Kwis2002

Reeks 1


1. Januari 2001
Het jaar 2001 begon met een verschrikkelijke brand tijdens een oudejaarsfeest in het jongerencafé "'t Hemeltje". In welke Nederlandse stad had dit drama plaats ?

Antwoord:

2. Aardrijkskunde
Als we de Franse naam "Lac Léman" gebruiken over wat hebben we het dan ?

Antwoord:

3. Denksport
In mijn spaarvarken zitten deze keer 11 briefjes van vijf euro meer dan van twintig euro. Er zitten geen stukken van één euro in. Hoeveel briefkes van vijf euro zitten in mijn spaarvarken als het totaal bedrag 230 euro is ?

Antwoord:

4. Woordenschat
Hoe noemt men het speelgoed of versiersel ? Het is een houten poppetje beschilderd met een vrouwenfiguur. Verder is het hol met daarin dito verschillende kleinere poppetjes die kunnen worden opengemaakt en in elkaar passen. Wat is de naam van dit Russische poppetje ?

Antwoord:

5. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? Wonderwall.

Antwoord:

6. Sport
Hoe noemt de huidige bondscoach van de Italiaanse nationale ploeg ?

Antwoord:

7. Geschiedenis
Welke Spaanse hertog, staatsman en veldheer leefde van 1507 tot 1582 ? Hij speelde oa een belangrijke rol in de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog en werd na de Beeldenstorrm van 1566 naar de Nederlanden gezonden om er de opstandige beweging te onderdrukken.

Antwoord:

8. TV
Het tv-programma "Man bijt hond" heeft elke maandag twee originele reporters nl een mongool en een licht mentaal gehandicapte. Geef één van de twee hun voornaam ?

Antwoord:

9. Actueel
Wie werd de nieuwe topman of gedelegeerd bestuurder van SN Brussels Airlines ?

Antwoord:

10. Varia
De lengte van een SMS-je blijft beperkt tot ongeveer 160 karakters. Mooie, lange zinnen zijn uit den boze en telexstijl, afkortingen en symbolen zijn dus aangewezen. Zo ontstond er een soort jargon in het SMS wereldje. Wat betekenen bijvoorbeeld de letters CUL ? U mag ook de Engelse benaming geven.

Antwoord:

11. Literatuur
Hoe noemt de Mexicaanse schrijfster van de wereldberoemde roman "Rode rozen en tortilla's" ?

Antwoord:

12. Oorlog
Welke benaming gebruiken de moslims voor "een heilige oorlog" ?

Antwoord:

13. Euro
De gemeenschappelijke zijde van de euromunten is ontworpen door een Belg. Geef zijn naam.

Antwoord:

14. Algemeen
Wie was de eerste president van de Verenigde Staten van Amerika in 1789 ?

Antwoord:

15. Vlaanderen
Hoe noemt de geografische streek in het noordelijk deel van Oost-Vlaanderen ongeveer samenvallend met het arrondissement Eeklo ? Het kent heel wat kreekjes ten gevolge van de getijdewerking tijdens de inpoldering.

Antwoord:

Reeks 2

1. Februari 2001
Helmut Lotti trouwde op 16 februari 2001 voor de tweede keer in een kerkje te Landskouter. Wie was de gelukkige van Luiks-Amerikaanse afkomst ?

Antwoord:

2. Aardrijkskunde
La Gomera, Tenerife, La Palma, Gran Canaria en El Hierro zijn eilanden die behoren tot de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan. Kent U nog een eiland die tot deze archipel behoort ?

Antwoord:

3. Denksport
Wat is het beroep van "Chris Stauwel" ?

Antwoord:

4. Woordenschat
Hoe noemen we de gewelfde rustplaats met nissen waarin de urnen met de as der afgestorvenen worden geplaatst op een kerkhof ?

Antwoord:

5. Muziek
Wie zingt het volgende liedje ? Who do you love now.

Antwoord:

6. Sport
Hoe noemde de leider in het bergklassement die in de Tour van 1998 uit de ronde werd gezet ? Hij was zogezegd de verdeler van EPO en kreeg algauw de bijnaam "de apotheker".

Antwoord:

7. Geschiedenis
Welke Nederlandse vlootvoogd wordt beschouwd als één van de grote figuren uit de Nederlandse geschiedenis ? Het bekendste feit is de verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628 waarbij hem een buit van ongeveer 12 miljoen aan gulden in handen viel.

Antwoord:

8. TV
Op 21 juni 2001 overleed de Amerikaanse acteur Caroll O'Connor aan een hartaanval. Hij werd 76 jaar en werd wereldberoemd door de rol van "ongelikte beer" die hij 13 jaar lang speelde in de serie "All in the family". Wat was zijn naam in deze bekende serie ?

Antwoord:

9. Actueel
Hoe noemt het bunkercomplex in Afghanistan dat in de bergen werd uitgegraven ? Het bevindt zich in ontoegankelijk gebied en werd zo goed als onneembaar geacht.

Antwoord:

10. Varia
Welke naam geeft men aan "één-en-twintigen" in een Casino ?

Antwoord:

11. Strips
Hoe noemt het paard van Lucky Luke, de razendsnelle cowboy ?

Antwoord:

12. Oorlog
Welke Amerikaanse jazz trombonist en banddirigent zou in 1944 bij een bommenregen van de Britse luchtmacht om het leven zijn gekomen tijdens een vlucht over het kanaal ?

Antwoord:

13. Film
Jodie Foster en vervolgens Julianne Moore speelden de rol van FBI-agente in de films Silence of the Lambs en Hannibal. Hoe luidde de voornaam van deze FBI agente die Anthony Hopkins of Hannibal op sarcastische wijze kon uitspreken ?

Antwoord:

14. Algemeen
Hoe noemt de hamer van de Noorse God Thor, de God van donder en oorlog. De hamer keert steeds terug naar hem nadat hij hem naar zijn vijanden heeft geslingerd ?

Antwoord:

15. Vlaanderen
Lochristi wordt beschouwd als het belangrijkste centrum van België qua bloementeelt. Geef één van de twee soorten bloemen die er voornamelijk worden geteeld.

Antwoord:


Reeks 3

1. April 2001
De "Popstars"-reeks waarin je het ontstaan van een popgroepje kan volgen, was ook in ons land een succes. Vandavanda werd uitverkozen. Weet U nog de titel van de eerste single van dit sympathieke vijftal ?

Antwoord:

2. Aardrijkskunde
Wat is de hoofdstad van Cyprus ?

Antwoord:

3. Denksport
Pedro kreeg voor zijn verjaardag een doos met tinnen soldaatjes. Het zijn er minder dan honderd en als Pedro ze allemaal in rijen van drie neerzet, houdt hij er één over. Zet hij ze in rijen van vier, dan houdt hij er twee over, bij rijen van vijf houdt hij er drie over en zet hij ze in rijen van zes, dan houdt hij er vier over. Hoeveel soldaatjes kreeg Pedro ?

Antwoord:

4. Woordenschat
Hoe heet de ongeveer een meter lange pijp van de Noord Amerikaanse indianen, die in Europa meestal de vredespijp wordt genoemd ?

Antwoord:

5. Muziek
Wie zingt het volgende liedje ? Et tu dance avec lui.

Antwoord:

6. Sport
Welke 40-jarige Belgische atleet neemt dit jaar afscheid van de triatlonsport ? Hij behaalde een Europese titel over de halve afstand, een wereldtitel bij de veteranen over de kwartafstand. Verder acht Belgische titels over de kwartafstand en drie Belgische titels op de halve afstand.

Antwoord:

7. Geschiedenis
Hoe werden de Vlaamse landelijke bevolking genoemd in hun opstandige beweging tegen de Franse bezetters tijdens de boerenkrijg in 1798 ? De Franse bezetters noemden men de Sansculottes.

Antwoord:

8. TV
Frank Dingenen is een beetje op een dwaal spoor geraakt met zijn carrière en zijn gezondheid. Vroeger presenteerde hij "Videodinges" en een hond bleef altijd trouw aan zijn zijde tijdens de uitzending. Naar welke naam luisterde deze hond ?

Antwoord:

9. Actueel
Theo Dilissen was ooit een gevierd basketballer maar onlangs werd hij verkozen tot "Manager van het jaar 2001" omdat hij in de zakenwereld een Antwerps bedrijf wist te redden van het bankroet. Wat was de naam van dit bedrijf ?

Antwoord:

10. Varia
Sneeuwwitje en de zeven dwergen is ons allen bekend. Maar wat is de naam van de kleinste kabouter, een onhandig dwergje met grote flaporen ?

Antwoord:

11. Politiek
Spirit is de nieuwe toekomstgroep rond Bert Anciaux. Wie werd met 98% van de stemmen verkozen tot voorzitter van deze nieuwe partij ?

Antwoord:

12. Kunst
Welke schilder, dichter werd vorig jaar tachtig jaar en is één van onze naoorlogse kunstschilders afkomstig uit het dorpje Machelen aan de Leie ? Bekende werken zijn "Gele man met karretje" en "Het neerhof".

Antwoord:

13. Euro
Welke kleur heeft het grootste eurobiljet van 500 euro ?

Antwoord:

14. Algemeen
Hoe noemde men de Russische communistische revolutionairen die geleid door Lenin als overwinnaar uit de Russische revolutie van 1917 kwamen ?

Antwoord:

15. Vlaanderen
Tot welke stad behoort de gemeente Appels, bekend van zijn minivoetbalploeg ?

Antwoord:

Reeks 4

Geef de naam van de persoon op de foto.

1. 2.

3. 4.

5. 6.

7. 8.

9. 10.

11. 12.

13. 14.

15. 16.

17. 18.

19. 20.

Antwoord:

Reeks 5

1. Mei 2001
In welk land hadden presidentsverkiezingen plaats en is de verkozen president getrouwd met een Belgische vrouw ? Dus in welk land hebben we eigenlijk een first lady ?

Antwoord:

2. Aardrijkskunde
Tot welk gebergte behoort de vulkaan de Vesuvius ?

Antwoord:

3. Denksport
Welk woord moet men invullen op de stippen opdat 2 nieuwe woorden zouden ontstaan ? Het in te vullen woord wordt het einde van het eerste en het begin van het tweede nieuwe woord : AF…..SLAG.

Antwoord:

4. Woordenschat
Hoe noemt men een kijkglas voor één oog, dat in de ooghoek wordt vastgeknepen ?

Antwoord:

5. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? Nobodies.

Antwoord:

6. Sport
In de Tour 2000, kregen we in de vijfde rit een verrassende spurt. De latere winnaar van de groene trui werd er op zijn waarde geklopt en dit door de leider uit het bergklassement. Wie was op dat moment de renner in de bolletjestrui ?

Antwoord:

7. Geschiedenis
Hendrik VIII Tudor, koning van Engeland en Ierland leefde van 1491 tot 1547 en trouwde liefst vijfmaal. Blijkbaar had hij een voorkeur voor vrouwen met eenzelfde voornaam. Tweemaal touwde hij met een Anna, maar ook nog eens 2 keer met vrouwen met een andere, zelfde voornaam. Geef deze voornaam.

Antwoord:

8. TV
Piet Bambergen en René van Vooren vormden indertijd een Nederlands komisch duo. Wat was hun naam ?

Antwoord:

9. Actueel
Geef de artiestennaam van het blinde meisje die een finaleplaats wist te veroveren om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival 2002.

Antwoord:

10. Varia
Welk Engels woord geven we aan een auto met vier koplampen, bij ons beter bekend als een motorfiets met vier wielen en vooral geliefd om bijvoorbeeld het strand af te rijden of door de velden te crossen ?

Antwoord:

11. Strips
In één van de laatste strips van Nero kwamen plots twee chimpansees opduiken die beweerden familie te zijn van Nero. Geef één van de twee voornamen van deze bonobo's.

Antwoord:

12. Oorlog
Welke bijnaam kreeg Manfred von Richthofen, een Duitse piloot die in de WO I met een Fokker Driedekker ongeveer tachtig vijandige toestellen neerhaalde alvorens zelf te worden neergeschoten te Amiens in 1918 ?

Antwoord:

13. Literatuur
Welke Duitse populaire volksschrijver overleed op 78-jarige leeftijd en schreef liefst 155 boeken, oa "De arts van Stalingrad" ?

Antwoord:

14. Algemeen
De vier heemskinderen die de strijd voerden tegen Karel De Grote werden bijgestaan door het toverros
"Beyaert" en door hun neef, de tovenaar Malegijs. Wie is de ontbrekende na Writsaert, Ritsaert en Adelaert ?

Antwoord:

15. Vlaanderen
Wat is de naam van het provinciaal recreatiedomein in de gemeente Wachtebeke ?

Antwoord:


Reeks 6

1. Juni 2001
In welk land vermoordde een toekomstige kroonprins tien leden van zijn koninklijke familie en pleegde daarna zelfmoord ?

Antwoord:

2. Aardrijkskunde
Hoe noemt men het meer op de grens van Congo, Burundi, Zambia en Tanzania ? Het is ongeveer 660 km lang en 72 km breed. Ter info : het Victoriameer ligt iets hoger en op de grens van Kenia, Oeganda en Tanzania.

Antwoord:

3. Denksport
Cryptische omschrijving : dit strijkinstrument is tegen lage tonen.

Antwoord:

4. Woordenschat
Welke term gebruiken we voor zelfmoord door zich de buik open te snijden ? De Japanners noemen dit
meestal "seppoekoe".

Antwoord:

5. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? Heaven is a place on earth.

Antwoord:

6. Sport
De muur van Hoei, de muur van Geraardsbergen en de Poggio zijn allemaal beklimmingen die de finale kleuren van wielerklassiekers. Hoe noemt de beklimming die meestal de scherprechter is in de klassieker San Sebastian ?

Antwoord:

7. Geschiedenis
Hoe noemt de wijk in de Belgische gemeente Genk die zich na 1925 ontwikkelde tot een wooncentrum voor mijnwerkers ? De beslissing tot sluiting van de mijn onder de regering Harmel veroorzaakte beroering en tijdens een staking in 1966 geraakten tientallen gewonden en vielen er zelfs een paar doden.

Antwoord:

8. TV
In welk stil dorpje aan de Schelde speelt zich het feuilleton "Stille waters" af ?

Antwoord:

9. Actueel
De kleinste Belgische GSM-operator Orange heeft zijn merknaam verandert. Het felle oranje moet plaatsmaken voor groen. Wat is de nieuwe naam ?

Antwoord:

10. Varia
Echte herkauwers zoals runderen hebben vier magen : drie voormagen en de eigenlijke maag. Zo spreken we van de netmaag, de pens en de lebmaag. Geef de naam van de ontbrekende maag.

Antwoord:

11. Literatuur
Hoe noemt de Belgische schrijfster die in 1916 geboren is te Borgerhout ? Sedert 1988 is ze barones en ze was medestichtster van "De Standaard". Belangrijke werken zijn : "Dood van een non" en "Wacht niet op de morgen".

Antwoord:

12. Koningshuis
Hoe noemt de huidige echtgenoot van kroonprins Haakon van Noorwegen met haar voornaam ?

Antwoord:

13. Euro
Welke Nederlander is voorzitter van de Europese Centrale Bank tot en met juli 2002 ? Daarna geeft hij de fakkel door hoogstwaarschijnlijk aan de Fransman Jean Claude Trichet.

Antwoord:

14. Algemeen
Welke Belg is specialist in de tropische geneeskunde ? Hij maakte tevens carrière bij de wereldgezondheidsorganisatie van de VN en hij werd in 1994 benoemd tot hoofd van "Unaids", het anti-aidsprogramma van de VN.

Antwoord:

15. Vlaanderen
Hoe wordt de om de vijf jaar georganiseerde bloemen- en plantenbeurs te Gent genoemd ?

Antwoord:

Reeks 7

1. Juli 2001
Op 9 juli 2001 overleed de moeder van een beroemd wielergeslacht op 85-jarige leeftijd. Wij vragen niet haar familienaam, maar wel haar voornaam.

Antwoord:

2. Aardrijkskunde
Hoe noemt het Oost-Afrikaanse volk die vooral leven in Kenya en Tanzania ? Het is een arrogant krijgsvolk, hun haardos is ingesmeerd met rode aarde en dierenvet en ze zijn meestal in rode kledij gehuld en in het bezit van koeienmelk en koeienbloed.

Antwoord:

3. Denksport
Welke dag is de 315ste van het jaar in een niet schrikkeljaar ? Geef de hoeveelste dag en de maand.

Antwoord:

4. Woordenschat
Wat is de wetenschappelijke benaming voor een huidspecialist ?

Antwoord:

5. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? Gran Hermano.

Antwoord:

6. Sport
In welke stad startte dit jaar de 24ste editie van Parijs-Dakar met als winnaar de Japanner Masuoka bij de auto's ?

Antwoord:

7. Geschiedenis
Robert Schuman nam het initiatief tot stichting van de organisatie EGKS. Dit was een eerste belangrijk initiatief tot het verwezenlijken van een Europese gedachte. Maar wie was eigenlijk de geestelijke vader van dit verdrag ?

Antwoord:

8. TV
Geef de voornaam van de zoon van Jomme Dockx in de serie "De collega's". Jomme Dockx werd gespeeld door Manu Verreth.

Antwoord:

9. Actueel
Wat is de naam van de Amerikaanse basis op het zuidoostelijke punt van Cuba waar krijgsgevangenen van de Al-Queda en de Taliban bewegingen werden heengebracht ?

Antwoord:

10. Varia
Glenn, bekend uit de eerste editie van "Big Brother", duikt nog regelmatig op in het mediagebeuren. Dit vooral door het feit dat hij zich regelmatig verkleed als Drag Queen. Wat is de naam van deze Drag Queen ?

Antwoord:

11. Strips
Wat is de voornaam van de hofnar van Koning Arthur in de strips van de Rode Ridder ?

Antwoord:

12. Koningshuis
Hoe heet de vader van de oudste kinderen van prinses Caroline van Monaco ? In 1990 werd een bootongeval hem fataal.

Antwoord:

13. Media
Wie speelt de rol van Alladin en dit in de gelijknamige musical aan de zijde van een prinses, vertolkt door de bekende zangeres Yasmine ?

Antwoord:

14. Algemeen
Welk Frans bedrijf is de grootste producent ter wereld van verse en diepgevroren groenten en van groenten in glas en blik ? Het nam in 1980 het Belgische "Marie Thumas" over. Deze Belgische merknaam zal dit jaar volledig verdwijnen en worden vervangen door hetgeen we zoeken.

Antwoord:

15. Vlaanderen
In welke Belgische gemeente aan de Leie, vindt men het sprookjesachtig kasteel van Ooydonck terug ?

Antwoord:


Reeks 8

Geef de titel van de film, de firma achter het logo of de naam van onze noorderbuur.

1. 2.

3. 4.

5. 6.

7. 8.

9. 10.

11. 12.

13. 14.

15. 16.

17. 18.

19. 20.

Antwoord:

Reeks 9

1. Augustus 2001
Welke Nederlandse actrice overleed op 19 augustus 2001 op 45 jarige leeftijd ? Ze speelde oa samen met Urbanus in de film "Hector".

Antwoord:

2. Aardrijkskunde
Hoe noemt de zeer populaire badplaats in Honolulu ? Honolulu is de hoofdstad van Hawai.

Antwoord:

3. Denksport
De som van twee getallen is 20. De som van het viervoud van het eerste en het vijfvoud van het tweede is 93. Wat is het kleinste getal ?

Antwoord:

4. Woordenschat
Hoe werden in de Romeinse oudheid de badinrichtingen genoemd - zowel de openbare als de particuliere - bestaande uit opeenvolgende baden van koud, lauw en warm water ?

Antwoord:

5. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? Zombie.

Antwoord:

6. Sport
Spanje won als laatste land in het tennis, het officieuze wereldkampioenschap voor gemengde landenteams. Hoe wordt deze trofee genoemd ?

Antwoord:

7. Geschiedenis
Wie was Eerste Minister van België toen op 25 mei 1940 tijdens de tweede wereldoorlog een breuk tot stand kwam tussen zijn regering en koning Leopold III ?

Antwoord:

8. TV
2001 werd niet alleen het jaar van Bin Laden, maar tevens van de achteraan in de zeventig zijnde tweelingzussen die hun eigen rubriek hebben in "Het hart van Vlaanderen". Geef één van de voornamen van de leukste tweeling van Vlaanderen.

Antwoord:

9. Actueel
Een ontsteking van de buikholte werd een kwartiermeester uit Blankenberge fataal in een hospitaal in Gambia. Hoe noemde het Belgische steunschip waarop hij dienst had ?

Antwoord:

10. Varia
Geef de naam van de bekende dierentuin in Amsterdam.

Antwoord:

11. Politiek
Wie is de huidige federale minister van Financien ?

Antwoord:

12. Literatuur
In een boek van Jules Verne heeft men het over de avonturen van een koerier van de tsaar die een geheime boodschap diende weg te brengen. Hoe luidde de naam van deze koerier ?

Antwoord:

13. Koningshuis
Hoe noemt het domein van prinses Lilian ? Onlangs gebeurde aldaar nog een huiszoeking.

Antwoord:

14. Algemeen
Hoe noemt de vrouw die wereldberoemd werd met afbeeldingen van kleine kinderen en baby's of pasgeborenen ?

Antwoord:

15. Vlaanderen
Hoe noemt het kanaal in de provincie West-Vlaanderen tussen de Schelde en de Leie ? Het is ongeveer 15,4 km lang en sinds 1980 bevaarbaar voor schepen tot 1350 ton.

Antwoord:

Reeks 10

1. December 2001
Wat was de bijnaam van de Franse zanger Gilbert Bècaud die overleed op 74 jarige leeftijd.

Antwoord:

2. Aardrijkskunde
Noem naast Rome nog een hoofdstad van een Europees land die begint met de letter R.

Antwoord:

3. Denksport
Van 5 mannen dragen er 3 een witte en 2 een zwarte hoed. Hoeveel mannen zien evenveel witte als zwarte hoeden.

Antwoord:

4. Woordenschat
Hoe noemt men iemand die na zijn bestraffing in hetzelfde misdrijf vervalt.

Antwoord:

5. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? How u remind me.

Antwoord:

6. Sport
Welke wielrenner heeft tot nu toe het meest aantal keren de superprestige in het veldrijden gewonnen namelijk vier keer. Een extra tip, het gaat hier niet over een Belg.

Antwoord:

7. Geschiedenis
Osiris was een oud Egyptische God die zetelde in de mythologische onderwereld als heerser van het dodenrijk. Hij werd door broer en aartsrivaal in 14 stukken gesneden. Wie was die broer ?

Antwoord:

8. TV
Hoe noemt het opsporingsprogramma met als presentatoren Karl Symons en Catherine van Eylen.

Antwoord:

9. Actueel
Tijdens het voorbij WK veldrijden, met als winnaar Super Mario, kregen we een volledig Belgisch podium bij de elite. Dit was reeds van 1971 geleden en toen ging het goud naar Eric De Vlaeminck. Waar werd toen het WK gereden, dat nu meermalen terug in het nieuws kwam.

Antwoord:

10. Varia
Inge Vervotte, de 23-jarige luchtvaartsecretaris van het ACV kreeg de publieksprijs voor de markantste persoonlijkheid van het afgelopen jaar. Hoe noemt deze trofee.

Antwoord:

11. Literatuur
Jan-Albert Goris was een Belgische schrijver die overleed in 1984. Onder welke pseudoniem kenden we hem veel beter.

Antwoord:

12. Muziek
Welke tienerster had een wereldhit in 1979 met "I was made for dancing", maar is heden bankroet na een turbulente levensstijl en een chronische cocaïneverslaving.

Antwoord:

13. Euro
Welk Scandinavisch land voerde op 1 januari 2002 de Euro in.

Antwoord:

14. Algemeen
Hoe noemt men het volk van Mongoolse afkomst, naar schatting 100.000 mensen omvattend in het noordoosten van Nepal. Ze zijn bekend geworden als dragers bij expedities in de Himalaya.

Antwoord:

15. Vlaanderen
In welke deelgemeente van Kluisbergen kan men op het hoogste punt in een stenen windmolen bij helder weer 108 kerktorens ontwaren.

Antwoord: