Kwis2006

Reeks 1


Wij vragen 30 Belgische stads- en gemeentenamen die in hun naam een zoogdier hebben verscholen. Vrouwelijk en meervouden mogen, en steden/gemeenten met bijvb 2 zoogdieren in hun naam, mogen 2 keer worden vermeld. Een genoemd zoogdier mag wel maar 1 keer voorkomen, maw we zoeken naar 30 verschillende zoogdieren.

Antwoord:


Reeks 2

1. Denksport


Antwoord:

2. Aan welke rivier ligt de stad Rome ? Op Nieuwjaarsdag wordt traditioneel erin gedoken.

Antwoord:

3. Wie werd tweede in de Ronde van Vlaanderen na Tom Boonen ?

Antwoord:

4. Wie speelde de rol van Ellen naast Joachim Krol - die het personage 'Lars' vertolkte - in de romantische tragi-komedie 'Licht' van Stijn Coninx uit 1998 ?

Antwoord:

5. Hoe noemt de Romeinse muur in Noord-Engeland, een stuk werelderfgoed dat bedreigd wordt door de wandelende toeristen ? Deze bevindt zich in Housesteads, Northumberland.

Antwoord:

6. Hij overleed op 10 september 1883 en hij was oa. de schrijver van 'Wat eene moeder lyden kan' uit 1844. Wie zoeken we ?

Antwoord:

7. Welk hondenras wordt meestel gebruikt door schaapherders ?

Antwoord:

8. Hoe noemt men de Engelse FBI of de Britse geheime dienst ?

Antwoord:

9. Rob Vanoudenhoven verliet de VRT voor VTM. Hoe heette het laatste programma dat hij voor de VRT presenteerde, samen met Rani De Coninck ?

Antwoord:

10. Welk nummer van Will Tura begint als volgt : 'De sportwagens raasden voorbij - De snelste van allen was hij. Een botsing bracht hem van de baan - Juist toen hij 't record wilde slaan.'

Antwoord:

11. Hoe noemt de stof die zuurstof kan opnemen uit de longen en die weer afstaan aan spieren en organen, en dat voorkomt in de rode bloedcellen ? Kortom rode bloedkleurstof.

Antwoord:

12. Hoe noemde de aan kanker gestorven president van de afvallige Zuid-Servische provincie Kosovo ?

Antwoord:


Reeks 3

1. Denksport : welk cijfer komt op het vragteken van deze sudoku ?


Antwoord:

2. Welk land op het Europese vasteland ligt volledig ten westen van de nulmeridiaan van Greenwich ?

Antwoord:

3. Kim Clijsters behaalde in september vorig jaar eindelijk haar eerste grandslamzege. Wie versloeg ze in de finale van de US Open ?

Antwoord:

4. Wat is de titel van volgende succesfilm : een western over twee verliefde cowboys, rollen gespeeld door Heat Ledger en Jake Gyllenhaal ?

Antwoord:

5. Deze Frankische koning werd ca 689 geboren en overleed in 741. Hij was de zoon van Pippijn II van Herstal. Hij voerde vele oorlogen waardoor zijn rijk altijd maar uitbreidde. Voor zijn dood verdeelde hij zijn rijk aan zijn twee zonen : Carloman en Pippijn III 'de korte'. Geef zijn naam.

Antwoord:

6. Raoul Cauvin en Louis Salverius trekken op avontuur in het Wilde Westen in een stripreeks rond de Blauwbloezen. Algauw steken de figuren van korporaal Blutch en zijn sergeant er boven uit. Hoe luidt de naam van deze sergeant ?

Antwoord:

7. Welke cocktail bestaat uit rietsuiker, muntblaadjes, ijsblokjes, witte rum en soda in de juiste hoeveelheden ? Het was de lievelingscocktail van schrijver Ernest Hemingway.

Antwoord:

8. Wie is de huidige Europees Commissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp ?

Antwoord:

9. Geef de naam van de commissaris uit Baantjer. Hij krijgt het altijd met inspecteur De Cock aan de stok. Dit personage wordt gespeeld door Serge Henri Valcke.

Antwoord:

10. Onder welk pseudoniem zorgde Lucas Van Den Eynde in het programma 'Morgen Maandag' iedere week voor een hilarisch einde als professioneel afscheidnemer ? Zijn volledige naam.

Antwoord:

11. Hoe noemt men een luxueus appartement op de hoogste verdieping van een flatgebouw ?

Antwoord:

12. Hoe noemt de eerste zwarte ref op de Belgische voetbalvelden ?

Antwoord:

Reeks 4

Geef de naam van de persoon op de foto.

1. 2.

3. 4.

5. 6.

7. 8.

9. 10.

11. 12.

13. 14.

15. 16.

17. 18.

19. 20.

Antwoord:

Reeks 5

1.Denksport


Antwoord:

2. Stadje in Duitsland, deelstaat Nordrhein-Westfalen, aan de bovenloop van de Roer, in de Eifel en met 12.000 inwoners. Het is een belangrijk toeristisch centrum met vele vakwerkhuizen en gebouwen. Er is ook een Raadhuis uit 1654, voorts een barokkerk (17e eeuw), resten van een burcht en een ruïne van een klooster. Welk stadje zoeken wij ?

Antwoord:

3. Welke voetbalclub won de derde editie van de Fieldturf Tarkett Flanders Soccer Cup ?

Antwoord:

4. Wie speelt de rol van onoverwinnelijke vampierbestrijder in de films 'Blade' ?

Antwoord:

5. Noem één van de twee kardinalen die Lodewijk de veertiende bijstonden tijdens zijn regering van Frankrijk. De ene was afkomstig van Italië, de andere van Frankrijk. Ze leerden elkaar kennen in 1630.

Antwoord:

6. Vervolledig de titel van de roman waarin de Franse schrijver Gustave Flaubert het leven van de jonge Emma beschrijft : ' Madame ……. '

Antwoord:

7. Wat is een andere naam voor het Amerikaans rendier dat de toendra's van Canada bewoont ?

Antwoord:

8. Wat is het langste been in het menselijk lichaam ?

Antwoord:

9. De legendarische spreekstalmeester van de Nederlandse tv is overleden in oktober 2005. Hij verscheen voor het eerst in de Berend Boudewijnkwis na de klassieke vraag : 'En Pierre, wat hebben ze gewonnen ?'. Zijn naam.

Antwoord:

10. Hoe noemt het legendarische tijdschrift met 'de knippatronen' dat zomaar in 89 landen en in 16 talen verscheen en waarvan de Duitse uitgeefster in november 2005 is overleden ?

Antwoord:

11.Hoe noemt men op een kramp gelijkende, steeds sterker en dan weer zwakker wordende aanval in de buik ? Bij zo'n een aanval kan men moeilijk blijven stil liggen. Komt vaak voor bij gal- en nierstenen.

Antwoord:

12. Hoe noemt de eerste encycliek geschreven door paus Benedictus de 16e ?

Antwoord:

Reeks 6

1. Denksport


Antwoord:

2. De Oosterschelde en Westerschelde stromen door dezelfde Nederlandse provincie. Welke ?

Antwoord:

3. Hoe noemt de huidige vriendin van wielrenner Tom Boonen ? Enkel haar voornaam.

Antwoord:

4. Wie won de prijs van beste film is Saloniki en ook nog de prijs van de jury in Angers met de film 'Een ander zijn geluk' ?

Antwoord:

5. Deze Franse dictator leefde van 1758 tot 1794 en trad op als een soort opperpriester. Hij bracht vele tegenstanders onder de guillotine, maar werd uiteindelijk zelf ook een kopje kleiner gemaakt. Zijn naam ?

Antwoord:

6. In welke strip komen personages voor als Linus, Sally, Lucy en Charlie ?

Antwoord:

7. Hoe noemt men het smakelijke, Italiaanse gerecht dat hoofdzakelijk bestaat uit volgende ingrediënten. : olijfolie, flinterdun gemarineerd rundvlees en geraspte parmezaanse kaas ?

Antwoord:

8. Wie is de oudste, nog levende Amerikaanse ex-president ? Hij werd beëdigd als president nadat de zittende president Nixon moest aftreden omwille van het Watergate schandaal.

Antwoord:

9. Tegen wil en dank is ze het liefje van Herr Otto Flick, en meermaals moet ze de ietwat absurde wensen van haar minnaar inwilligen. Ze is in haar rol als secretaresse van Kolonel von Strohm vooral bekend vanwege haar luidruchtige aankondiging van gasten. Geef de voornaam van dit personage uit de serie 'Allo Allo'.

Antwoord:

10. We zoeken een klein en mager mannetje met stevige bakkebaarden die overleed in januari 2006. Hij was vooral gekend van de meezinger 'het zijn zotten die werken' en 'Kerstmis deur de jaren'. Geef zijn volledige artiestennaam.

Antwoord:

11. Met welke inkt(stof) worden tijdelijke tatoeages gemaakt ? Het kan in sommige gevallen irriteren.

Antwoord:

12. Jan Callewaert werd manager van het jaar 2005 en zijn bedrijf werd in oktober 2005 ook al uitgeroepen tot onderneming van het jaar. Hoe luidt de naam van dit Leuvens bedrijf ?

Antwoord:


Reeks 7

ABC-ronde.

A. Een veel besproken zoetstof, al dan niet goed voor de gezondheid. Te vinden in 'light'-producten. Ook bekend onder de naam Nutra-sweet of als E-nummer E951.
B. Bruine ruitjesmotieven met een streepje rood. Hoe heet dergelijk ruitmotief dat de merknaam al lang overstegen is ?
C. Cavia-achtig knaagdier dat leeft in Zuid-Amerika en zeer gegeerd is vanwege zijn kostbare, zachte, zilverkleurige of blauwgrijze pels, waardoor de soort in het wild in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Ook wolmuis genaamd.
D. Van welke atleet maakte de Attische beeldhouwer Myron van Eleutherae het bekende marmeren beeld ?
E. 'De Leeuw van Waterloo' is één van de grootste trekpleisters van Waals-Brabant, maar het staat echter niet op het grondgebied Waterloo. Waar dan wel ?
F. Hoe noemde het atelier, door popartkunstenaar Andy Warhol opgericht, waar hij oa. films produceerde ?
G. Voetbalspeler uit het eerste elftal van AA.Gent.
H. Naam van de verwilderde reus die jachtopziener is op het terrein van Zweinstein waar Harry Potter school volgt.
I. Amerikaanse stad waar jaarlijks een beroemde autorace over 200 rondes wordt gehouden.
J. Premier van Luxemburg.
K. In Brugge is Van Hecke Geert er de grote baas.
L. Hoe noemt men een baanronde in de racesport ?
M. Allereerste Nederlander die een rit won in de tour en in de regenboogtrui reed. Hij overleed op 2 mei 2005.
N. TV-zender voor kinderen met uitzendingen als 'Rugrats', 'Spongebob'…..
O. Wie is de auteur van de kookboek 'The Naked Chef' ?
P. Zo lekker dat je alles vergeet !
Q. Belgisch kampioene veldrijden bij de vrouwen elite 2006 in Tervuren.
R. Welke medicatie krijgen kinderen die ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) hebben of eigenlijk het volgende hebben : een gebrek aan concentratie, ze zijn hyperactief en hebben een impulsief gedrag ?
S. Op 84-jarige leeftijd overleed de Nederlandse acteur Joop Doderer in september 2005. Hoe noemde de gekke zwerver die hij speelde in een Nederlandse jeugdserie waardoor hij beroemd werd ?
T. Populaire asociale Hollandse familie.
U. Sinds maart 2003 de nieuwe benaming van de Rijksuniversiteit Gent.
V. Frans dichter die depressies en drankzucht kende. Verwondde ooit met een pistoolschot een andere Franse dichter.
W. Gratis internetencyclopedie waaraan iedereen kan meeschrijven zonder diploma of kennis van zaken.
X. Stad in de Volksrepubliek China waar een 12.500 m2 grote ruimte aangetroffen werd met daarin een enorm aantal van levensgrote terracottafiguren, zoals soldaten, paarden, strijdwagens… Ze bleken te zijn ingegraven in de 3de eeuw voor Christus.
Y. Mexicaans schiereiland die onlangs door de orkaan 'Wilma' in het nieuws kwam. Die zorgde voor veel gestrande reizigers aldaar.
Z. Verstraeten Frank was de uitbater van deze mega-dancing.

Antwoord:


Reeks 8

1. Denksport


Antwoord:


2. Van welke kustgemeente is Westende een deelgemeente ?

Antwoord:

3. Roberto Heras werd winnaar van de Vuelta 2005 maar hij werd later op doping betrapt. Hierdoor kreeg de tweede in de stand de overwinning in de schoot geworpen. Wie werd eerst tweede ?

Antwoord:

4. Hoe noemt het bedrijf of animatiestudio die oa 'Toy story' en 'Finding Nemo' heeft gemaakt ? Disney zou het nu willen overkopen.

Antwoord:

5. Samson was een Nazireeër wiens lange haren hem een bovenmenselijke kracht gaven. Delilah, aan wie hij dit had verteld, liet hem scheren en toen leverde zij hem ook nog over aan een volk waartoe zij behoorde. Die staken hem de ogen uit en wierpen hem in de gevangenis. Welk volk bedoelen we ?

Antwoord:

6. Welke jeugdschrijver en historicus uit Lissewege is op nieuwjaarsnacht overleden op 79-jarige leeftijd ? Zijn bekendste werken waren "Celines grote oorlog" en "Geen meiden aan boord", waarmee hij verschillende prijzen won.

Antwoord:

7. Cheeta is een zoogdier. Wat voor één ?

Antwoord:

8. Wat is het enige stuk in het bordspel stratego dat door de spion kan worden verslagen ?

Antwoord:

9. Welke Amerika correspondente van de VRT tv was op 11 september 2001 in haar appartement toen amper 1 km verder een vliegtuig op het Pentagon neerstortte ? Deze VRT correspondente, die in Washington woont, is de opvolgster van Suzy Hendrickx.

Antwoord:

10. In maart 2002 raakte bekend dat deze BV's een koppel waren. Maar eind vorig jaar kwam een einde aan de verhouding tussen Luc Alloo en …… ?

Antwoord:

11. Wat is de naam voor een tropisch insect dat ook wel de witte mier wordt genoemd ?

Antwoord:

12. Politieker Rik Daems stapte op nadat hij zijn affaire had bekend met een waalse van de PS. Hoe noemt deze, reeds zwangere, politica ?

Antwoord:

Reeks 9

1. Denksport : in elke verticale kolom dient een woord van 4, een woord van 5 en een woord van 6 letters te worden ingevuld. Het woord van 5 letters bestaat uit de letters van het woord van 4 letters plus 1; het woord van 6 letters bestaat uit de letters van het woord van 5 letters plus 1. Als de puzzle is ingevuld, vormen de letters in de vet omlijnde regel een nieuw woord. Geef dit wooord.


Antwoord:

2.Noem één van de vier kanaaleilanden in het Kanaal ten westen van de Franse kust maar behorende tot de Britse eilanden.

Antwoord:

3. Jelle Klaassen, een 21-jarige Nederlander, versloeg titelverdediger Harry van Barneveld en werd de jongste wereldkampioen darts ooit. Harry hoopte nochtans op zijn vijfde wereldtitel om zo op gelijke hoogte te komen met een al even legendarische dartspeler. Wie zoeken we ?

Antwoord:

4. Lisa Marie Presley ,de dochter van Elvis, was al eens getrouwd met Michael Jackson. Maar met wie huwde ze in augustus 2002 waarvan ze in 2004 scheidde ? Hij was te zien in de films 'Ghost Rider' en 'Sonny'.

Antwoord:

5. Hoe noemt de rots ongeveer op het einde van de Dode Zee en die 440 m boven de omgeving uittorent ? Ze is omstreeks 100 v.Chr. gebouwd en uitgegroeid onder koning Herodes tot een indrukwekkend fort. Het werd het symbool van de joodse vrijheidsstrijd.

Antwoord:

6. Hoe noemt de gorilla, in de strip 'Alarm in het begijnhof', die door Jommeke en de begijntjes ter hulp werd geroepen ?

Antwoord:

7. Welke salade bestaande uit sla, olijven, tomaten, gekookte eieren, artisjokharten en ansjovis en dankt haar naam aan een stad aan de Côte d'Azur ?

Antwoord:

8. Franse bouwondernemingen die in Parijs scholen mochten bouwen of herstellen, moesten geld storten in de partijkassen van verschillende partijen. Welke Olympisch kampioen 110m horden en later minister van sport in Frankrijk werd veroordeeld in deze corruptiezaak van oktober 2005 ?

Antwoord:

9. Hoe noemde de meester gespeeld door Frank Dingenen uit "Meester hij begint weer" ?

Antwoord:

10. Hoe luidt de echte naam van Laura Lynn de Westvlaamse zangeres uit Ardooie die het Vlaamse levenslied terug op kaart zette met 'Je hebt me duizend maal belogen' ? Volledige naam.

Antwoord:

11. Hoe noemt men de luchtruimte tussen twee binnenwanden van een dubbele muur ?

Antwoord:

12. Hoe noemt de manager van Silvio Proto en genoemd als spilfiguur in het omstreden gokschandaal in het voetbal ?

Antwoord:

Reeks 10

Muziekronde. Carnaval komt er aan. Wie zingt de volgende liedjes ?

1. Och was ik maar
2. Een avond om nooit te vergeten
3. Schlagerparade
4. 't is moeilijk bescheiden te blijven
5. Is je moeder niet thuis
6. Joke stop toch met koken
7. De nacht wordt lang
8. Oh Marie
9. Trouw niet voor je 40 bent
10. m'n zwien
11. Het feest kan beginnen
12. Vlieg met me mee
13. Zeven dagen lang
14. Je loog tegen me
15. Ik verscheurde je foto
16. Optimist
17. Geil moet ze zijn
18. Meisjes met rode haren
19. Hé trut
20. Ik heb de hele nacht liggen dromen

Antwoord:

Reeks 11

1. Denksport


Antwoord:

2. Welke Australische havenstad wordt door de gelijknamige rivier in een noordelijk en zuidelijk deel gescheiden ? Het is tevens de hoofdstad van de staat Queensland.

Antwoord:

3. Wie scoorde in 1978 in Wembley het winnende doelpunt in de finale van de beker van Landskampioenen tussen Club Brugge en Liverpool ?

Antwoord:

4. Hoe noemt de nieuwe film van Jan Verheyen over Gilles, een gedreven en getalenteerde jonge voetballer die als grote droom heeft ooit Rode Duivel te worden ?

Antwoord:

5. De Ludendorffbrug werd op 7 maart 1945 de eerste vaste oeververbinding over de Rijn die ongeschonden in de handen van de geallieerden viel. Tien dagen later stortte de brug onder het gewicht van de pantservoertuigen in. Nabij welke Duitse stad lag deze brug ?

Antwoord:

6. Wat is de titel van de autobiografie van Michael Jackson die genoemd is naar zijn karateristieke danspasjes ?

Antwoord:

7. Hoe noemt het Australisch knaagbuideldier ?

Antwoord:

8. Hoe noemt het bedrijf gesticht door Larry Page en Sergey Brian in 1998 ? Acht jaar later is het het snelgroeiende bedrijf uit de geschiedenis, nu reeds 140 miljard dollar waard.

Antwoord:

9. Hoe noemt de fictiereeks over een lang reünieweekend in een huis in de Ardennen waarin de personages terugblikken naar de op-en ondergang van een productiehuis ? Deze reeks start pas op 26 februari aanstaande op Eén en is een idee van Tom Lenaerts, Michiel De Vlieger en Michel Van Hove.

Antwoord:

10. In welke Texaanse stad ligt het controlecentrum van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ?

Antwoord:

11. Hoe noemt men het reuk- en smaakloos mengsel van koolwaterstoffen dat enigszins op was gelijkt ? Het lost niet op in water en wordt gebruikt voor het vervaardigen van lucifers en kaarsen, en wordt ook gebruikt in de cosmetica en in de geneeskunde voor zalfjes.

Antwoord:

12. Sylvain Tack is onlangs overleden op 79-jarige leeftijd. Hij gooide met geld, en nam in 1974 radio Amigo over en begon ook met het jongerenweekblad Joepie. Maar naast dit alles was hij ook gekend van een eetwarenproduct. Welk product ?

Antwoord:

Reeks 12

1. Denksport


Antwoord:

2. Welke circa 235 kilometer lange Duitse rivier mondt bij Duisburg uit in de Rijn ?

Antwoord:

3. Hoe noemt de Belgische atlete die in de finale van de OS van Athene twaalfde werd in het hoogspringen ? Ze behaalde dit jaar ook de beste prestatie van een Belgische vrouw ooit op een WK.

Antwoord:

4. Wie wordt de nieuwe James Bond in 'Casino Royal' die de bloedmooie Eva Green aan zijn zijde krijgt ?

Antwoord:

5. Hiërogliefen. De tekens van dit Egyptische schrift werden gevonden op een donkere, granieten steen die in juli 1799 in Egypte door een Franse soldaat werd ontdekt tijdens een slag tussen het leger van Napoleon en de Britten. Hoe noemt deze steen ?

Antwoord:

6. Hoe noemt de hond van Hagar de verschrikkelijke ?

Antwoord:

7. Naam van een tropische vrucht die ook wel meloenboem wordt genoemd. In het midden van de vrucht bevindt zich een zaadholte gevuld met ronde zwartje pitjes ?

Antwoord:

8. Balkenende, Kok en Lubbers zijn of waren premier van Nederland. Wie was premier van 1977 tot 1982 ?

Antwoord:

9. Hoe luidt de voornaam van het typetje van Chris Van Den Durpel ? Hij is een moederskindje met veel allergieën en fobieën.

Antwoord:

10. Hij is 33 en is profbasketter bij de Antwerp Giants, maar maakte onlangs bekend dat hij het op het einde van het seizoen voor bekeken houdt. Is hij van plan om meer tijd vrij te maken voor zijn vriendin Phaedra Hoste ?

Antwoord:

11. Deze uit de Bohemen afkomstige parendans verspreidde zich over heel Europa. Het is een volkdans met eenvoudige huppelpas en dansbewegingen meestal in de maatsoort 6/8. De partners draaien aan het einde van iedere maat een halve slag om elkaar heen.

Antwoord:

12.Hoe luidt de naam van de sociaal-democratische presidente van Finland die onlangs verkozen werd voor een tweede ambtstermijn ?

Antwoord:


Schiftingsvraag : Martha Annaert is momenteel de oudste Belg. Hoeveel honderdjarigen telde ons land vorig jaar volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek ?
Neen, u moet er niet op antwoorden ! Het waren er 1247. Wij vragen wel : hoeveel mannen waren er meer dan honderd ?

Antwoord: