Kwis2001

 

Reeks 1


1. Aardrijkskunde
Als we op vakantie gaan naar de plaatsen Monaco of Nice, aan welke kust bevinden we ons dan ?

Antwoord:

2. Denksport
Als Albert 2 keer zo oud is dan dat hij nu is, dan is hij 4 keer zo oud dan 6 jaar geleden. Hoe oud is Albert nu ?

Antwoord:

3. Strips
Iedereen kent wel Petoetje en Petatje uit de Nero strips. Maar wie van de 2 is het meisje ?

Antwoord:

4. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? All shook up.

Antwoord:

5. Sport
Jean-Marie Pfaff begon zijn schitterende carrière bij SK Beveren en speelde ook voor 2 buitenlandse ploegen, nl. Bayern München en Trabzonspor. Doch naast Beveren, speelde hij ook nog voor een andere Belgische ploeg. Bij welke ploeg was dit ?

Antwoord:

6. Film
In 1925 voert Walt Disney zijn figuurtje "Mickey Mouse" op in een tekenfilm. Wat is de titel van deze tekenfilm ?

Antwoord:

7. Geschiedenis
De Noor Thor Heyerdahl voer in 1947 op een vlot van boomstammen, nagebootst van de Inca's, over een grote afstand van Peru naar Polynesië. Wat was de naam van zijn vlot, tevens de naam van de Polynesische godheid ?

Antwoord:

8. Algemeen
Welke naam geeft men aan de ziekte van Hutchinson-Gilford ? Dit is de ziekte waardoor men 10 keer sneller verouderd dan normaal.

Antwoord:

9. TV
Acteur Luc Verhoeven speelt mee in de TV-serie "Nonkel Jef". Geef de voornaam van de rol die hij daarin vertolkt.

Antwoord:

10. Actueel
Een adellijke familie bood de Vlaamse regering tussen 1400 en 1500 ha natuurgebied aan, verspreid over de gemeenten Scherpenheuvel-Zichem, Laakdal, Herselt en Westerlo. De gronden hebben een geschatte waarde van een half miljard BEF. Geef de familienaam van deze adellijke familie.

Antwoord:

11. Varia
Geef de naam van de Zillion baas, zijnde het ex liefje van ex Miss België Brigitta Callens, die samen met haar het slachtoffer werd van een brutale overval.

Antwoord:

12. Literatuur
Vervolledig de titel van een boek van jeugdauteur Marc De Bel, waarvan een film is gemaakt : "Blinker en het ….. juweel".

Antwoord:


Reeks 2

1. Aardrijkskunde
Hoe noemt het ontbrekende en tevens kleinste meer dat behoort tot "de 5 Grote Meren" op de grens van Canada en de Verenigde Staten ? Bovenmeer - Michiganmeer - Huronmeer - Eriemeer

Antwoord:

2. Denksport
Een vijver is volmaakt rond. In het midden bevindt zich 1 plant, nl een waterlelie. Iedere dag verdubbelt de bladoppervlakte van deze waterlelie. Na 30 dagen is de waterspiegel van de vijver volledig bedekt met haar bladeren. Wanneer was de waterspiegel voor de helft bedekt ?

Antwoord:

3. Strips
Vorig jaar in november overleed de Belgische striptekenaar Jean-Luc Dupanloup, beter bekend als Dupa. Geef de naam van het figuurtje waarmee Dupa bekend werd. Het is een gezellige witte beer die rondsnort op een brommer.

Antwoord:

4. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? The whole of the moon.

Antwoord:

5. Sport
Hoe noemt de Nederlandse atlete van Surinaamse afkomst die over een bijzonder snelle start beschikte en alzo jarenlang domineerde op de 60m sprint indoor. Van '85 tot '89 was ze Europees kampioene op deze afstand en in de jaren '87 en '89 ook nog wereldkampioene.

Antwoord:

6. Film
Geef de titel van de nieuwste avonturenfilm van Robert Zemeckis waarin Tom Hanks de hoofdrol speelt als schipbreukeling op een onbewoond eiland.

Antwoord:

7. Geschiedenis
Tijdens een veldslag in 1600 bevochten 2 legers elkaar, met als inzet de Vlaamse kuststeden. Albrecht, de Spaanse landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden, nam het op tegen Prins Maurits van Nassau. Onder welke naam ging deze slag tussen de Paapsen en de Staatsen de geschiedenis in ? Onlangs herdacht men de 400ste verjaardag.

Antwoord:

8. Algemeen
Welke Nederlands gemeente uit de provincie Zuid-Holland is wereldberoemd vanwege haar blauw aardewerk ?

Antwoord:

9. TV
Geef de titel van het TV-magazine waarin Lieve Ketelslegers en Johan Persijn de kijkers laten kennismaken met de wereld van nationale en internationale beroemdheden.

Antwoord:

10. Actueel
Hoe wordt het communautair akkoord genoemd, waarin vooral de partijraad van de Volksunie zich niet kon in terugvinden met allerlei onrusten tot gevolg ?

Antwoord:

11. Varia
Op de Amerikaanse familie Kennedy rust er blijkbaar een vloek. Na moord en ongeluk, in 1999 kwam de knappe John nog om het leven in een vliegtuigcrash, is diens zuster nu nog de enige overlevende van "de Kennedy's". Hoe luidt haar voornaam ?

Antwoord:

12. Politiek
Wie volgde de ontslagen Pierre Chevalier op als staatssecretaris toegevoegd aan de Minister van Buitenlands Zaken ?

Antwoord:

Reeks 3

Geef de naam van de persoon op de foto.

1. 2.

3. 4.

5. 6.

7. 8.

9. 10.

11. 12.

13. 14.

15. 16.

17. 18.

19. 20.

Antwoord:


Reeks 4

1. Aardrijkskunde
Wat is de hoofdstad van het prinsdom Wales ?

Antwoord:

2. Denksport
Bij dit spel zoeken we een code van 7 cijfers die kunnen variëren van 0 tot en met 9. De cijfers op het telefoontoetsenbordje hieronder geven aan hoe vaak het cijfer dat normaal op de betreffende toets staat, in de code voorkomt. In de gezochte code komt bijvoorbeeld 1 maal een 7 voor en helemaal geen 8. Samen met onderstaand tips kan de oplossing worden afgeleid. Geef alfabetisch de code.


Antwoord:

3. Strips
Geef de voornaam van de broer van Lambik die oa ten tonele komt in het boek "De vliegende aap".

Antwoord:

4. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? Pump up the jam.

Antwoord:

5. Sport
Hoe noemt men in het voetbal het systeem dat in het begin van de jaren '50 werd geïntroduceerd ? Het is een defensieve speelwijze die gericht is om de ruimte van de tegenstrever tot een strikt minimum te beperken. Deze 5-3-2 opstelling is vooral nog van toepassing in Italië.

Antwoord:

6. Film
Cleopatra was een legendarische mooie koningin van Egypte. Zij was de geliefde van Caesar en later ook van Marcus Antonius. De liefde tussen die 2 en hun zelfmoord werd verfilmd in 1963. Wie speelde aan de zijde van Elisabeth Taylor - als Cleopatra - haar geliefde in deze film ?

Antwoord:

7. Geschiedenis
We zoeken de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. Deze stad ligt tussen Brandenburg en Berlijn en was in 1945 de plaats waar de regeringsleiders van de Verenigde Staten, de Sovjet Unie en Groot-Brittannië een belangrijke samenkomst hielden.

Antwoord:

8. Algemeen
Welke specifieke term gebruiken de wijnkenners voor het voorzichtig overschenken van wijn uit een fles in een karaf, zodanig dat het depot of het bezinksel in de fles achterblijft ?

Antwoord:

9. TV
Hoe luidt de achternaam van de kolonel die vaak wanhopig wordt van Xavier Waeterslaeghers zijn gestuntel in de serie FC De Kampioenen ?

Antwoord:

10. Actueel
Een zakje chips kan bij het TV-kijken zeer smakelijk zijn. Onlangs werd de naam van de lekkere Smiths chips veranderd in een andere internationale merknaam Hoe luidt deze naam ?

Antwoord:

11. Varia
Hoe luidt de naam van de "band" waarin Jeroen, 1 van de 3 overblijvers uit Big Brother, in meespeelt ?

Antwoord:

12. Oorlog
Welke Amerikaanse militair was vooral bekend voor zijn onstuimige wijze van oorlogvoeren ? Hij werd zelfs 2 maal in functie gedegradeerd : 1 keer na een incident met een patiënt-soldaat en ook eens door omstreden uitspraken. Hij was zowel tijdens WO I als WO II van de partij. In 1945 kwam hij om het leven bij een auto-ongeluk.

Antwoord:

Reeks 5

1. Aardrijkskunde
We zoeken een land dat 2 keer zo groot is als Spanje en bijna 20 miljoen inwoners telt. Het ligt in Zuid-Amerika en 75 eilanden in de Caribische Zee behoren tot dit land. Het grootste eiland is Isla Margarita en ligt op 23 km van het vasteland. Welk land zoeken we ?

Antwoord:

2. Denksport
Een schilder verft een muur in 45 minuten. De verf heeft 5 uur nodig om te drogen. Hoeveel tijd heeft hij op zijn minst nodig om 4 muren, 2 lagen verf te geven ? Hij verft wel iedere muur in 1 keer volledig.

Antwoord:

3. Strips
Wat is de naam van het kasteel uit de strips van Kuifje ? Het dook voor het eerst op in het boek "Het geheim van de eenhoorn" en dient sindsdien als uitvalsbasis voor de reporter en zijn vrienden.

Antwoord:

4. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? Que sera sera.

Antwoord:

5. Sport
Welk getal bevindt zich tussen 12 en 14 op een officieel dartsbord ?

Antwoord:

6. Film
Welke acteur speelde de rol van James Bond in de film "A view to a kill" ?

Antwoord:

7. Geschiedenis
Vorig jaar in januari werd in een hotel in Belgrado de beruchte Servische leider van "De Tijgers" doodgeschoten. "De Tijgers" is een paramilitaire groep die verantwoordelijk wordt gehouden voor zware misdaden in de oorlog tussen Kroatië en Bosnië. Geef de bijnaam van deze leider, dus de naam waaronder hij vooral gekend was.

Antwoord:

8. Algemeen
Welke naam geeft men aan "een modern, geestelijk lied van de Noord-Amerikaanse zwarte gemeenschap.

Antwoord:

9. TV
Noem de collega van Danny Wuyts of maw geef de naam van de andere pianist uit "De Notenclub". Onder presentatie van Anja Daems zorgt hij voor de muzikale begeleiding.

Antwoord:

10. Actueel
Hoe noemt het meest bekende MP3 uitwisselingsprogramma op de computer waarmee muziek wordt uitgewisseld zonder betaling ? Aan deze illegale actie zal nu misschien een einde komen.

Antwoord:

11. Varia
Hoe noemt de dochter van Fred en Wilma Flintstone met haar voornaam ?

Antwoord:

12. Kunst
Pieter Paul Rubens was een beroemd Vlaams schilder. Hij huwde 2 keer. Geef 1 van de 2 achternamen van zijn echtgenotes. 1 staat zelfs afgebeeld op een schilderij met hemzelf.

Antwoord:


Reeks 6

Geef de voornaam van het koninklijk familielid op de foto.

1. 2.

3. 4.

5. 6.

7. 8.

9. 10.

11. 12.

13. 14.

15. 16.

17. 18.

19. 20.

Antwoord:


Reeks 7


1. Aardrijkskunde
Tot welke Belgische gemeente behoort Werchter, bekend van het jaarlijks rockfestival op de eerste zondag van juli. Het ligt in de provincie Vlaams-Brabant.

Antwoord:

2. Denksport
De overschakeling van de BEF naar de Euro zal voor velen niet gemakkelijk worden. Wij laten u alvast even genieten van een omrekening. Hoeveel Euro krijgen we voor 1500 BEF ?

Antwoord:

3. Sydney 2000
Welke atlete won de gouden medaille op de 400 m lopen/sprint voor vrouwen ? Haar overwinning werd bij de plaatselijke bevolking op een enorm applaus onthaald.

Antwoord:

4. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? Stand by your man.

Antwoord:

5. Sport
Hoe heet de Belgische voetballer van Marokkaanse origine die zijn debuut maakte bij de Rode Duivels in de wedstrijd tegen Nederland op 14 december 1996 ?

Antwoord:

6. Film
Sylvester Stallone kroop reeds verschillende keren in de huid van Rocky, de zeer populaire boksheld. Hoe luidt de familienaam van Rocky uit de gelijknamige films ?

Antwoord:

7. Geschiedenis
Hoe noemt de vrouw die het op 1 december 1955 niet meer kon opbrengen om haar zitplaats op de Cleveland Avenue bus af te staan aan een blanke en dit met historische gevolgen ?

Antwoord:

8. Algemeen
Er bestaan 6 edelgassen. Deze chemische elementen zijn allen nulwaardig, gasvormig, kleurloos en reukloos. Argon, Krypton, Neon, Radon en Xenon zijn er 5. Geef de ontbrekende.

Antwoord:

9. TV
Hoe heet de ranch van de familie Cartwright in de TV-reeks "Bonanza" ?

Antwoord:

10. Actueel
Tijdens de voorbije verkiezingen in Israël werd premier Barak verslagen door Ariel Sharon. Deze nieuwe premier is de leider van een rechtse beweging. Hoe noemt deze beweging ?

Antwoord:

11. Varia
John Massis was misschien wel de bekendste krachtpatser van België. Maar welke andere Belgische spierbundel brak op 9 juni 1996 het wereldrecord gewichttrekken met de tanden ? 8 treinwagons trok hij voort over een afstand van 3,2 meter.

Antwoord:

12. Literatuur
De hedendaagse jeugd is dol op boeken over kunstenaars, draken, magie. Dit vinden ze allemaal terug in de razend populaire boeken van de Britse schrijfster Joanne Kathleen Rowling. Hoe noemt de fictieve figuur waarmee ze wereldwijd bekend werd ? Onlangs is haar vierde boek uit deze serie verschenen.

Antwoord:


Reeks 8

1. Aardrijkskunde
Welk land is hier donker gekleurd ?

Antwoord:

2. Denksport
Welk beroep beoefent "Trulas Ostropijn" ?

Antwoord:

3. Strips
Garfield is een bekend stripfiguur van Jim Davis. Garfield is echter geen katje om zonder handschoenen vast te pakken - vraag dit maar aan de hond in de strip. Wat is de naam van deze hond, die dikwijls het slachtoffer is van Garfields kuren ?

Antwoord:

4. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? Annabel.

Antwoord:

5. Sport
Welke Engelse term wordt gebruikt door de tennisscheidsrechter, bij het eerste punt gescoord na deuce ?

Antwoord:

6. Film
De nieuwe film "102 echte Dalmatiërs" is reeds te zien in de bioscopen. Opnieuw werd een beroep gedaan op de actrice Glenn Close, die in haar rol aast op de poezelige velletjes van de honden om er een weelderige mantel van te maken. Wat is haar volledige naam in deze film ?

Antwoord:

7. Geschiedenis
Emmeline Pankhurst was de vrouw die opkwam voor stemrecht in Groot-Brittannië in 1903. Ze bracht duizenden aanhangers op de been. De vrouwen die zich kleedden met de kleuren wit, groen en paars, veroverden pas in 1928 stemrecht. Welke bijnaam kreeg deze vrouwenbeweging ?

Antwoord:

8. Algemeen
Voor wat staat de afkorting "Agalev" ?

Antwoord:

9. TV
Hoe noemt "De Laatste Show"-reporter die elke week in 1 of ander feestgewoel opduikt voor de rubriek "Hé lekker feest" ? Samen met presentator Bruno Wijndaele komt hij er in de show over praten.

Antwoord:

10. Actueel
De Europese basketbalmatch Antwerpen - Rode Ster Belgrado ontaarde in een massale vechtpartij waarbij heel wat rake klappen vielen. Voor welke beker werd dit duel gespeeld ?

Antwoord:

11. Varia
Hoe noemt de nieuwe benaming van het pretpark Walibi, waarbij ook de mascotte - de oranje kangoeroe - zijn plaats moest inruilen en dit voor Bugs Bunny ?

Antwoord:

12. Politiek
Wie werd door de nieuwe Amerikaanse president Bush benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken ?

Antwoord:

Reeks 9

ABC-ronde ! Het antwoord op de vraag begint met de letter die de vraag aanduidt.

A. Landstreek en historische provincie in het uiterste zuiden van Portugal
B. De huidige gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen
C. seksuoloog en chirurg-uroloog, bekend vanwege zijn vele publicaties in oa "Dag Allemaal"
D. lang, recht muziekinstrument van de aboriginals, gemaakt van een uitgeholde eucalyptustak en die een gonzend geluid voortbrengt
E. kegelvormige kolf of vat, meestal van glas, vervaardigd met een vernauwde hals, vooral gebruikt in laboratoria
F. familienaam van de bodybuilder, speelde de razende dr Banner in "The Hulk"
G. actrice van Zweedse afkomst, speelde oa in "Mata Hari" en "Anna Karenina"
H. de grootste luchthaven van Europa
I. figuur uit de Griekse mythologie, kon uit een labyrint vluchten met behulp van zelfgemaakte vleugels, stortte in zee doordat deze vleugels loskwamen door de zon
J. pijnlijke ziekte van de gewrichten, veroorzaakt door afzetting van kristallen van urinezuur
K. eerste president van de Republiek Kongo bij de onafhankelijkheid op 30 juni 1960
L. deze Linda vertegenwoordigde België op het Eurovisiesongfestival in 1985 met het liedje "Laat me nu gaan"
M. Belgisch schrijver, won ooit de Nobelprijs voor de letterkunde
N. Japanse stad waar een atoombom viel op 9 augustus 1945
O. kalfsschenkel gestoofd met tomaten en eventueel andere groenten en kruiden
P. de dragers van "Het Ros Beiaard"
Q. acteur, wereldberoemd door zijn rol van Zorba de Griek
R. Griekse tafelwijn waaraan hars van pijnbomen is toegevoegd
S. Frans wielrenner, won in 1966 de eerste uitgave van de Amstel Gold Race en werd wereldkampioen op de weg in 1962
T. rampenfilm uit 1996 van Jan de Bont waarin een tornado de streek van Oklahoma teistert
U. speelde Hercule Poirot en was tevens ambassadeur van Unicef
V. zanger die samen met Buddy Holly neerstortte in 1959 en deze vliegtuigcrash niet overleefde
W. Oostenrijks secretaris generaal van de Verenigde Naties van 1971 tot 1981
X. titel van een bekend muzieknummer en tevens de naam van de film, waarmee Olivia Newton John veel succes had
Y. 1 van de 4 puntenbeoordelingen in het judo
Z. een Afrikaans land, niet Zaïre of Zuid-Afrika

Antwoord:

Extra vraag : wij zoeken een gewezen staatshoofd (goed voor 4 extra punten). Zijn naam kan je vormen met volgende letters van :

vraag B. letter 9, vraag C. letter 6, E. 8, F. 5, H. 4, L. 5, O. 7, P. 3, T. 7, W. 6, Z. letter 3

Antwoord:


Reeks 10

1. Aardrijkskunde
Hoe noemt men de noordelijk gelegen deelstaat van Australië met het bekende "Groot Barrièrerif" en waar de zon het meest aantal uren schijnt op jaarbasis ? Hierdoor is het meteen het uitverkoren vakantieoord van Australië.

Antwoord:

2. Denksport
Welk getal ontbreekt in deze tabel ?

Antwoord:

3. Strips
Welk stripfiguur herkent u op deze afbeelding ?

Antwoord:

4. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? Blowin' in the wind.

Antwoord:

5. Sport
Hij werd geboren in 1955 te Schoonaarde. Hij won als wielrenner 58 keer bij de profs en 96 keer bij de amateurs. Hij werd de koning van de kermiskoersen genoemd. Wat is de naam van deze bekende, doch ook onbekende spurter die oa uitkwam voor het wielermerk "Masta" ?

Antwoord:

6. Film
Hoe noemt de komedie met Dany De Vito en Arnold Schwarzennegger waarin deze laatste zwanger is van een baby ?

Antwoord:

7. Geschiedenis
Aan welke legendarische figuur behoorde het zwaard "Durendal" toe ? De legende schildert hem af als een uitzonderlijk knappe krijger. Hij was de neef van Karel de Grote.

Antwoord:

8. Algemeen
Welke benaming heeft het banenplan van minister Onkelinckx dat de bedrijven ertoe verplicht 3% jongeren aan te werven ?

Antwoord:

9. TV
Op 2 december 2000 overleed de actrice Gail Fischer. Ze werd 65 jaar. Door welke reeks verwierf ze wereldfaam. Hierin speelde ze de rol van een zwarte secretaresse en ze noemde "Peggy Fair". Graag de naam van deze serie.

Antwoord:

10. Actueel
Wat is de naam van de voorman van de werkgroep "Morkhoven" die strijdt tegen kindermisbruik en pedofilie ? Hij wordt nu echter zelf verdacht van sexueel misbruik en verkrachting van minderjarigen.

Antwoord:

11. Varia
Hoe heten de Internationale Spelen voor homosexuelen die sinds 1982 om de 4 jaar plaatsvinden ?

Antwoord:

12. Literatuur
Wie is de schrijver van de boeken "Jacob Van Artevelde" en "Wat een moeder lijden kan" ?

Antwoord:

Reeks 11

1. Aardrijkskunde
In welke Amerikaanse staat ligt de stad Denver ? Het is tevens de hoofdstad van deze staat.

Antwoord:

2. Denksport
In een kalenderjaar ging Marianne 168 keer zwemmen. Elke nieuwe maand ging ze 2 keer meer dan de vorige maand. Hoe vaak ging ze zwemmen in de maand augustus ?

Antwoord:

3. Strips
Hoe luidt de achternaam van Odilon, de echtgenoot van gravin Elodie Van Stiepelteen uit de Jommeke strips ?

Antwoord:

4. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? I want you to want me.

Antwoord:

5. Sport
AA Gent/La Gantoise bestaat 100 jaar. Honderd jaar voetbal leverde 4 nationale topschutters op. Als eerste Maurice Willems zaliger, later Erwin Vandenbergh en Ole Martin Aarst. Wie is de ontbrekende ?

Antwoord:

6. Film
Wat is de titel van de nieuwe film waarin acteur Jim Carrey - de man met het meest elastische smoel ter wereld - voor de gelegenheid in de huid kruipt van een groen, onherkenbaar, wreedaardig en behaard beest, die ronde de Kerstperiode eens grondig de boel op stelten komt zetten ?

Antwoord:

7. Geschiedenis
Welke mythische koning kreeg de gave om alles wat hij aanraakte in goud te doen veranderen ?

Antwoord:

8. Algemeen
Erich Mielke overleed onlangs. Hij was gedurende mee dan 30 jaar de chef van de Geheime Dienst van de DDR. Hoe heette deze Geheime Dienst in het voormalige Oost-Duitsland ?

Antwoord:

9. TV
Wie presenteerde samen met Ingrid De Putter het opsporingsprogramma 20-20 ?

Antwoord:

10. Actueel
De onbemande ruimteverkenner "Near Shoemaker" heeft met succes een landing gemaakt op een planetoïde. Wat is de naam van deze planetoïde of rotsblok dat 33 km lang is ?

Antwoord:

11. Varia
In welke plaats of op welke Belgische festivalweide in Oost-Vlaanderen heeft het Polé-Polé festival plaats ? Gedurende enkele nachten lang is er "Tropical Live Music" met een 15 tal groepen afkomstig uit Afrika en Zuid-Amerika ?

Antwoord:

12. Sydney 2000
Welke wielrenner won goud tijdens de Olympische Spelen in de individuele tijdrit op de weg ?

Antwoord: