Kwis1998

Reeks 1


1. Algemeen
Welke naam geeft men aan de nationale vlag van Engeland ?

Antwoord:

2. Literatuur
Wie schreef oa "Het boek van Joachim van Babylon" en "Klaaglied om Agnes" ?

Antwoord:

3. Actueel
Het sympathieke bandenmannetje van Michelin vierde zijn honderdste verjaardag. Tevens ondergaat hij een vermageringsprogramma, zodat hij sportiever voor de dag zal komen. Geef zijn naam ?

Antwoord:

4. TV
Op de Nederlandse TV bestaat er een programma waarin mensen het met hun afgerichte honden tegen elkaar opnemen in een soort behendigheidswedstrijd. Geef de naam van dit programma.

Antwoord:

5. Muziek
Geef de naam van de zanger van de beroemde groep Mud. Door overmatig drank- en drugsgebruik, weegt hij amper nog 48 kg en is hij nog maar een schim van vroeger.

Antwoord:

6. Denksport
Ria bezit 5000 fr spaargeld en haar broer Erik 4000 fr. Ria geeft elke dag 150 fr uit, haar broer 100 fr. Na hoeveel dagen hebben beide evenveel geld in hun spaarpot ?

Antwoord:

7. Aardrijkskunde
Noem een Afrikaans land dat begint met de letter I.

Antwoord:

8. Sport
De voorlaatste tourrit van 1997 eindigde incidentrijk in Dijon. De eerste 2 kwamen al trekkend en duwend over de meet waardoor beiden gedeklasseerd werden. In diezelfde rit werd ook nog Van Peteghem naar achteren verwezen in de uitslag en kreeg de derde, Traversoni, de rit toegewezen. Wij vragen de namen van de 2 kemphanen.

Antwoord:

9. Koningshuis
In 1993 bracht hij samen met de keizerin een bezoek aan ons land. Wat is de naam van de keizer van Japan zoals wij hem kennen ?

Antwoord:

10. Varia
Hoe noemt men de pijniging, uit de mythologie, wanneer iemand geweldig veel honger en of dorst heeft, dit binnen handbereik heeft, maar er toch niet bij kan ?

Antwoord:

11. Muziek
Wie zingt het volgende liedje ? Fight for your right.

Antwoord:

12. Geschiedenis
In de 14' eeuw ontstonden er in Brugge heel wat onrechtvaardigheden. De rijken wilden nog rijker worden door de armen nog meer uit te buiten. Bovendien was de Franse koning er op uit om zijn macht in Vlaanderen nog te vergroten. Maar de Graaf van Vlaanderen nam het op voor de verdrukten. Zijn leuze luidde : "Vlaanderen de Leeuw". Wat was zijn naam ?

Antwoord:

13. Film
Hoe noemt de film uit '93 met Robin Williams waarin hij zich heeft verkleed als een vrouw om zelf de juf van zijn eigen kinderen te kunnen spelen ? De film kreeg een Oscar voor de beste make-up.

Antwoord:

14. Strips
Wat is de voornaam van de moeder van Filiberke, de beste vriend van Jommeke ?

Antwoord:

15. Balsport
Biljart. Wie won de wereldbeker driebanden in 1997 ?

Antwoord:


Reeks 2

1. Algemeen
Sinds Monica Seles jaren geleden een messteek in de rug kreeg van een ziekelijke fan van Steffi Graf, omringen de vedetten zich meer en meer met lijfwachten. Welke naam wordt er gegeven aan deze ziekelijke fans die hun idool jarenlang achtervolgen ? Denk maar aan Koen Wauters, die dit ook reeds meemaakte.

Antwoord:

2. Literatuur
Wie was de schrijver van "Het lelijke eendje" ?

Antwoord:

3. Actueel
Hoe luidt de nieuwe naam van de auto van Volkswagen ? Het is een moderne copie van de Dolle Kever.

Antwoord:

4. TV
Wat is de titel van het amusementsprogramma waarin iedereen de kans krijgt om de uitdaging aan te gaan met Jacques Vermeire ?

Antwoord:

5. Muziek
Hoe luidt de naam van deze groep uit de jaren '70 ? De groep bestond uit broer en zus. De zus stierf aan anorexia. "Please Mr Postman" was 1 van hun hits.

Antwoord:

6. Denksport
Wat is het beroep van "Jack Whriters" ?

Antwoord:

7. Aardrijkskunde
Deze eilanden maken deel uit van Ecuador en liggen in de Grote Oceaan. Ze zijn vooral bekend voor specifieke diersoorten zoals de leguaan, de albatros en de reuzenschildpad. Hoe noemen deze eilanden ?

Antwoord:

8. Sport
Wie was de winnaar van de 15' Elfstedentocht in 1997 ?

Antwoord:

9. Koningshuis
Welke koning is getrouwd met Sofia van Griekenland ? Geef zijn voornaam.

Antwoord:

10. Varia
Welke heilige wordt steeds herdacht op 31 december ?

Antwoord:

11. Muziek
Wie zingt het volgende liedje ? I only want to be with you.

Antwoord:

12. Geschiedenis
Hoe luidt de naam van de voorloper van de BRTN en de RTBF waarop oa de serie "Schipper naast Mathilde" te zien was ?

Antwoord:

13. Film
Hoe noemt de film waarin arme, werkloze mannen besluiten om te gaan strippen om uit hun financiële problemen te geraken ? Om volk te lokken gaan deze 6 jongens net iets verder dan de Chippendales.

Antwoord:

14. Strips
In bepaalde strips komen er ook naast de hoofdrolspelers soms enkele levende voorwerpen voor. Zo vond Professor Barabas een levend autootje uit waarin Suske en Wiske het opnemen tegen andere snelheidsduivels. Welke naam kreeg dit autootje uit het stripalbum "De sprietatoom" ?

Antwoord:

15. Balsport
Geef de naam van de Belgische kampioene tennis bij de vrouwen van dit moment. Deze tiener verraste positief en blijkt heel wat in haar mars te hebben.

Antwoord:

Reeks 3

1. Algemeen
Wie was de leider van de nationalistische communisten, zijnde de Rode Khmer, van Cambodja in 1975 ?

Antwoord:

2. Literatuur
Hij leefde van 1913 tot 1987. Zijn humoristische, korte verhalen in "Het Parool" werden naar zijn pseudoniem "Kronkel" genoemd. Daarin gaf hij rake beschrijvingen van simpele avonturen met alledaagse mensen. Hij won vele onderscheidingen. Geef zijn naam.

Antwoord:

3. Actueel
Bill Clinton, de Amerikaanse president, werd beschuldigd van handtastelijkheden en sexuele intimidatie met meerdere vrouwen. Naar analogie met de Watergate-affaire kreeg ook deze zaak een naam. Hoe noemt men dit schandaal ?

Antwoord:

4. TV
Hoe luidt de familienaam van Barney, de beste vriend van Fred Flinstone ?

Antwoord:

5. Muziek
In de musical "My Fair Lady" uit 1956 wordt een bloemenmeisje met een cockney-accent opgeleid door een professor tot een echt lady. Hoe luidde de naam van die professor in deze musical, een rol die Wim Sonneveld 700 keer vertolkte ?

Antwoord:

6. Denksport
Op zondag 1 mei ontmoeten 3 vrienden elkaar in een restaurant. Frans komt er elke dag. Piet komt er om de 4 dagen en Luc komt er iedere zondag. Op welke datum zijn ze weer samen in het restaurant ?

Antwoord:

7. Aardrijkskunde
Wat is de naam van het eiland die u op deze afbeelding ziet ?

Antwoord:

8. Sport
Na het Europees kampioenschap judo voor landenteams in Rome, raakte nationale coach Jean-Marie De Decker slaags met 2 judoka's. Noem 1 van die 2 atleten, die blijkbaar te diep in het glas hadden gekeken.

Antwoord:

9. Koningshuis
Wat is de naam van de nieuwe vriend van Caroline van Monaco ?

Antwoord:

10. Varia
Misschien speelt u ook weleens het mysterieuze spel Cluedo. We komen dan zelf in de schoenen te staan van een detective om een moord op te lossen. Maar wanneer Prof Plum, Dominee Green, Mevr White en Mevr Scarlett een waterdicht alibi hebben, welke 2 personen komen dan nog in aanmerking als moordenaar ?

Antwoord:

11. Muziek
Wie zingt het volgende liedje ? Hurt.

Antwoord:

12. Geschiedenis
De herziening van het proces tegen de West-Vlaamse Irma Laplasse, die in 1945 werd terechtgesteld wegens landverraad, werd onlangs definitief afgesloten. In welke West-Vlaamse stad werden destijds 7 verzetsmensen, waaronder haar, door de Duitsers afgemaakt ?

Antwoord:

13. Film
Wat is de naam van de film uit 1994 die een Oscar won en ook een Gouden Palm met als cast oa Samuel Lee Jackson, Uma Thurman en John Travolta ? Het is een potpurri van extreem geweld, flitsende dialogen en zwarte humor.

Antwoord:

14. Strips
De geestelijke vader van Nero is Marc Sleen. Wat is echter zijn echte familienaam ?

Antwoord:

15. Balsport
Voetbalclub Ajax bezit een nieuw, uniek stadion nl "De Arena". Weet u nog hoe het vroegere stadion van Ajax werd genoemd ? Ook speelden ze soms in het Olympisch Stadion, maar dit was eigenlijk hun eigen stadion niet.

Antwoord:


Reeks 4

Wie staat er op de foto of welk spreekwoord ziet u uitgebeeld ?

1. 2.

3. 4.

5. 6.

7. 8.

9. 10.

11. 12.

13. 14.

15. 16.

17. 18.

19. 20.

21. 22.

23. 24.

25. 26.

27. 28.

29. 30.

Antwoord:

Reeks 5

1. Algemeen
Het gebeurt wel eens dat de zon schijnt terwijl het regent. Zo krijgen we de regenboog te zien. Deze bestaat uit 7 verschillende kleuren nl rood, oranje, geel, groen, blauw en nog 2 kleuren. Welke zijn deze 2 ontbrekende kleuren ?

Antwoord:

2. Literatuur
De eerste 2 regels van het gedicht "Het Schrijverke" van Guido Gezelle klinkt iedereen bekend in de oren. Wij vragen om het ontbrekende woord in te vullen. "O klinklende, winklende …., met 't zwarte kabotseken aan".

Antwoord:

3. Actueel
In een dierenfokkerij in de Verenigde Arabische Emiraten werd een diertje geboren nadat 2 verschillende dieren door kunstmatige bevruchting gekruist werden. Welke nieuwe diersoort is hierdoor ontstaan ?

Antwoord:

4. TV
5 jaar geleden volgde hij de legendarische Johny Carson op. Zijn "Tonight Show" op de NBC is het best bekeken programma. Wat is zijn naam ?

Antwoord:

5. Muziek
Raymond Van Het Groenewoud zingt in het liedje "Je veux de l'amour" dat hij optrad voor volle zalen, maar ook voor lege zalen. In welke 2 plaatsen, volgens zijn liedje, trad hij op naast Peutie ?

Antwoord:

6. Denksport
Vul de ontbrekende letter van het alfabet in.

Antwoord:

7. Aardrijkskunde
Doordat de Colorado rivier zich diep heeft ingesneden in het landschap, ontstond de Grand Canyon. In welke Amerikaanse staat ligt dit natuurfenomeen ?

Antwoord:

8. Sport
Wie werd tijdens het WK wielrennen op de weg in 1997 tweede, na de Fransman Laurent Brochard ?

Antwoord:

9. Koningshuis
Hoe noemt het landgoed of de plaats waar Lady Diana is begraven ?

Antwoord:

10. Varia
Pi is een irrationeel getal gelijk aan 3.14. Wij vragen het volgende cijfer na de komma, dus het derde, van de rij die nooit ophoudt.

Antwoord:

11. Muziek
Wie zingt het volgende liedje ? Self esteem.

Antwoord:

12. Geschiedenis
Op het einde van Wereldoorlog I werd Duitsland veroordeeld tot het betalen van oorlogsschade. Ons land kreeg als vergoeding de Oostkantons Eupen en Malmedy. Geef de naam van het pakt dat toen werd afgesloten.

Antwoord:

13. Film
Welke titel gaf men aan de film over keizer Nero en zijn verdorven, decadent beleid met waanzinnige praktijken in de stad Rome ? Deze film was een massaspektakel met duizenden figuranten en honderden decors. De voornaamste rollen waren voor Peter Ustinov, Robert Taylor en Deborah Kerr.

Antwoord:

14. Strips
Hoe luidt de voornaam van de verstrooide professor Zonnebloem uit Kuifje ?

Antwoord:

15. Balsport
Welke ploeg werd in mei 1997 Belgische landskampioen basketbal bij de mannen ?

Antwoord:

Reeks 6

1. Algemeen
Een aangeboren aandoening die berust op een chromosomale afwijking met als gevolg een mongoolachtig uiterlijk, noemt men het syndroom van …. ?

Antwoord:

2. Literatuur
Hoe is de naam van de Vlaamse schrijfster wiens werk aanvankelijk vooral in dienst stond van de vrouwenemancipatie ? Zij had dit opgevat als een individueel, psychologisch probleem in relatie tot de overheersende vaderfiguur. Ze schreef oa "De eerste steen" en "De vermaledijde vaders".

Antwoord:

3. Actueel
Onder welke naam is Martine Vandeweghe ons beter bekend ?

Antwoord:

4. TV
Wat is de naam van het wekelijks magazine over wetenschap, technologie en gezondheid gepresenteerd door Frank Deboosere ?

Antwoord:

5. Muziek
Hoe luidt de naam van de leadzanger van de Golden Earring ?

Antwoord:

6. Denksport
6 bouwvakkers maken in een halve dag 1 muur. In hoeveel dagen maken 18 bouwvakkers 6 muren ?

Antwoord:

7. Aardrijkskunde
Wat is de hoofdstad van Cuba ?

Antwoord:

8. Sport
In welke sport heeft men het over "De Finnjol", "De 470", "De Flying Dutchman", "De Tornado", "De Star" en "De Soling" ?

Antwoord:

9. Koningshuis
Hoe luidt de voornaam van de prinses van Zweden die aan anorexia lijdt ?

Antwoord:

10. Varia
De nieuwe spelling is voor velen een groot probleem. Geef in 1 woord de juiste schrijfwijze van : soep van asperges.

Antwoord:

11. Muziek
Wie zingt het volgende liedje ? If you could read my mind.

Antwoord:

12. Geschiedenis
Op 4 oktober 1957 schreef een bol met 4 sprieten wereldgeschiedenis. Dit was nl de eerste satelliet die ooit door de mens de ruimte werd ingeschoten. Welke naam kreeg deze bol van Russische makelij ?

Antwoord:

13. Film
Hoe noemt de film waarin een psychopaat en bom heeft gemonteerd onder een stadsbus ? Deze zal ontploffen van zodra de bus langzamer dan 80 km/uur rijdt. Keanu Reeves en Sandra Bullock hadden het niet gemakkelijk, want het was net spitsuur in Los Angeles.

Antwoord:

14. Strips
Hoe luidt de naam van de piraat uit Nero ? Let op de schrijfwijze.

Antwoord:

15. Balsport
3 jaar na elkaar nl in '92, '93 en '94, was Josip Weber de onbetwistbare topscoorder in de Belgische voetbalcompetitie. Hij speelde toen voor Cercle Brugge. Wie zorgde ervoor dat in 1995 een andere naam op de erelijst verscheen ?

Antwoord:


Reeks 7

Vul onderstaande 26 vragen in. De antwoorden beginnen telkens met een andere letter van het alfabet. Let op, dit is wel niet in alfabetische volgorde. De eerste letter van het antwoord van vraag 5 - 10 - 15 en 20 heeft u nodig voor de extra vraag, in te vullen onder de 26 antwoorden.

1. Het eerste levende wezen dat ooit een ruimtevaart maakte, was een hond. Geef de naam van die hond.
2. Hyacinth, de spilfiguur uit "Schone Schijn", is getrouwd met Richard. Haar zus Daisy is eveneens getouwd. Geef de voornaam van de schoonbroer van Hyacinth.
3. Geef de naam van de bekende, Britse komiek uit Fawlty Towers.
4. Geef de naam van het bekende pretpark in Kopenhagen, Denemarken.
5. Hoe noemde de zoon van Abraham, die hij moest offeren maar een engel weerhield deze daad ?
6. Wie won Milaan - San Remo in 1997 ?
7. Hoe wordt de meest voorkomende dementieziekte genoemd ? Kenmerken zijn : geheugenverlies en spraak- en loopstoornissen.
8. Deze atleet werd 2 maal tweede op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996. Dit op de 100 en 200 meter sprint voor mannen.
9. Deze zangeres en filmactrice werd vooral bekend van haar films met Mickey Rooney. Ook haar rol in "The wizard of Oz" en het liedje "Somewhere over the rainbow" maakten haar beroemd.
10. In de jaren '80 kocht Elton John een voetbalploeg. Wat was de naam van deze ploeg ?
11. Wie was de uitvinder van de batterij ?
12. Welke Nederlandse voetballer werd tijdens het EK '96 door zijn trainer, om disciplinaire redenen, naar huis gestuurd ?
13. Hoe luidt de nam van de ziekte veroorzaakt door een tekort aan vitamine c in de voeding ? Vooral opvarenden van schepen met een verre bestemming, hebben hier soms last van.
14. Hoe wordt de eilandengroep rond de kreeftskeerkring ten zuidoosten van Florida in de Atlantische Oceaan genoemd ?
15. Vervolledig de titel van deze bekende oorlogsfilm : " The bridge on the river …".
16. Van welk land is Kingston de hoofdstad ?
17. Hoe noemt het kunstwerk van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo, waarbij een zittende Maria het lichaam van Jezus in haar armen houdt ?
18. Welke popgroep vormen Midge Ure, Warren Cann, Chris Cross en Billy Currie ?
19. Op 19 februari 1887 overleed Edward Douwes Dekker. Onder welk pseudoniem kennen we hem veel beter ?
20. Geef de naam van het Afrikaans land dat vroeger een provincie van Ethiopië was - sinds 1993 onafhankelijk - en aan de Rode Zee ligt.
21. Wat is de naam van de zangeres van Fleetwood Mac, die het ook solo probeerde ?
22. ….. Neuchatel is een Zwitserse voetbalploeg.
23. Welke Belgische basketbalploeg doet het uitstekend in de hoogste reeks bij de mannen ? Zo gebruikt u misschien wel de moeilijkste letter van het alfabet.
24. Wat is de naam van het dwergachtig wezen in sprookjes en die een meisje helpt om goud uit stro te spinnen ? Als tegenprestatie moet zij haar eerste kind aan hem afgeven, behalve als zij zijn naam te weten komt.
25. Wat is de echte naam van pastoor Walter uit Familie ?
26. In "Tomorrow never dies", de nieuwste James Bond-film, wordt 007 bijgestaan door de Chinese Wai Lin. Welke actrice speelt deze rol ?

Antwoord:

Extra vraag : gebruik de eerste letter van antwoord 5, 10, 15 en 20 en zet ze in de juiste volgorde om een hoofdstad te bekomen.

Antwoord:


Reeks 8

1. Algemeen
Hoe worden de Oscars van de TV-producties (TV-prijzen) genoemd in Amerika ? Gillian Anderson van de "X-Files" won er 1 bij de laatste uitreiking.

Antwoord:

2. Literatuur
Wie is de schrijver van een briljant boek dat gaat over Matilda, en gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren, maar door haar ouders als een onderkruipsel wordt behandeld ?

Antwoord:

3. Actueel
Indien Bill Clinton zijn ambtstermijn niet kan uitdienen door de aanklachten die tegen hem aan de gang zijn, wie zal dan zijn opvolger zijn en de nr 1 worden in het Witte Huis ?

Antwoord:

4. TV
In het moppentappersprogramma HT&D komen naast bekende Vlamingen ook af en toe sprekende poppen aan het woord. Hoe luidt de naam van de buitensporige non ?

Antwoord:

5. Muziek
Hoe noemt de zangeres die tijdens Wereldoorlog II met haar liedjes het kwetsbare moreel van de soldaten op peil probeerde te houden ? Ze werd gepromoveerd tot het schatje van de strijdkrachten.

Antwoord:

6. Denksport
François rijdt met zijn auto van Gent richting Antwerpen. Heen en terug rijdt hij 90 km. De heenweg reed hij tegen 90 km/uur maar tijdens de terugweg was hij iets voorzichtiger en reed 60 km/uur. Wat is zijn gemiddelde snelheid over de 90 km ?

Antwoord:

7. Aardrijkskunde
De legende vertelt ons dat alle Braziliaanse voetbalsterren leerden voetballen blootsvoets op een zeer bekend strand. Op welk strand is dit ?

Antwoord:

8. Sport
Ayrton Senna was de laatste wereldkampioen in de formule 1 van Braziliaanse afkomst. Geef de naam van de voorlaatste Braziliaanse wereldkampioen.

Antwoord:

9. Koningshuis
De Deense koningin wordt graag gezien door haar onderdanen. Zij is een grote, verstandige vrouw die studeerde in Frankrijk en Engeland. Wat is haar voornaam ?

Antwoord:

10. Varia
Verdi is een Italiaans componist en vooral bekend van zijn werk "Aida". Kunt u nog 1 van zijn grootste werken opnoemen ?

Antwoord:

11. Muziek
Wie zingt het volgende liedje ? C U when U get there.

Antwoord:

12. Geschiedenis
Van welke Congolese nationalistische leider, nadat hijzelf reeds was afgezet door Kasa-Vubu en omgekeerd, nam wijlen Sese Seko Mobutu indertijd de macht over ?

Antwoord:

13. Film
In de film "Oesje" met Kamiel Spiessens wil men een dorp ombouwen tot een Megaland. Wat is de naam van het dorp waar Kamiel voor geen geld van de wereld zou willen verhuizen ?

Antwoord:

14. Strips
Hoe noemt de strip van Willy Vandersteen over de dolle avonturen van Pats en zijn klein zusje die een grappig diertje vinden uit het heelal nl Flappy ?

Antwoord:

15. Balsport
Wat is de naam van de voetballer die ooit het meeste doelpunten maakte tijdens 1 en hetzelfde WK voetbal nl 13 doelpunten ?

Antwoord:


Reeks 9

1. Algemeen
Welke naam wordt er gegeven aan de strijd die begon op 8 december 1987 van de Palestijnen tegen de Israëlische bezetting ? Maw hoe wordt de straatopstand van de Palestijnen tegen het Israëlisch leger genoemd ?

Antwoord:

2. Literatuur
Wij zoeken een Vlaams schrijver van opmerkelijke psychologische romans. Hij verwierf grote bekendheid vooral door zijn meesterwerk "Houtekiet".

Antwoord:

3. Actueel
De VU plus kreeg een andere benaming. Hoe luidt de nieuwe naam van de politieke vernieuwingsoperatie van Bert Anciaux ?

Antwoord:

4. TV
Met "Per seconde wijzer" begon Herman Van Molle op Canvas met zijn vijfde quiz uit zijn carrière. Geef de 2 andere naast de IQ quiz en denksportkampioen.

Antwoord:

5. Muziek
Welke nam staat er op de identiteitskaart van de Zangeres Zonder Naam ?

Antwoord:

6. Denksport
Wat is het ontbrekende getal op de plaats van het vraagteken ?

Antwoord:

7. Aardrijkskunde
Welk land heeft Moldavië, Hongarije, Oekraïne, Servië en Bulgarije als buurlanden ?

Antwoord:

8. Sport
Geef de naam van de Belgische wedstrijdleider uit de Formule 1 die betrokken is in het proces rond Ayrton Senna.

Antwoord:

9. Koningshuis
In welk jaar is wijlen Koning Boudewijn overleden ? Het was op een 31 juli.

Antwoord:

10. Varia
Wat is de naam van de test die nieuwe auto's moeten afleggen mbt de stabiliteit van de wagens bij een uitwijkmanoeuvre ?

Antwoord:

11. Muziek
Wie zingt "De dag dat het zonlicht niet meer scheen" ?

Antwoord:

12. Geschiedenis
Geef de naam van de tweelingbroers uit de mythologie die in de Tiber werden gegooid, maar gered werden door een vrouwtjeswolf die hen samen met haar kroost voedde. Toen ze opgegroeid waren, doodde de ene zijn tweelingbroer en stichtte de stad Rome.

Antwoord:

13. Film
Geef de naam van de Amerikaanse filmacteur die vorig jaar op 79 jarige leeftijd is overleden. Hij was vooral herkenbaar aan zijn slaperige ogen en atletisch figuur. Hij speelde in meer dan 125 films, waaronder 'The night of the hunter" en beide versies van Cape Fear.

Antwoord:

14. Strips
Hoe luidt de naam van het vriendje van Robbedoes waarmee hij een onafscheidelijk stripduo vormt ?

Antwoord:

15. Balsport
In Zweden had onlangs de confrontatie plaats in het tafeltennis tussen de Europese top 12. In de halve finale moest onze landgenoot Jean-Michel Saive de duimen leggen tegen de latere winnaar. Wie won dit tornooi ?

Antwoord:


Reeks 10

1. Algemeen
De bekendste beursindex is wel de Dow Jones, die geldt als de graadmeter van de New Yorkse beurs. Welke is de belangrijkste beursindex van de beurs van Tokio ?

Antwoord:

2. Literatuur
"Max Havelaar" was het hoofdwerk van Multatuli uit 1860. Hierin laat de verteller zijn assistent Stern het levensverhaal laat opstellen van een bestuursambtenaar die ontslag nam uit overheidsdienst omdat zijn klachten over de mishandeling van de inlanders, niet werden verhoord. Geef de naam van de verteller van het verhaal.

Antwoord:

3. Actueel
Bill Gates, baas van het softwarebedrijf Microsoft en 1 van de rijkste mensen ter wereld, werd in Brussel het slachtoffer van een "slagroomtaartenbende". Geef de naam van de Brusselaar achter deze actie ?

Antwoord:

4. TV
Greet Rouffaer, die het slachtoffer werd bij een ontploffing, moest noodgedwongen haar rol van dokter Nellie in de serie "Wittekerke" tijdelijk opgeven. Intussen is ze al vervangen. Wat is de naam van haar vervangster ?

Antwoord:

5. Muziek
Beavis en Buthead, 2 keiharde jongens, verdwijnen definitief van het MTV scherm. Beide kerels waren fan van een verschillende hardrockgroep. Welke namen van de rockgroepen bevonden zich op hun T-shirts ?

Antwoord:

6. Denksport
Een vrouw gaat 5 dagen na elkaar naar de bakker. In totaal doet ze 2000 fr op. Iedere dag verteert ze 120 fr meer. Hoeveel betaalde ze op de laatste dag ?

Antwoord:

7. Aardrijkskunde
Wij zoeken de naam van een republiek in Midden-Amerika. Het is de kleinste, maar dichtstbevolkte staat van die regio en heeft jarenlang geleden onder een burgeroorlog tussen de regeringstroepen en een linkse guerrillamacht.

Antwoord:

8. Sport
Wat is de naam van de ex-Nederlandse schaatser die zich vorige zomer tot Belg liet naturaliseren omdat hij hier vrijwel zeker een selectie voor de Olympische Spelen kan bekomen ?

Antwoord:

9. Koningshuis
De gewezen Franse president François Mitterand heeft een buitenechtelijke dochter. Geef haar voornaam.

Antwoord:

10. Varia
Michel Follet, de frontman van Radio Donna, liet zijn programma "Jabbedabbedoe" over aan een ander. Wat is de naam van deze persoon die vroeger "De spits" presenteerde ?

Antwoord:

11. Muziek
Wie zingt het volgende nummer ? Knocking.

Antwoord:

12. Geschiedenis
Hoe noemt men het prehistorisch monument, gevormd door enkele cirkels van grote rechtopstaande stenen, gelegen op Salisbury Plain in Zuid-Engeland ? Het was voor een groot deel van Engeland het centraal heiligdom.

Antwoord:

13. Film
Iedereen kent de film "Gone with the wind" of "Gejaagd door de wind". Jaren later kwam er een vervolg op deze legendarische film. Wat was de titel van deze vervolgfilm met Timothy Dalton in de hoofdrol ?

Antwoord:

14. Strips
Koning Arthur wordt in de strips van de Rode Ridder bijgestaan door ridders om zijn land tegen het kwaad te behoeden. Hoe luidt de naam van deze orde van deze ridders ?

Antwoord:

15. Balsport
Hoe luidt de naam van de verliezer van de tennisfinale in de Australian Open bij de mannen van dit jaar ?

Antwoord: