij een groot bedrijf ingezet, voor het werk aan één enkele applicatie, zoals de transactieverwerking bij een bank. Opgelet : niet te verwarren met een server.

Antwoord:

8. Welk multimediabedrijf werpt zich op de mobiele telefoonmarkt door het lanceren van de iPhone, die oa volgende functies zal combineren : gsm, mp3, gps, notebook….. ?

Antwoord:

9. Hoe noemt de vrouw die ervan houdt om haar beelden bedacht en zorgvuldig te maken, zoals te zien in haar dagelijks filmpje op tv ? Ze fotografeert toevallige mensen aan zee, en men noemt haar de fotografe van de mensen.

Antwoord:

10. Welke naam gaf Prins Laurent aan zijn villa in Tervuren, een villa verfraaid met geld van de marine ? "Opsouperen van eindejaarskredieten" werd dit systeem genoemd.

Antwoord:

11. Hoe noemt de Zwitserse kaassoort die zijn naam gegeven heeft aan het gerecht van het door grillen gesmolten kaas met aardappel ?

Antwoord:

12. Welke Eerste Minister onderbrak in 1981 gedurende 5 maanden de 13 jarige hegemonie van premier Martens ?

Antwoord:

Ronde 6

1. Cryptogram : handigheid tussen 2 vingers

Antwoord:

2.

Antwoord:

3. Hij stopte in 1987 als volleybalspeler en werd trainer bij Ternat. Eén jaar speler-trainer volstond. Hij gaf les als licentiaat lichamelijke opvoeding en na Ternat, werd hij trainer bij Zellik, om later over te stappen naar Roeselare, waar hij nog steeds actief is als coach. Zijn naam.

Antwoord:4. Welke gemeente won dit jaar, voor de bijzondere inspanningen gedaan voor de uitbouw van haar openbare bibliotheek in het cultureel centrum "De Mastbloem", de 19e Boekegem prijs ?

Antwoord:

5. Ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley (John Rowlands) kreeg in 1870 de opdracht een Schots zendeling op te sporen. Bij hun ontmoeting in 1871 ergens bij het Tangaynikameer in Afrika, sprak hij de beroemde woorden : "Doctor … I presume". Wie sprak hij aan ?

Antwoord:

6. Geef de naam van de speler die het laatste doelpunt scoorde op het WK tijdens de normale speeltijd en eventuele extra tijd. Met het nemen van strafschoppen na de extra tijd, houden wij geen rekening.

Antwoord:

7. Hoe noemt in Japan de gastvrouw in een restaurant, die de bezoekers vermaakt als artieste en conversatiepartner ?

Antwoord:

8. Hoe noemt de nieuwe naam van de KBG, de Kristelijke Bond van Gepensioneerden ?

Antwoord:

9. In het tv-programma "Man bijt Hond" staat de camera klaar voor alledaagse dingen. Welke voetbalclub uit België wordt wekelijks gevolgd en voor de lens gewikt en gewogen ?

Antwoord:

10. Hoe luidt de officiële naam voor de volgende versie van het besturingssysteem Windows, dat Windows XP moet gaan opvolgen ?

Antwoord:

11. Geef de merknaam van de beroemde Eau de cologne van de firma Mühlens Gmbh en Co uit Keulen. De naam refereert naar het pand waar het product vanaf circa 1794 werd geproduceerd.

Antwoord:

12. Hoe luidt de naam van de huidige vriendin van Prins Williams van Wales ? Ze werden voor het eerst publiekelijk samen gezien in april 2004 tijdens een ski trip.

Antwoord:

Ronde 7

ABC-ronde

A. Geef een ander woord voor een bondgenootschap. Het is een verdrag tussen staten, zakenpartners of individuen, verbonden omwille van een gemeenschappelijk voordeel. Ze is meestal militair en komt veelvuldig voor in de geschiedenis.

B. Een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij schapen. Deze ziekte is vernoemd naar één van de symptomen die als gevolg van de ziekte kan optreden.

C. Golgotha is het Aramese woord voor schedelplaats, geef een andere naam.

D. Deze Franse renner van AG2R pakte na verlies in de spurt in de tiende rit in de Ronde van Frankrijk, gewonnen door Juan Miguel Mercado, de gele trui.

E. Wat is de medische term voor een verstopping van een bloedvat door een bloedklonter of een luchtbel ?

F. Een Franse filmrol : een meester-misdadiger waarop Louis de Funès tevergeefs jaagt.

G. Malta bestaat uit 3 eilanden : Malta, Comino en …

H. Hoe noemt een soort broodbeleg dat bestaat uit kleine langwerpige korrels van chocolade of gekleurde suiker ?

I. Staat in de Verenigde Staten in het noordwesten en met Boise als hoofdstad.

J. Belgisch architect, oa Foncolin-kantoorgebouw in Brussel, Paleis van de Wetenschap op Expo 58, diverse gebouwen op de campus van de univ van Luik te Sart-Tilman.

K. Wat is de titel van de encyclopedie van de stront, van de Nederlandse schrijver Gerrit Komrij ?

L. Hoe noemt de uitgeverij van de avonturen van Urbanus en van Cowboy Henk ?

M. Welke Frans klinkende naam geeft men aan knoopwerk van verschillende soorten garen ?

N. De verenigingen Wielewaal en Natuurvrienden smolten samen tot …

O. Hoe noemt het Duitse bakpoederbedrijf, die een industriële grootmacht werd, en ondermeer bekendheid verwierf met roomijs, pizza's, pudding, dipsausjes en yoghurt ?

P. Hoe noemt men : voor eenzelfde verkiezing zijn stem verdelen over kandidaten van meerdere partijden ? Een stembiljet is echter ongeldig als er op meer dan één lijst wordt gestemd. Met een stemcomputer is dit niet meer mogelijk.

Q. Hij hield toezicht over de schatkist en de financiën in het Oude Rome, en de naam wordt thans gebruikt voor de penningmeester van een studentenvereniging. Het Europese Parlement verkoos Miet Smet tot het woord dat we zoeken.

R. Hoe noemt een nauwkeurig nagemaakt copie van een kunstwerk, kunstvoorwerp ?

S. Wat is in de heraldiek de benaming voor de kleur groen, met als symbolische betekenis : mildheid en hoop ?

T. Welk automerk was één van de symbolen van de voormalige DDR ?

U. De reclame op de truitjes van Fc Barcelona.

V. Geef een andere naam voor legionella.

W. Merknaam van een juke-box.

X. Uit aardolie gewonnen giftige stof, gebruikt als oplosmiddel, verfverdunner en als toevoeging van benzine.

Y. Een zoekmachine waarmee men informatie kan zoeken, een soort webdienst dmv hulpwoorden.

Z. Hoe noemt de zanger van de groep Novastar ?

Antwoord:

Ronde 8

1. Wat is het beroep van : Bernard Fon Niemegeers ?

Antwoord:

2. Welke rivier verdindt het Eriemeer en het Ontariomeer ?

Antwoord:3. Hoe noemt de omstreden Spaanse wielerarts, die nu ook onfrisse banden zou hebben met het topvoetbal ? Ploegen als Fc Barcelona, Real Madrid, Valencia en Betis Sevilla kwamen in opspraak.

Antwoord:4. Geef de titel van een western uit 1992 van en met Clint Eastwood, Gene Hackman en Morgan Freeman. Deze film kreeg een Oscar voor de beste film.

Antwoord:

5. Hoe noemde de voormalige SS-officier die schuldig werd bevonden aan oorlogsmisdaden en veroordeeld werd tot levenslange opsluiting. Hij was bekend als "de beul van Lyon". 4000 doden zou hij op zijn geweten hebben.

Antwoord:

6. Welk land maakte het meeste doepunten in dezelfde match op het WK ?

Antwoord:

7. Hoe noemt men een samengesteld oog, of een oogsoort die voorkomt bij de insecten ?

Antwoord:

8. Hoe noemt het organisatiebureau van Ignace Crombé in Bissegem, met als belangrijkste evenement de verkiezing van Miss Belgian Beauty ?

Antwoord:

9. Wie speelt de rol van Hercule Poirot in de gelijknamige serie ?

Antwoord:

10. Welke Vlaamse beeldkunstenaar, die zich vooral toelegde op bronzen beeldhouwwerken, overleed vorig jaar ? Hij werd geboren in Vilvoorde, waar hij ook een 8 meter hoge stalen vuist heeft opgericht, na de bruuske sluiting van de Renault fabrieken aldaar.

Antwoord:

11. Welk programma op Eén, dat de hooggespannen verwachtingen qua kijkcijfers niet heeft ingelost, moest vroegtijdig afscheid nemen ? Het fictieproject van Bart De Pauw en Liesa Naert is ongetwijfeld één van de meest controversiële programma's van het afgelopen tv-seizoen.

Antwoord:

12. De Blauwbloezen is een stripreeks waarin korporaal Blutch tegen wil en dank in het leger zit. Hij probeert steeds weer te deserteren, maar sergeant Chesterfield belet hem dit. Hij heeft een bijzondere band met zijn paard, dat hij geleerd heeft om dood te vallen elke keer als er "aanvallen" geroepen wordt, om alzo aan het gevecht te ontkomen. Naam van het paard.

Antwoord:

Ronde 9

1.

Antwoord:

2. In welk Frans departement bevindt zich Dunkerque of Duinkerke, een ietwat grauwe uitloper van de Belgische Noordzeekust ?

Antwoord:

3. Stefan Everts is de absolute nr 1 in de motorsport, al beweert een Amerikaanse motocrosser dat hij niet moest onderdoen. Graag die zijn naam.

Antwoord:

4. In welke deelgemeente van Londerzeel vinden we de brouwerij Palm terug ?

Antwoord:

5. Jean-Bertrand Aristide is een voormalig priester en leeft nu in ballingschap in Zuid-Afrika. Van welk land werd hij in 1991 voor de eerste keer en in 2001 voor de tweede keer president ?

Antwoord:

6. Nederland had liefst 4 hoofdcoaches op het voorbije WK : Van Basten, Hiddink, Beenhakker en …

Antwoord:

7. Het structuurdecreet dat in 2003 reeds werd goedgekeurd door het Vlaams Parlement, maakte komaf met de oude diploma's van gegradueerde, kandidaat of licentiaat. Welke 2 titels kwamen in de plaats, we hoeven er slechts 1 te krijgen ?

Antwoord:

8. Jarenlang was dit hotel een kuuroord was voor de Europese elite, tot het in 1962 in handen kwam van de Christelijke Mutualiteit. Gedurende 40 jaar werd het een verblijfplaats voor de Vlaamse jongeren. Over welk piepklein dorpje in Zwitserland hebben we het ?

Antwoord:

9. Kruid dat vooral bekend is in de Franse keuken. Het heeft een bittere, peperachtige anijssmaak en wordt vooral gebruikt in klassieke sausen zoals bearnaise, maar ook in vinaigrettes en mosterd. Oorspronkelijk is dit kruid afkomstig uit Centraal Azië, en zowel de blaadjes als bloemen zijn eetbaar.

Antwoord:

10. De Belgische verldrijders staan volop in de belangstelling en we hebben heel wat kandidaten voor de wereldtitel. Wie is de Nederlandse manager van het Fidea Cycling Team ? Hij bracht professionele begeleiding, en staat graag in de spotlights.

Antwoord:

11. We zoeken een Amerikaans mode ontwerper, bekend van zijn naar hem genoemd merk. Op het einde van de jaren 80 kende hij al een omzet van 25 miljoen dollar. Zijn logo is twee gekleurde vakjes naast elkaar, en toevallig zijn het de kleuren van onze plaatselijke voetbalploeg. Volledige naam !

Antwoord:

12. Wat is de naam die wordt gegeven aan verscheidene soorten kleine tot middelgrote kangoeroes ? Er is echter geen vaste grens wat bepaalt dat de kangoeroe deze naam mag krijgen of niet.

Antwoord:


Ronde 10

Muziekronde, geef de uitvoerder

1. should i stay or should i go
2. gloria
3. she's not there
4. slaet ip min gat
5. roses
6. cocaine
7. sweet child o' mine
8. the passenger
9. the final countdown
10. californication
11. iedereen is van de wereld
12. wait and bleed
13. self esteem
14. psycho killer
15. roxanne
16. it's the end of the world as we know it
17. proud mary
18. oh la la la
19. bed of roses
20. start me up

Antwoord:

Ronde 11

1. Carla en haar vader zijn dol op puzzels. Toen Carla's nicht haar eens vroeg hoe oud ze was, zie Carla : "als ik mijn leeftijd verdubbel en daarvan 1 aftrek, dan krijg je de leeftijd van mijn vader. En als je de 2 cijfers van de leeftijd van mijn vader dan van plaats wisselt, dan vind je mijn leeftijd". Hoe oud is Carla nu eigenlijk ?

Antwoord:

2. Het is een deelgemeente van Steenokkerzeel en ligt in de provincie Vlaams-Brabant en de Duitse bezetter bouwde er in 1940 een militaire luchthaven. Welke gemeente zoeken we ?

Antwoord:

3. Welke Engelsman heeft in Frimley Green de BDO wereldtitel darts gewonnen ? Hij versloeg zijn landgenoot Phil Nixon met 7-6.

Antwoord:4. In de film Borat speelt de Britse komiek Sacha Baron Cohen een dolgedraaide journalist die op rondreis is in de Verenigde Staten. Met welk land of republiek wordt constant de spot gedreven ?

Antwoord:

5. Deze in Polen geboren vrouw was een briljant redenaarster en schrijfster. Ze was één van de stichters van de communistische spartakisten. Nadat ze in 1919 in Berlijn een mislukte opstand had geleid, werd ze gevangen genomen, gefolterd en vermoord. Haar naam.

Antwoord:

6. Frank De Bleeckere was onze enige scheidsrechter op het WK. Weet je nog de 2 landen van zijn eerste wedstrijd ? We geven een extra tip : het was in de groep van de Hollanders.

Antwoord:

7. Hoe noemt de dagelijkse dracht van monniken en bestaat meestal uit een tot de voeten reikend hemd van iets dikkere stof, met een hoofdkap, bijeengehouden door een koord of leren riem, ook wel pij genaamd ?

Antwoord:

8. Viagra is een medicijn dat de erectie bij de mannen stimuleert. Viagra wordt beschouwd als het eerste medicijn dat slechts het genoegen, dat mensen aan het leven kunnen beleven, vergroot, en niet de gezondheid verbetert. Van welke fabrikant of pharmagroep is dit een product ?

Antwoord:

9. Op café gaan heeft en geeft altijd goede impulsen, want commissaris De Cock en zijn vriend Vledder vinden heel dikwijls de oplossing na het nuttigen van een borrel bij (voornaam) …

Antwoord:

10. Hoe noemt de Franse priester die op 22 januari is overleden op 94 jarige leeftijd ? Hij werd de apostel der daklozen genoemd.

Antwoord:

11. Fredje Deburghgraeve stopte met zwemmen na een succesvolle carrière. Nu probeert hij eveneens succesvol te zijn als schoenenverkoper. Welk merk verkoopt hij ?

Antwoord:

12. Juffrouw Jeannie is secretaresse, mijnheer De Mesmaeker is zakenman, en Vondelaar is agent. Over welke stripreeks hebben we het hier ?

Antwoord:


Ronde 12

1.

Antwoord:

2. Hoe noemt het afleidingskanaal van de Leie, dat loopt over een lengte van 56 km in Oost- en West-Vlaanderen en uitmondt in de Noordzee ?

Antwoord:

3. Van welke bekende sportman kwam in 2006 de volgende uitspraak : "mijn vrouw zal nog 2 jaar moeten wachten op goede sex" ?

Antwoord:4. Van welke Nederlandse prozaïst zijn de werken "De Avonturen van Pa Pinkelman" en "Tante Pollewop" ?

Antwoord:

5. Hoe noemde de uit Frankrijk afkomstige boekbinder en boekdrukker die zich rond 1548 vestigde in Antwerpen ? Hij wordt beschouwd als de grote schakel in de typografie na Gutenberg. Hij werd opgevolgd door zijn erfgenaam Jan Moretus.

Antwoord:

6. Niet Ronaldo, maar Miroslav Klose werd topschutter op het laatste WK, maar toch kan Ronaldo niet treuren want hij werd topschutter aller tijden. Hij veegde hier Gerd Müller van de tabellen. Hoeveel doelpunten scoorde Ronaldo tot nu toe op WK's ?

Antwoord:

7. Hoe noemt de trommel die voornamelijk afkomstig is van West-Afrika (Mali, Senegal, Ivoorkust) en met de hand is gemaakt ? Men holt een boomstam uit en bespant die met geitenvel. Hij wordt zowel zittend, naar voren gekanteld tussen de knieën, als staand, hangend aan een koord over de schouder, bespeeld.

Antwoord:

8. Hoe noemt men een wapen uit de Middeleeuwen dat een houw- en stootwapen is ? Het bestaat uit een lange houten stok met een ijzeren punt. Onder deze ijzeren punt, zijn een bijl en een haak tegenover elkaar geplaatst.

Antwoord:

9. In het programma "De Brekers" op VT4 krijgen gezinnen een complete renovatie van hun interieur cadeau. In ruil moeten ze zoveel mogelijk huisraad voor een beperkte tijd weggooien. Per kg krijgen ze 7 euro. Wie presenteert dit programma ?

Antwoord:

10. De Israëlische premier Ehud Olmert heeft deze week de president opgeroepen ontslag te nemen. Deze wordt in beschuldiging gesteld wegens verkrachting en machtsmisbruik. Geef de naam van de president van Israël.

Antwoord:

11. Hoe noemt de Engelse mode ontwerpster die naam maakte als de ontwerpster tijdens het punktijdperk, en uitgroeide tot één van de meest vooraanstaande Britse ontwerpers. Haar voornaamste handelsmerk is het op geestig-bizarre wijze combineren van oertraditionele elementen. Ze introduceerde de lederen SM look en schockerende teksten op t-shirts, die vooral succes hadden bij de opstandige Londense jongeren.

Antwoord:

12. We zoeken een Nederlands mediamagnaat. Hij wou dolgraag artiest worden, maar het ontbrak hem aan talent. Hij opende dan maar in 1962 een feestartikelenwinkel en een theatherbureau. Hij leert Nederland de komiek André Van Duin kennen en in 1975 produceert hij de tv-serie Bassie en Adriaan. Later maakte hij nog verschillende succesvolle tv-programma's zoals Dagboek van een Herdershond, de Playbackshow, de Soundmixshow. Zijn naam.

Antwoord: